Mergi la conţinutul principal

SANATATE: Peste 2.000 de medicamente generice riscă să dispară de pe piaţă, avertizează producătorii

Peste 2.000 de medicamente generice riscă să dispară de pe piaţă prin prelungirea nejustificată a termenelor de plată, ceea ce ar periclita accesul la tratament pentru milioane de români, avertizează Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

"Confruntate cu scăderea contribuţiilor la fondul unic de asigurări sociale de sănătate şi nevoia de a face economii, autorităţile pregătesc prelungirea termenelor de plată de la 210 zile, cât este în prezent, la peste 300! Fără să ţină cont de efectele dezastruoase pentru pacienţi şi pentru companiile de pe întreg lanţul de distribuţie. În realitate, termenele de plată cumulează deja peste 300 de zile la producător, pe seama căruia se transferă practic cea mai mare parte din eforul financiar al finanţării pieţei farmaceutice. Celor 210 zile stipulate de lege li se adaugă între 30 şi 60 de zile - perioada în care se acceptă documentele justificative ale farmaciilor, respectiv alte 30 de zile - necesare decontărilor pe lanţul de distribuţie; în plus, multe dintre documentele justificative ale farmaciilor nu sunt primite la plată, fiind reportate pentru o dată ulterioară incertă. Dacă proiectul pe care îl are în plan Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi implementat, atunci producătorii ar putea primi banii cuveniţi pentru medicamentele livrate, după mai mult de un an!", spune preşedintele APMGR, Dragoş Damian.

Producătorii mai spun că precedenta majorare a perioadei de decontare, de la 120 la 210 zile, a dus deja la dispariţia unui număr de 1.500 medicamente ieftine de pe piaţă şi la transferarea pe seama pacientului a unor costuri suplimentare de peste 250 milioane lei.

"Sumele nedecontate în acest moment cumulează peste 1,5 miliarde lei, din care mai mult de jumătate reprezintă datorii către producătorii de medicamente generice. Nu au fost onorate facturile către farmacii din luna martie-aprilie a anului trecut in valoare de peste un miliard de lei. Fapt care a condus deja la intrarea în insolvenţă a numeroase farmacii independente percum şi, pentru prima dată în istoria recentă a României, a două companii mari de distribuţie. La acestea se adaugă în prezent valoarea facturilor la care CNAS tergiversează inregistrarea şi a căror valoare se ridică la aproape 500 milioane lei", adaugă preşedintele APMGR.

Medicamentele generice sunt echivalente terapeutice ale produselor farmaceutice originale. Ele conţin aceeaşi substanţă activă şi sunt similare cu originalele din punct de vedere al dozei, concentraţiei, modului de administrare, siguranţei, eficienţei şi indicaţiilor terapeutice.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro