Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Programul "Fermierul", prelungit pina in decembrie 2009

Conducerea Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila a anuntat ca potrivit informatiilor primite de la Ministerul Agriculturii, programul "Fermierul" si-a extins aplicabilitatea pina la sfirsitul anului 2009. Concret, potrivit Ordinului ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr.430/2008 pentru aprobarea tipurilor de investitii si a plafoanelor maxime ale creditelor ce se acorda in anul 2008, pentru anul in curs suma prevazuta este de aproape 800 milioane lei. Astfel, suma disponibila pentru accesare si derulare in vederea acordarii de credite pentru finantarea investitiilor este de 660 milioane lei pentru finantarea proiectelor de investitii eligibile, din care 630 milioane lei pentru proiecte din cadrul PNDR 2007-2013, iar diferenta de 30 milioane lei pentru proiecte din cadrul Programului Operational pentru Pescuit (POP). Pe linga aceste sume, ordinul stabileste disponibilitatea pentru inca 100 milioane, cu scopul finantarii proiectelor de investitii care nu beneficiaza de finantare din fonduri europene.
Potrivit informarii DADR Braila, la capitolul conditii de creditare este prevazut ca termenul maxim de restituire este de 10 ani, cu o perioada de gratie intre 1 si 5 ani, in functie de specificul proiectului de investitii, iar dobinda este de 6,5 %.
Potentialii beneficiari ai acestor credite sint, pe de o parte, fermierii care au accesat Masura 1.2.1. din cadrul PNDR (Modernizarea exploatatiilor agricole), pentru investitii in domenii prioritare (in sectorul vegetal: legume, pepiniere si plantatii de pomi si arbusti fructiferi, capsunarii, culturi de cimp, pepiniere si plantatii de vita de vie pentru vin si struguri de masa; in sectorul de crestere a animalelor: bovine pentru lapte, bovine pentru carne, porcine, ovine si caprine, pasari pentru oua de consum), iar, pe de alta parte, fermierii care au accesat Masura 1.2.3. PNDR ("Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", cu exceptia sectoarelor care primesc sprijin prin schemele de ajutor de stat aferente Masurii 1.2.3.).
De mentionat este ca nu vor fi creditati beneficiarii Masurii 1.2.1. care au proiecte pentru achizitii independente de utilaje echipamente si utilaje agricole. De asemenea, pentru Masura 1.2.1 plafonul maxim de creditare este de 1 milion euro pentru un singur beneficiar si 2 milioane euro pentru forme asociative ale fermierilor. In cazul creditarii in cadrul Masurii 1.2.3., plafonul maxim este de 1,5 milioane euro pentru un beneficiar si 2 milioane euro pentru forme asociative constituite conform legislatiei in vigoare.
Important de subliniat ca desi achizitiile de animale pentru prima populare nu sint eligibile prin PNDR, exista posibilitatea obtinerii unui credit in acest scop, iar asta in cazul beneficiarilor stabiliti conform prevederilor din Legea nr. 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura cu modificarile si completarile ulterioare. In acest caz, plafonul de creditare este de 110.000 euro/proiect pentru bovine pentru lapte si carne; 100.000 euro/proiect pentru ovine; 40.000 euro/proiect pentru caprine; 120.000 euro/proiect pentru porci si 55.000 euro/proiect pentru gaini ouatoare.
Conducerea DADR Braila a punctat ca au fost selectate pentru acordarea creditelor, urmatoarele institutii financiare: "BCR", "Bancpost", "Carpatica", "BRD-SG", "Raiffeisen Bank" si "CEC Bank".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii