Mergi la conţinutul principal

Sa-i invatam de mici cu statul la coada!

Toti copiii care vor merge, incepind cu 12 septembrie, la gradinita sau la camin trebuie sa detina un carnet de sanatate, din care sa rezulte ca nu au boli care sa-i puna in pericol pe ceilalti copii. Pentru aceasta, e nevoie de efectuarea unor analize medicale. Conform Inspectoratului Scolar General, in judetul Braila sint aproximativ 10.000 de copii in aceasta situatie. Teoretic, aceste analize se puteau face incepind cu 15 august, la Centrul Medical pentru Copii. Practic, asa cum se intimpla cam de fiecare data, parintii au lasat efectuarea analizelor copiilor pentru ultimele doua saptamini de vacanta. Evident, la sediul institutiei medicale s-au creat cozi infernale; mamici, cu copiii in brate, asteapta la rind, cu noaptea in cap, ore in sir, pentru a apuca sa le faca analizele micutilor. Nervi, scandal, inghesuiala... Cadrele medicale zic ca, in principal, vina e a parintilor, pentru ca nu s-au gindit mai devreme sa faca aceste analize copiilor lor si ca, acum, e normal sa fie coada, din moment ce oricum laboratorul nu poate efectua decit maxim 40 de analize pe zi! Plus ca rezultatul, la unele analize, dureaza 5 zile, iar fondurile s-au si terminat, asa ca o parte din acestea vor fi preluate de Directia de Medicina Preventiva a Directiei de Sanatate Publica.
Si totusi, daca parintii ar fi venit chiar incepind din 15 august, din moment ce oricum se pot face doar 40 de analize pe zi, cite s-ar fi facut in cele 20 de zile lucratoare, cite sint pina pe 12 septembrie? Doar 800, dintr-un total de 10.000! Nu ar fi fost oricum la fel de mare coada si la fel de multa inghesuiala dupa 1 septembrie? La urma urmei, cind nu a fost coada la analize gratuite, fie ca ele sint pentru prescolari, pentru angajati sau pentru pensionari? Oricum ar fi, cine doreste analize tot la 3 noaptea trebuie sa se trezeasca, sa se duca la policlinica, sa astepte ca prostul afara, in frig, canicula sau ploaie, in fata usilor inchise, pina la ora 7.00, cind incepe programul de functionare, pentru a se numara printre cei 40 de norocosi care vor fi consultati in ziua respectiva. Si daca sint copii, ce? Abia se invata si ei, de mici, cu statul la coada. Oricum, o viata intreaga asta ii asteapta: sa stea la coada la cartea de identitate, la coada la pasaport, la coada la permise auto, la coada pentru plata facturii de telefon, de gaze sau de electricitate, la coada la banca, pentru a-si plati rata, ba chiar si la coada pentru obtinerea unui certificat de deces... Asta daca nu cumva ii invata mamica de pe acum cum trebuie sa fie "atent" cu doamna de la ghiseu si, in schimbul unei ciocolate sau al unui buchet de flori, poti sa-ti rezolvi problema pe linga coada, eventual dupa ce s-au inchis usile pentru ceilalti. Acestea sint printre primele doua lectii din viata pe care copiii romani le invata de la parintii lor. Si nici macar pentru a incerca sa schimbe ei ceva, atunci cind vor creste mari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro