Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Saptezeci de miliarde, pe muchie de cutit

Presedintele organizatiei municipale PNL Braila, Petrica Popa, nu are doua vorbe laolalta. Ne-am convins de asta ieri, cind, in timpul unei conferinte de presa, a facut comentarii pe tema reabilitarii retelei de termoficare a orasului Braila, care se bateau cap in cap, in rastimp de cinci minute. Popa a inceput prin a-si exprima indignarea pentru declaratiile consilierului democrat Mario Da'Ross, privind riscul de a se pierde 70 de miliarde de lei, destinate reabilitarii retelei de termoficare a CET, din cauza ca nu s-a cheltuit nici un leu din suma, pina acum, si exista sanse slabe sa se mai cheltuie ceva, pina la Craciun. Popa este cu atit mai suparat, cu cit democratul, care este si membru in CA la CET, il considera pe primarul liberal Constantin Cibu drept principalul vinovat de aceasta pierdere, pentru ca nu a organizat la timp licitatia si a pierdut timp pretios, facind ca, acum, la circa o luna si jumatate inainte de finalul anului, sa nu se fi cheltuit inca nici un leu din cele 70 de miliarde alocate de la buget. In discursul sau, care a bagat ziaristii in ceata, Popa l-a intrebat retoric pe Da'Ross de ce nu a luat masuri, in calitate de membru al CA, pentru grabirea licitatiei si demararea lucrarilor, ca sa nu se piarda banii, apoi a asigurat ca nu se va pierde nici un leu din banii amintiti , dupa care a recunoscut ca nu stie sigur daca se vor putea cheltui cele 70 de miliarde de lei sau nu. Mai mult, pe Popa il deranjeaza faptul ca Da'Ross le duce grija celor 70 de miliarde, care trebuia cheltuite pentru rezolvarea unei probleme de cel mai mare interes pentru comunitate: "Domnul Da'Ross induce ideea ca tot ceea ce face primarul municipiului este ilegal si incorect. (...) De ce are atit de multa grija de aceste fonduri, mai ales ca, daca s-ar fi interesat corect, ar fi aflat ca aceste fonduri nu se vor pierde, vor fi folosite la momentul oportun, toate cele 70 de miliarde (...) Daca un leu sau doi din acesti bani vor fi returnati la bugetul de stat, vom vedea, deocamdata sa vedem ce decizie va lua comisia ce analizeaza contestatia (...) Este parerea dvs ca eu recunosc ca nu stiu daca se va pierde vreun ban. Ce sa nu recunosc? Nu-mi intoarceti vorbele! Am spus ca trebuie sa avem rabdare. Nu stiu daca se va pierde un leu sau doi. S-ar putea sa se piarda un leu sau doi, sinteti multumita? Dar nu se va pierde nimic. Daca din 70 de miliarde un leu greu este o pierdere mare, aceea va fi pierderea(...) Dvs va jucati cu cuvintele! Noi spunem ca se vor folosi banii. Toti. Pentru a va da dvs satisfactie am spus ca se va pierde un leu greu. Sinteti multumita?".

"Raportarea va fi ca s-au cheltuit toti banii"

In ceea ce-l priveste, directorul CET, Nicu Bajan, a admis ieri ca exista riscul sa se piarda niste bani, dar nu multi. Dovedind un optimism demn de toata lauda, Bajan crede ca sint sanse ca totul sa se termine cu bine, iar cele 70 de miliarde sa fie folosite de CET si nu sa ajunga inapoi in buzunarul statului, cu citeva mici conditii: Dumnezeu sa ne ajute, comisia care se ocupa de rezolvarea contestatiei sa nu intirzie raspunsul pina in luna decembrie, sa nu fie vreme rea si firma cistigatoare sa faca intr-o luna lucrari de inlocuire a unor portiuni de conducta din reteaua de termoficare si de transformare a 27 de centrale termice in puncte termice. "Nu exista pericol sa nu se cheltuie banii, decit daca decizia Autoritatii Nationale de Solutionare a Contestatiilor va fi intinsa catre sfirsitul lunii noiembrie; altfel, indiferent de solutia data de Autoritate, banii se vor cheltui integral. E adevarat ca, teoretic, ANSC poate sa decida si organizarea unei noi licitatii, dar avind in vedere ca la licitatie au participat trei firme, cred ca se vor gasi solutii ca, totusi, una sa fie declarata cistigatoare. Indiferent cine va fi declarat cistigator, este timp ca pina la finele anului 2007 sa se cheltuie toti banii. Daca se incheie contractul cu firma declarata cistigatoare intr-o saptamina, deci in 20 ale lunii, mai avem la dispozitie o luna si jumatate pentru lucrarile respective".
Bajan a explicat ca fondurile pentru reabilitarea retelei de termoficare au fost alocate in luna aprilie a acestui an, anuntul pentru licitatie a fost dat in luna iulie, iar licitatia propriu-zisa a avut loc in luna septembrie. El considera insa ca nu este vina primarului pentru ca inca nu s-a reusit cheltuirea nici macar a unui leu din cele 70 de miliarde. Directorul CET nu pare ingrijorat nici de
adresa primita de Primarie de la Ministerul Administratiei si Internelor prin care i se cere ca, pina pe 15 noiembrie, sa comunice modul si nivelul de cheltuire a sumelor alocate bugetului local pentru reabilitarea sistemului de termoficare, cu mentiunea ca "lipsa raspunsului la aceasta scrisoare va fi considerata ca renuntare la alocarile aferente anului 2007".
"Dupa parerea mea, sint doua posibilitati. Una: 15 este miine, si deci mai avem o zi, si doi: este un caz particular, noi asteptam un raspuns la contestatie si nu putem sa spunem ca in momentul acesta sint cheltuieli... Nu, nu zero cheltuieli, este o situatie particulara, nu se poate da o raportare pina nu se clarifica situatia. Raportarea va fi ca s-au cheltuit toti banii. Si miine e o zi..."- a comentat Bajan.
Nici Petrica Popa nu crede ca primarul ar trebui sa se simta presat de data-limita a raportarii si crede ca Cibu nu poate fi facut raspunzator de intirzierile amintite, chiar daca in adresa Ministerului Administratiei scrie negru pe alb: "Va atentionam ca, in conformitate cu prevederile Legii 215/2001 a administratiei publice locale, primarul este conducatorul tuturor serviciilor publice. In acest sens, raspundeti in mod direct in fata cetatenilor din localitatea dvs daca nu veti reusi sa implementati acest program sau veti intirzia procedurile de aplicare si nu veti obtine finantarea pentru aplicarea unor alternative de asigurare a incalzirii populatiei in conditii de accesibilitate si la preturi suportabile".
"Eu cred ca raportarea nu e chiar atit de drastica, 15 noiembrie este un termen care poate fi discutat, in functie de situatia din teren. Si oricum, nu primarul este repsonsabilul pentru aceste lucruri. Daca se spune asa in adresa aceea, este de forma...", ne-a explicat Popa.

"Foarte clar e un singur lucru: banii vi-i luam inapoi!"

Contactat de reporterii nostri, ministrul secretar de stat in cadrul
Ministerului Administratiei si Internelor, Mircea Nicu Toader, a fost
foarte succint in afirmatii: "Pai, daca nu i-ati consumat, ii pierdeti!
Foarte clar e un singur lucru: banii vi-i luam inapoi! Singura solutie
care ar fi este sa gasesc un operator dintr-o alta localitate care a
facut lucrari mai multe, sa-i redistribui banii si la anul sa va dau
diferenta de aici. N-ati consumat banii, i-ati pierdut!". Intrebat in ce
mod va afecta acest esec atragerea de fonduri similare in anul
2007, oficialul ministerial a explicat ca nu vor fi repercusiuni: "Nu
atrage nici o sanctiune: la anul veti avea 100% din cit va revine, dar
daca nu i-ati consumat nici p-astia, o sa ramina asa".
Amintim ca liderii democratii l-au acuzat recent pe edilul-sef ca este vinovat pentru ceea ce ei cred a fi inevitabila pierdere a sumei de 70 de miliarde de lei vechi, alocate de la bugetul de stat pentru aceasta reabilitare, suma urmind a fi returnata, la finele anului, pentru ca nu s-a cheltuit nici un leu din ea. Dincolo de irosirea acestor fonduri care erau destinate rezolvarii unei probleme de interes maxim pentru populatie, conducerea PD Braila il acuza pe primar ca se face vinovat, implicit, de periclitarea sanselor de a obtine fonduri noi, pentru programul de incalzire 2006-2007.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii