Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SANATATE: Preţul de decontare a peste 1.400 de medicamente ar putea scădea de la 1 august

Ministerul Sănătăţii intenţionează să micşoreze, de la 1 august, preţul de decontare a peste 1.400 de medicamente care se acordă bolnavilor în cadrul programele naţionale de sănătate, astfel încât să le poată asigura unui număr cât mai mare de pacienţi.

Medicamentele, incluse pe aşa-zisa listă C2, sunt necesare tratamentului unor boli cronice şi corespund la aproximativ 400 denumiri comune internaţionale.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de ordin aprobat luni de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi aflat în dezbatere publică. Conform proiectului de act normativ, Ministerul Sănătăţii intenţionează modificarea metodologiei de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel încât decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi să poată fi susţinută, în continuare, de către autorităţile sanitare.

"Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. În ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care le avem disponibile. De exemplu, în anul 2009, consumul medicamentelor a crescut cu peste 19% faţă de 2008, iar în 2010 cu 26 % faţă de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scăderea preţului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse în programele naţionale de sănătate, astfel încât să le putem asigura pentru un număr cât mai mare de pacienţi", a declarat Cseke Attila.

Conform propunerii ministerului, de la 1 august 2011, preţul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneşte de la preţul producător aprobat prin Ordinul 75/2009 diminuat cu 15%.

De asemenea, conform noului mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii).

În noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia între 8% şi suma fixă de 20 RON. În formula veche, cota putea varia între 14% şi 30 RON.

În ceea ce priveşte farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial între 15% şi 25 ron, faţa de procentele vechi cuprinse între 24% şi suma fixă de 35 ron.

Noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din lista C2 va duce la o economie estimată la peste 66 milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite Ministerului Sănătăţii să poată susţine costurile necesare asigurării, în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii