Mergi la conţinutul principal

România se află pe locul 12 în topul beneficiarilor fondurilor UE

Contribuţia României la bugetul UE în 2012 a fost de 1,32 miliarde de euro. Cu cele aproape 4 miliarde de euro absorbite, România se numără, astfel, printre beneficiarii neţi ai fondurilor europene.
Beneficiind de 15,7 miliarde de euro, Polonia a fost destinatarul principal al fondurilor acordate de UE, urmată de Spania şi Franţa. Dacă se raportează volumul finanţării UE la venitul naţional brut, Estonia este principalul beneficiar, fiind urmată de Letonia şi Lituania.
Germania este beneficiarul principal al fondurilor UE în domenii precum cercetarea şi inovarea, în timp ce Polonia a beneficiat în cea mai mare măsură de finanţarea în materie de coeziune. Franţa a fost cel mai important beneficiar al fondurilor agricole, urmată de Germania, Spania şi Italia. Olanda a fost beneficiarul principal în ceea ce priveşte spaţiul de libertate, securitate şi justiţie.
Statele membre afectate de criză (Grecia, Portugalia şi Spania) se numără printre principalii beneficiari în 2012, în timp ce Suedia, Danemarca şi Germania sunt cei mai importanţi contribuabili neţi.
Potrivit Raportului financiar, 94 % din suma totală de 135,6 miliarde de euro care reprezintă bugetul UE pe anul trecut a fost alocată unor beneficiari din întreaga Europă, cum ar fi cercetătorii, studenţii, întreprinderile mici şi mijlocii, oraşele, regiunile şi ONG-urile.
În 2012, bugetul UE a prevăzut o finanţare sporită în domenii care favorizează creşterea, crearea de locuri de muncă şi investiţiile în cercetare şi educaţie.

Corecţii financiare de 139 de milioane

Comisia Europeană a aplicat României corecţii financiare de 139 de milioane de euro în 2012. Programele finanţate prin Fondul Social European au suferit cele mai mari corecţii - 81 de milioane de euro, în timp ce pe Fondul European pentru Garantare Agricolă s-au aplicat corecţii în valoare de 24 milioane de euro. La programele finanţate prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, corecţiile sunt de 22 de milioane de euro, iar la dezvoltare rurală au fost tăiate 12 milioane de euro.
Cele mai mari corecţii au fost aplicate Spaniei - peste 2,1 miliarde de euro, urmată de Italia - 275 milioane de euro, Grecia - 262 milioane de euro şi Polonia - 162 milioane de euro, România fiind pe locul 5.
Malta şi Slovenia nu au suferit corecţii financiare.
Sumele nu vor fi returnate de statele membre, ci vor fi oprite de Comisia Europeană din rambursările către guvernele naţionale, după ce acestea trimit declaraţii de cheltuieli la Bruxelles.
Cifrele sunt provizorii, până la publicarea raportului Curţii Europene de Audit.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro