Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Roşii autohtone în pieţele din Brăila

• doi legumicultori brăileni se pregătesc ca, zilele acestea, să iasă pe piaţă cu roşii din propriile solarii sau sere • ambii au accesat programul guvernamental “Tomate 2017” şi trebuie să vândă cel puţin 2 tone de roşii în perioada ianuarie - mai şi noiembrie - 20 decembrie • Direcţia Agricolă Brăila spune că cei doi fermieri deţin spaţii de vânzare în Piaţa Halelor şi în Concordia

 

Vom putea cumpăra roşii de solar autohtone. Primii doi producători brăileni, care au accesat programul de susţinere financiară pentru tomate, se pregătesc să iasă pe piaţă cu propriile produse. Conducerea Direcţiei Agricole Brăila a explicat că unul dintre fermieri este din zona Berteşti, iar al doilea din Tichileşti. “Avem doi fermieri care ne-au anunţat de rodire, ceea ce înseamnă că în câteva zile ar urma să iasă pe piaţă. Din informaţiile pe care le deţinem cei doi ar avea spaţii de vânzare în Piaţa Halelor şi în Piaţa Concordia, pentru că şi la acest moment ei vând acolo verdeţuri. Dar mesajul nostru este acela ca în cazul în care totuşi nu au, să ia legătura cu noi, pentru a cere sprijin Administraţiei Pieţelor pentru a asigura producătorilor agricoli spaţii de vânzare. Cei doi fermieri dacă nu vor reuşi să vândă până la finalul lunii mai întreaga cantitate minimă prevăzută în cadrul programului guvernamental, adică 2 tone, mai au posibilitatea să completeze diferenţa în perioada noiembrie - decembrie a acestui an”, ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila. 

După cum se cunoaşte, producătorii agricoli din România sunt susţinuţi, printr-un program guvernamental să cultive tomate în spaţii protejate, însemnând sere, solarii, astfel încât aceştia să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă. Totul se întâmplă în cadrul unei scheme de ajutor de minimis destinată producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale, precum şi producătorilor agricoli persoane juridice. Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, însă valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare.

Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minim 1.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripţionată “Program susţinere tomate, 2017” şi să menţioneze numărul cererii depuse pentru obţinerea finanţării; să obţină o producţie de minimum 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată; să valorifice producţia în perioadele ianuarie - mai inclusiv, şi noiembrie - 20 decembrie, inclusiv.
Categorie articol: 

Comentarii