Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Propunerea lui Varga de eliminare a taxei pe apa de ploaie, votată la Senat

• deputatul PNL Brăila a ţinut să anunţe, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă că proiectul său care prevede ca autorităţile locale să poată elimina taxa pe apa pluvială din facturile consumatorilor casnici a fost aprobat la Senat • acesta merge acum la Camera Deputaţilor unde va primi votul final • senatorul PSD Ion Rotaru a recunoscut că a votat “pentru”, considerând iniţiativa una de bun augur, în ideea în care autorităţile locale vor avea bani la buget pentru a plăti apa de ploaie

 

Pas important pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile brăilenilor. Propunerea legislativă a deputatului PNL Brăila, Vasile Varga, prin care s-ar permite autorităţilor locale să elimine taxa pe apa pluvială pentru consumatorii casnici, a primit, recent, undă verde în Senatul României. Proiectul merge acum în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Pe scurt, Varga a propus modificarea şi completarea articolului 36 a Legii 241 din 2006, privind Serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare pentru ca plata apei de ploaie să revină strict în curtea autorităţilor locale.

“Am atras atenţia parlamentarilor că una dintre problemele stringente cu care se confruntă beneficiarii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare este cea a felului în care este calculată factura la apă meteorică. În prezent, taxa este plătită de către consumatorii casnici, aceştia fiind taxaţi indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă. Apa de ploaie se scurge pe stradă în reţelele de scurgere a apelor care aparţin localităţilor, ceea ce demonstrează că serviciul de canalizare şi epurare a apelor meteorice este un serviciu distinct, care trebuie plătit doar de către primării şi, eventual, de persoane juridice, agenţi economici)”, a explicat Varga.

Liberalul brăilean a iniţiat demersuri legislative pentru ca lucrurile să fie schimbate, mai ales că toţi consumatorii casnici din ţară sunt afectaţi. El a propus ca apa de ploaie să fie facturată exclusiv autorităţilor publice locale şi instituţiilor publice.

“Odată ce noua prevedere intră în vigoare, Marian Dragomir nu va mai avea nicio justificare dacă nu elimină  taxa pe apa de ploaie din facturile brăilenilor. Până acum, spunea că nu poate face nimic, pentru că nu-i permite legea. De aici încolo, vom putea vorbi despre rea-voinţă a primarului, nu despre lipsa cadrului legal”, a conchis deputatul

 

Rotaru: «Am apreciat că este o iniţiativă bună şi necesară»

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, senatorul PSD Ion Rotaru a precizat că a votat “pentru” acest proiect când s-a dezbătut în plenul Senatului. Acesta susţine că spre deosebire de liberali, social-democraţii votează proiectele pe care le consideră folositoare.

“Excepţia pe care a solicitat-o Vasile Varga şi pe care am votat-o şi noi, este că s-a generat posibilitatea acum ca autorităţile locale, în limita bugetului pe care îl au la dispoziţie, să poată asigura plata acestor costuri din bugetele proprii. Asta înseamnă că în anul respectiv, să existe o estimare a sumei necesare şi bugetul să o suporte. Ea, ca iniţiativă, am apreciat că este bună şi necesară, sigur, în măsura în care autorităţile pot să suporte din bugetele proprii aceste cheltuieli. Pentru că mergând pe principiul că nimic nu e gratis în lumea asta şi că orice serviciu trebuie plătit şi aici e la fel. A trecut de Senat, este la Camera Deputaţilor. Aceasta este cameră decizională. Am văzut că a fost de acord şi Guvernul. A avut un punct de vedere pozitiv, dar cu aceeaşi remarcă, acolo unde bugetele locale pot să susţină cheltuiala respectivă”, a declarat Rotaru.
Categorie articol: 

Comentarii