Mergi la conţinutul principal

Rezultatele absolvenţilor brăileni la proba de competenţe digitale la BAC

• circa 13% dintre candidaţi au primit nivel începător, 34% nivel mediu şi doar 19% nivel avansat  • aproximativ 120 de elevi nu au susţinut această probă, ei echivalându-şi examenul în baza unui certificat cu recunoaştere europeană  

 

În perioada 9-13 iunie, absolvenţii de clasa a XII-a au susţinut proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat. Proba s-a desfăşurat în laboratoarele de informatică din unităţile de învăţământ liceal, iar rezultatul evaluării se exprimă prin nivelul de competenţă, în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. În funcţie de punctajul obţinut, se stabileşte nivelul de competenţă digitală a candidatului, după cum urmează:

0-10 puncte- nu se acordă atestat, 11-30 puncte - utilizator începător, 31-55 puncte - utilizator de nivel mediu, 56-74 puncte - utilizator avansat, 75-100 puncte - utilizator experimentat.

Potrivit centralizării realizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Brăila, la probă au fost aşteptaţi 1.324 elevi, 7 dintre aceştia fiind absenţi. Rezultatele arată că 6,4% dintre candidaţi nu au primit atestat, 12,5% au primit nivel începător, 33,8% nivel mediu, 27,7% nivel avansat şi doar 18,8% nivel experimentat.

Precizăm că 117 elevi şi-au echivalat proba de competenţe digitale în baza unui certificat ECDL (European Computer Driving Licence) sau CERTIPORT (Internet and Computing Core Certification).

Examenul de bacalaureat este în plină desfăşurare. Astăzi, elevii susţin ultima probă orală, cea de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. La fel ca la competenţele digitale, elevii care au deja certificate de competenţe într-o limbă străină au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene şi nu mai susţin astfel proba orală din cadrul bacalaureatului. La Brăila, 159 de liceeni sunt în această situaţie.

Probele scrise vor începe peste două săptămâni. Pe 26 iunie este programată proba la limba şi literatura română, urmată pe 28 iunie de proba obligatorie a profilului şi specializării şi pe 30 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate la bac se vor afişa pe 5 iulie (până la ora 16:00). În aceeaşi zi, între orele 16.00-20.00, candidaţii nemulţumiţi de note vor putea depune contestaţii. Perioada 6-9 iulie este alocată soluţionării contestaţiilor, iar pe 10 iulie candidaţii vor afla rezultatele finale. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro