Mergi la conţinutul principal

Scandalul «Seringi în Monument». Faza penală!

Dosarul "Seringi în Monument", întocmit de poliţiştii de la Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, în urma descoperirii a 27 de vacutainere cu un lichid brun-roşcat, posibil sânge, şi a mai multor ace de recoltă şi seringi, în noaptea de 19 spre 20 iulie, în parc, a intrat în linie dreaptă. Poliţiştii au mutat centrul anchetei spre Medcenter, laboratorul care procesează analizele recoltate din întreg Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, dar continuă să refacă cercul martorilor şi drumul "deşeurilor periculoase", de la pacienţii identificaţi după numele şi codurile de bare de pe vacutainere, până în zona locului de joacă din Parcul Monument.
"Vin zilnic poliţiştii şi fac audieri. Acum, se concentrează, din câte am înţeles, pe Medcenter. Vor, în schimb, să vadă şi circuitul, deşi au adunat toate documentele care atestă faptul că probele au plecat din spital, au fost predate de asistenţii noştri la laboratorul Medcenter, iar analizele au fost procesate, dovadă rezultatele de pe fişele medicale aflate în secţii pe numele pacienţilor din perioada 15-16-17 mai", ne-a declarat Olguţa Crivăţ, director "Îngrijiri Medicale" al SJU Brăila. La momentul descoperirii, Simona Ojovan, şefa laboratorului Medcenter din SJU susţinea că, în opinia sa, probele n-au fost procesate, "dar vom verifica în amănunt". Acum, cazul este în atenţia celor de la Medcenter Bucureşti.

Dosar cu AN

Potrivit anchetatorilor, în acest caz nu este exclusă niciuna dintre variante, nici aceea ca probele să fi fost păstrate cu un scop neortodox de către unul sau mai mulţi angajaţi ai laboratorului şi chiar ai spitalului, motiv pentru care s-a extins atât cercul de suspecţi, cât şi acela al martorilor. Totuşi, deocamdată, vorbim despre un AN (dosar cu autor necunoscut). "Dosarul a primit număr unic, de penal, de la Parchet, cercetările sunt în plină desfăşurare", ne-a confirmat agent şef adjunct Camelia Bucur, din Compartimentul de Relaţii cu presa al Poliţiei brăilene. Pe de o parte, angajaţii Medcenter se feresc să discute despre cazul respectiv, iar conducerea spitalului a întărit securitatea în unitate odată cu crearea acestui precedent periculos. Pe de altă parte, Eco Fire, firma constănţeană care are contract cu spitalul pentru distrugerea/ anihilarea deşeurilor medicale, biologice, periculoase, despre care nu s-a amintit decât în treacăt în relatările anterioare, vine cu un punct de vedere intitulat "Drept la replică", document menit să descrie - mai degrabă - activitatea companiei respective, decât să ducă la vreun fir ce ar putea elucida acest caz.
"Eco Fire are o experienţă de peste 10 ani în domeniul gestionării deşeurilor periculoase, respectiv colectare, transport şi eliminare finală. (...) Suntem unul din cei opt agenţi economici care deţin incineratoare autorizate la nivel naţional pentru eliminarea deşeurilor medicale şi (...) în fapt, personalul medical responsabil de colectarea deşeurilor rezultate din actul medical colectează separat, pe categorii distincte, tipurile de deşeuri, iar deşeurile înţepătoare (n.r. - ace, seringi) se colectează în recipiente de plastic rigid prevăzute cu sisteme de închidere definitivă", se arată în documentul trimis de Eco Fire.
În acelaşi punct de vedere, conducerea companiei constănţene încearcă să demonstreze că stilul său de a colecta deşeurile - invocând acte normative şi legislaţie din domeniu - nu corespunde modului în care au fost descoperite acele vacutainere în Monument şi încheie: "Eco Fire Sistems nu este responsabilă de modul în care sunt triate, colectate şi stocate temporar deşeurile medicale din unităţile sanitare, noi preluând de la producătorii de deşeuri aceste recipiente, care sunt cântărite la preluare şi apoi eliminate final prin incinerare". Mai mult: "Din lectura articolului menţionat (n.r. - Sabotaj la Judeţean, din 22 iulie) se poate trage concluzia că Eco Fire Sistems ar putea fi sursa deşeurilor vrac abandonate în Parcul Monument din Brăila. Având în vedere că societatea noastră a preluat de-a lungul derulării contractului numai recipienţi închişi şi marcaţi corespunzator, responsabilul de transportul lor nu avea cum să arunce aceste deşeuri în parc, acestea fiind conform descrierii din articol, un amestec de deşeuri din categorii diferite". De menţionat că publicaţia "Obiectiv- Vocea Brăilei" nu a precizat niciodată că acele deşeuri ar fi fost vrac şi nici că vreun reprezentant al Eco Fire ar fi făcut asta. Nu excludeam, însă, varianta ca în cazul unui scandal de asemenea proporţii să se caute un ţap ispăşitor. Or descrierea modului de colectare şi distrugere a deşeurilor, aşa cum a fost făcută în materialul trimis de Eco Fire, este edificatoare, mai curând, pentru anchetatorii ce instrumentează acest dosar: "Menţionăm că la preluarea recipienţilor cu deşeuri, responsabilul unităţii sanitare asistă la cântărire şi apoi îşi asumă pe semnatură documentele. Dacă deşeurile medicale vrac aruncate în parc ar fi provenit dintr-un transport al Eco Fire Sistems, atunci diferenţa între deşeurile preluate şi cele incinerate nu s-ar mai fi regăsit în factura finală care include serviciile de transport şi eliminare finală. (...) În plus, deşeurile generate în luna mai, predate de unităţile sanitare în aceeaşi lună au fost eliminate final prin incinerare în 24 ore de la preluare. În concluzie : Eco Fire Sistems nu se face responsabilă de abandonul deşeurilor medicale periculoase găsite în Parcul Monument", declară ing. Marina Albu, director executiv al Eco Fire Sistems Constanţa.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro