Mergi la conţinutul principal

Profesorii se simt trădaţi. Acum un an votau promisiuni

Peste 7.000 de cadre didactice au protestat miercuri în Capitală, au plecat în marş de la Guvern spre Parlament. Manifestanţii din primul rând al coloanei au purtat tricouri inscripţionate cu litere care formează mesajul "SALVAţI EDUCAŢIA". Protestul s-a încheiat în Piaţa Constituţiei, la ora 14.00, nefiind înregistrate incidente.
Manifestanţii au scandat "Solidaritate!", "Grevă generală!", "Fără educaţie, moare orice naţie", "Şase la sută!" şi "Legea respectaţi, 6 alocaţi", dar şi împotriva Guvernului - "Guvernul USL e la fel ca PDL", "Mincinoşii!" şi "Jos guvernul mincinos!".
Liderul FSLI, Simion Hancescu, a anunţat că sindicaliştii vor înainta "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.
Tot Hancescu a spus că săptămâna viitoare ar putea fi organizat un referendum în rândul cadrelor didactice, cu privire la declanşare grevei generale în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar.
La protest a venit şi liderul Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Mihai Dragoş, care a anunţat că studenţi din Capitală şi din alte centre universitare susţin revendicările profesorilor şi sprijină manifestaţia acestora, printr-o grevă japoneză.
"Dacă şi după această amplă acţiune vom fi trataţi cu aceeaşi ignoranţă, dascălii vor fi nevoiţi să închidă şcolile", a declarat anterior preşedintele FSLI, Simion Hancescu.
În 30 octombrie, după ce peste 400 de membri ai FSLI au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului şi USL, reprezentanţii federaţiei au anunţat că acţiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guvernanţilor împinge profesorii spre protestul final - greva generală.
Şi sindicaliştii federaţiilor "Spiru Haret" şi "Alma Mater" au protestat în Bucureşti, luni, printr-un pichet la Palatul Parlamentului.
Sindicaliştii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educaţie, conform articolului 8 din Legea educaţiei, şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.
De asemenea, sindicaliştii cer modificarea Legii educaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent şi să ducă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie şi a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro