Mergi la conţinutul principal

Profesoară de religie judecată pentru că a dat mită

Depistată în timp ce pătrundea în intersecţia Calea Călăraşilor - strada Celulozei pe culoarea roşie a semaforului, brăileanca Mariana Şerbănescu, 34 de ani, profesoară de religie la Şcoala Gimnazială Însurăţei, a fost anchetată şi trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Şoferiţa a oferit unui echipaj de poliţie 100 de lei, ca să nu i se suspende permisul de conducere, însă poliţiştii au reclamat-o ofiţerilor DGA.

Flagrant la "Caporalul Muşat"

În ziua de 18 mai 2016, precizează procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, agentul Bogdan Alexandru Savu, din cadrul Biroului Ordine Publică - Poliţia Municipiului Brăila, a sesizat Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) - Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila, pe motiv că i s-ar fi oferit mită două bancnote de câte 50 lei, de către o şoferiţă care pătrunsese în intersecţia Calea Călăraşilor - strada Celulozei pe culoarea roşie a semaforului.
În ziua respectivă, ag. şef adj. Bogdan Alexandru Savu îşi desfăşurase activitatea cu autospeciala MAI 28733, ocupând locul din dreapta faţă. Din acelaşi echipaj de poliţie mai făceau parte ag. Andreea Oltianu şi ag. Cosmin Răducu Corbu, din cadrul aceluiaşi Birou Ordine Publică. Corbu se afla la volanul autospecialei, iar Oltianu pe bancheta din spate. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează: "În jurul orei 16:00, aflându-se pe strada Celulozei şi aşteptând la semaforul amplasat la intersecţia cu Calea Călăraşilor, lucrătorii de poliţie au observat cum autoturismul Peugeot 206, care rula la stânga lor, pe banda locală a Căii Călăraşilor, dinspre strada Pontonieri către strada Răzoarelor - a pătruns în intersecţie pe culoarea roşie a semaforului de la intersecţia cu Calea Călăraşilor şi a efectuat manevra de întoarcere pe celălalt sens de deplasare al Căii Călăraşilor , către Promenada Mall - Vărsătura, neacordând prioritate de trecere autoturismelor care aşteptau la semaforul de pe strada Celulozei, pentru a pătrunde în intersecţia cu Calea Călăraşilor".
Acest lucru constituie contravenţie la regimul circulaţiei rutiere, prevăzută de OUG 195/2002 (respectiv contravenţia prevăzută de art. 100 alin. 3 lit. d din OUG 195/2002, raportat la art. 52 alin. 1 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002). În aceste împrejurări, echipajul de poliţie a procedat la oprirea în trafic a autoturismului respectiv, potrivit legii.
Agentul Cosmin Răducu Corbu a coborât din autospecială şi a mers la autoturismul oprit în trafic, condus de Mariana Şerbănescu, cerându-i acesteia "actele control", respectiv actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare şi poliţa RCA. După ce şoferiţa i-a înmânat actele, poliţistul s-a întors la autospecială, unde a constatat că poliţa RCA era expirată. S-a deplasat din nou la autoturismul şoferiţei şi i-a solicitat acesteia să caute o poliţă RCA valabilă, pe care să i-o aducă la autospecială.

Maşină de poliţie cu bancnotă la ştergătorul de parbriz!

"Căutând în torpedo, inculpata a găsit poliţa RCA valabilă, dar înainte de a o preda poliţiştilor, s-a gândit că ar fi indicat să pună în interiorul acesteia şi o sumă de bani, motiv pentru care a luat din poşetă două bancnote de 50 de lei pe care le-a pus în interiorul poliţei valabile şi s-a deplasat la autospecială, înmânându-i actul respectiv agentului Corbu, care se afla la volanul maşinii. Când acesta a deschis poliţa de asigurare pentru a-i verifica valabilitatea, atât el cât şi colegii săi au observat cele două bancnote de 50 de lei, care se aflau în interior", precizează procurorul care a supravegheat ancheta.
Văzând banii vârâţi în poliţa de asigurare, agentul de poliţie Bogdan Alexandru Savu i-a luat colegului actul din mână şi l-a scuturat pur şi simplu de bani, scoţându-l pe geamul portierei din dreapta (!). În acelaşi timp, poliţistul i-a spus şoferiţei care se afla lângă autospeciala poliţiei, în dreptul portierei din stânga faţă, "să vină să-şi ridice banii de jos".
Bulversată de situaţia creată, Mariana Şerbănescu a ridicat banii de jos fără să-şi dea seama că a ridicat o singură bancnotă, după care s-a deplasat la autoturismul său. Concomitent, membrii echipajului de poliţie şi-au anunţat superiorii, care s-au hotărât să sesizaze Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila (DGA), urmând ca şoferiţa ghinionistă să fie condusă la sediul poliţiei, pentru întocmirea actelor de sancţionare contravenţională. A urmat un episod penibil, demn de menţionat în antologiile umoriştilor brăileni şi nu numai. Acuzarea precizează:
"În timpul deplasării către sediul poliţiei, la un moment dat, lucrătorii de poliţie au fost atenţionaţi de către un participant la traficul rutier cu privire la faptul că de pe parbrizul autospecialei lor, de la unul din ştergătoare, a zburat o bancnotă de 50 lei, fiind luată de vânt (!). Acest aspect a fost observat şi de către inculpată, aceasta dându-şi seama la momentul respectiv că ridicase de pe jos doar o bancnotă de 50 lei, cealaltă fiind luată de vânt şi purtată, probabil, pe parbrizul maşinii de poliţie. Bancnota a fost ridicată de pe stradă de către agentul de poliţie Savu şi predată ulterior ofiţerilor SJA Brăila".
În aceeaşi zi, la ora 17:25, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a autorizat, cu titlu provizoriu, pe o durată de 48 de ore, "supravegherea ambientală audio/video a discuţiilor purtate de inculpată cu lucrătorii de poliţie în sediul poliţiei", în legătură cu faptele care fac obiectul cauzei.

Două luni sub control judiciar şi dosar penal pentru dare de mită

Din discuţiile purtate la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila între agenţii Cosmin Răducu Corbu şi Bogdan Alexandru Savu (care este şi denunţător) şi şoferiţa care a pătruns în intersecţie pe culoarea roşie a semaforului, rezultă că suma de 100 de lei oferită echipajului de poliţie avea menirea "să atenueze sancţiunea", prin aceasta înţelegându-se neîndeplinirea de către poliţişti a atribuţiilor de serviciu şi nesancţionarea inculpatei cu suspendarea permisului de conducere, conform normelor legale în vigoare, precizează anchetatorii.
După discuţiile purtate cu agenţii Savu şi Corbu - discuţii filmate şi înregistrate - Mariana Şerbănescu le-a dat ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila şi cea de-a doua bancnotă de 50 de lei, care se afla în poşetă şi care fusese oferită drept mită poliţiştiilor aflaţi în misiune, ca să n-o sancţioneze contravenţional. Potrivit legii, banii oferiţi mită sunt confiscaţi prin hotărâre judecătorească, urmând să intre în patrimoniul statului.
Prin ordonanţa din 18 mai 2016 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, s-a dispus faţă de brăileanca Mariana Şerbănescu luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, până pe data de 17 iulie 2016 inclusiv.
Dosarul penal a fost trimis zilele acestea instanţei de judecată, profesoara de religie urmând a fi judecată pentru dare de mită.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro