Mergi la conţinutul principal

Rotaru susţine că nu are afaceri cu statul, dar că nici nu vede ceva rău în asta

• prima opţiune a PSD Brăila pentru Senatul României, Ion Rotaru a răspuns, ieri, provocării  indirecte a consilierului judeţean PNL Dănuţ Lungu în privinţa  justificării averii sale şi a divulgării afacerilor cu statul, dacă ele există • senatorul social-democrat a afirmat că s-a concentrat întotdeauna pe mediul privat, însă nu a negat că fiul său a avut două contracte cu Primăria Municipiului şi cea din Ianca

 

Apropierea alegerilor Parlamentare a „aprins” de-a dreptul secţiunea comentariilor pe site-ul „Obiectiv - Vocea Brăilei”, în special, în cadrul articolelor legate de candidaţi şi de averile acestora. Consilierul judeţean PNL Dănuţ Lungu, chiar a lansat, recent, o provocare în acest sens, sugerând cotidianului nostru să solicite justificări în privinţa averilor din partea candidaţilor la alegerile pentru Cameră şi Senat din 11 decembrie, precum şi să le ceară divulgarea afacerilor derulate cu statul, dacă acestea există.

Pornind de la propunerea deloc rea a consilierului, în contextul în care brăilenii vor putea astfel să îşi facă o idee ceva mai bună despre cei care le cer votul luna viitoare, redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei” v-au pregătit o serie de analize axate tocmai pe această temă. Şi cum Florin Cîrligea, prima opţiune a PNL Brăila pe lista de la Senat şi-a justificat deja averea, am considerat că Ion Rotaru, nr. 1 pe lista de senatori a PSD Brăila ar fi cel mai potrivit candidat să „iasă la rampă”.

 

Ce a agonisit Rotaru în 9 ani petrecuţi în Senat

Înainte de a discuta cu senatorul, redactorii noştri au decis să răsfoiască din nou declaraţiile de avere şi de interese ale lui Ion Rotaru, însă de această dată luând „la puricat” documentele depuse de la intrarea sa în Parlamentul României şi până în prezent. Astfel, în declaraţia de avere din 2008, la intrarea sa în Senat, Rotaru nota că deţinea 121 ha de teren agricol şi vreo 3.700 mp de teren intravilan în judeţul nostru. De asemenea, fostul consilier judeţean se lăuda la vremea respectivă cu 4 case, 1 apartament şi un spaţiu comercial, toate în municipiu. La capitolul active financiare Rotaru menţiona acţiuni (la două societăţi) şi părţi sociale (la 6 societăţi) având o valoare  totală estimată de 425.900 lei. De asemenea, acesta puncta şi dividende în valoare de 66.901 lei. Proaspătul senator avea atunci două credite: unul la Volksbank SA contractat în 2007 cu data scadentă în 2022 în valoare de 155.000 CHF (franci elveţieni) şi un alt credit ceva mai mic, de 325.000 lei la Unicredit Ţiriac SA, în perioada 2008 - 2009. La capitolul venituri, alături de soţia sa, Rotaru cumulase în jur de 68.000 lei în anul dinainte să devină senator.

Uitându-ne peste cea mai recentă declaraţie de avere a lui Rotaru, depusă pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, în postura de candidat la alegerile Parlamentare, constatăm că acesta nu s-a îmbogăţit ci a reuşit să se menţină pe linia de plutire la capitolul avuţie. În prezent, după mai multe comasări, acesta mai are doar 98 ha de teren agricol însă şi-a păstrat cei 3.700 mp de teren intravilan în comuna Bordei Verde. De asemenea, şi-a menţinut şi cele 4 case de locuit, apartamentul şi spaţiul comercial din oraş. La capitolul active financiare, în declaraţia din 2016 a menţionat conturi şi plasamente evaluate la circa 460.000 lei. Acesta are în continuare datoria de 155.000 CHF (franci elveţieni) la bancă, dar se laudă cu venituri anuale de circa 140.000 lei, alături de soţie.

Pe scurt, la un calcul simplu constatăm că, dacă în 2008, pe lângă case şi terenuri, Rotaru cumula o avere de peste 560.000 lei pe an, în prezent, acesta a reuşit să o rotunjească doar puţin. Vorbim despre venituri şi plasamente cu o valoare totală de aproximativ 600.000 lei pe an.

Interesant este şi faptul că în decursul celor aproape 9 ani petrecuţi în Senatul României, situaţia acţiunilor şi părţilor sociale deţinute de Rotaru la diverse societăţi, s-a schimbat destul de mult. După cum spuneam, în 2008 acesta deţinea acţiuni la 2 societăţi, SC Romextera Bank SA (2.426 titluri) în valoare de 6.793 lei şi SC IPROEB BISTRIŢA SA  (1.290 titluri) - 4.800 lei, la care se adăugau părţi sociale în valoare totală de 414.309 lei la: SC MAY TRADE SRL Brăila, SC ADOR CONS SRL Brăila, SC IMCAR TRADE SRL Brăila, SC CARPATIA SA Brăila, SC CONELECTRO GRUP SRL Brăila şi SC CONDORUL IMPEX SRL Brăila. Până în prezent, Rotaru a vândut o parte mare din acţiunile şi părţile sociale deţinute. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, acesta mai are acum acţiuni în valoare cumulată de 869 lei la SC PATRIA BANK SA şi SC IPROEB BISTRIŢA SA. De asemenea, Rotaru notează părţi sociale în valoare de 413.715 lei la SC MAY TRADE SRL şi 500 lei la SC CARPATIA SA (societate în lichidare).

Cât despre contracte finanţate de la bugetul local încheiate cu societăţi comerciale cu capital de stat sau unde statul este acţionar, Rotaru a punctat în declaraţiile sale de interese din 2008 până în prezent, doar două situaţii care l-au vizat însă doar pe fiul său: un contract cu Primăria Brăila pentru o încredinţare directă pe 30 de zile în valoare de 30.000 lei în anul 2011, precum şi un contract în valoare de 129.000 lei încheiat în 2013 cu Primăria Ianca (prin atribuire pe SEAP), privind un proiect - „Dezvoltarea integrată a oraşului Ianca”, care în prezent s-a finalizat.

 

Rotaru: «Am lucrat numai în domeniul privat. Nu am avut afaceri cu statul»

Contactat de redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a ne oferi un punct de vedere asupra situaţiei sale financiare, dar şi pentru a ne preciza dacă a avut vreodată afaceri cu statul, Ion Rotaru a punctat că tot ce a obţinut până acum se datorează în special activităţilor sale în mediul privat.

„Încă din februarie 1990 am plecat în zona afacerilor, pe vremea când se dădeau autorizările de la Bucureşti, de la Minister. Eu am avut diverse activităţi, dar am lucrat numai în domeniul privat. Nu am avut afaceri cu statul. Nu am afaceri cu statul. Dar cred că tot ceea ce înseamnă mediu de afaceri românesc trebuie susţinut şi încurajat. Trebuie găsite formule de stimulare a capitalului autohton. Cu cât avem mai mulţi oameni care au potenţă financiară, cu atât situaţia economică a ţării e mai bună. Generează locuri de muncă, impozite, taxe şi ideea asta de a încuraja capitalul autohton este ceea ce ar trebui să ne canalizeze în zona afacerilor, pe de o parte pe componenta de reducere a taxelor şi impozitelor, pe de altă parte de a gândi măsuri de stimulare, de facilităţi care să îi încurajeze - aşa cum avem noi în programul de guvernare. Măsuri de a genera noi locuri de muncă, de a sprijini tinerii să îşi deschidă o afacere”, a declarat Rotaru.

Şeful interimar al PSD Brăila a ţinut să puncteze că în prezent nu se mai ocupă efectiv de firmele sale şi că mai are o singură societate la care este acţionar. Cât despre contractele fiului său cu Primăria Municipiului şi cu cea din Ianca, Rotaru nu a dorit să comenteze prea mult, specificând doar că le-a specificat la vremea respectivă în declaraţiile sale de interese.

„Am o singură firmă la care mai sunt acţionar. La celelalte se ocupă copiii mei. Dar nu am un comentariu legat de faptul că cineva face afaceri cu statul. Dacă acestea sunt corecte, sunt pe o zonă de licitaţii publice şi sunt ok din punct de vedere legal, evident, le consider binevenite. Repet, în ideea de a încuraja şi a stimula capitalul autohton. Pentru că într-adevăr oamenii de afaceri români sunt puşi într-o zonă de dificultate, comparativ cu capitalul străin, cu multinaţionalele, cu marile corporaţii care au forţă financiară şi cărora le pot face cu greu faţă oamenii de afaceri români”, a conchis sursa citată.

Trebuie precizat că pe durata celor aproape 9 ani, în special pe parcursul primului său mandat în Parlament, Rotaru a notat în declaraţiile sale de avere, venituri din indemnizaţia de consilier judeţean (doar în 2008), salarii ca director la ARDAF SA Sucursala Brăila, director la Casa Judeţeană de Pensii, lector universitar şi apoi cadru didactic asociat la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” Brăila, însă în ultimii 4 ani, principala sa sursă de venit a reprezentat-o indemnizaţia de senator şi dividende.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro