Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Radarul NATO în Turcia este o ameninţare gravă pentru Rusia

"Noul proiect de scut ce integrează un radar în Turcia va fi mai periculos decât proiectul precedent, pentru că ar îngloba întregul continent european", a spus el, pentru RIA Novosti.
Potrivit acestuia, radarul "ar acoperi în întregime sudul Rusiei, mai aels regiunile de la Marea Neagră şi Marea Caspică şi din Caucaz unde se află numeroase instalaţii militare ruse".
"Ele ar intra sub conrolul NATO", consideră expertul.
Directorul Institutului de analiză politică şi militară, Akeksandr Hramtchihin, este de părere că decizia de amplasare a unui radar în Turcia a fost influenţată de evenimentele dn Siria şi mai precis de dorinţa Iranului de a susţine Damascul, în cazul unei intervenţii militare împotriva lui Assad.
"Turcia este o ţară ideală pentru lansarea de operaţiuni militare împotriva Siriei, pentru că, dintre toţi membrii Alianţei, ea este acum singura pregătită de război", subliniază el.
Potrivit lui Dmitri Danilov, de la Institutul de studii europene, Washingtonul şi Bruxelles-ul vor să sublinieze importanţa Ankarei ca partener al SUA şi Europei. "Evenimentele din primăvara arabă determină Occidentul să pună la punct noi canale de cooperare cu Ankara. Desfăşurarea unui radar de alertă timpurie va consolida relaţiile dintre Turcia şi SUA", subliniază el.
Turcia va găzdui un sistem radar în cadrul scutului antirachetă al NATO, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului turc de Externe. "Desfăşurarea acestului element în Turcia va contribui la sistemul nostru de apărare, dezvoltat în cadrul noii strategii NATO, şi va consolida potenţialul de apărare al NATO, precum şi sistemul nostru de apărare naţională", potrivit lui Unal.
Discuţiile privind desfăşurarea radarului sunt în stadiul final, a adăugat el.
Presa locală a scrisc că radarul urmează să fie instalat în sud-estul ţării.
Categorie articol: 

Comentarii