Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Problemele din mediul universitar se trag de la PSD

Locurile insuficiente în căminele studenţeşti, condiţiile improprii în care sunt cazaţi studenţii, laboratoare, săli de curs şi biblioteci învechite, burse mici, diplome nefolositoare, sunt câteva din neregulile sistemului de învăţământ universitar identificate de deputatul PNL Brăila Vasile Varga. Pentru toate acestea, liberalul a găsit şi vinovatul: guvernarea PSD.

"Corupţia din sistem şi slaba finanţare rămân principalele probleme cu care mediul academic românesc se confruntă şi în anul universitar 2015 - 2016, ce a debutat de curând. În timp ce sute de mii de studenţi şi profesori din întreaga ţară abordează cu seriozitate şi speranţă acest drum al provocărilor şi şanselor, ce urmează să le influenţeze parcursul profesional şi academic, în realitate, incompetenţa caracteristică PSD, prin regulile impuse lumii academice, încalcă sistematic dreptul la o educaţie performantă şi de calitate", a scris Varga într-un comunicat de presă.
Liberalul nu se fereşte să dea cărţile pe faţă, aşa că dă exemple de probleme cu care se confruntă tinerii ce aleg să urmeze o facultate. În primul rând, locurile insuficiente din căminele studenţeşti în raport cu numărul studenţilor şi, mai ales, condiţiile inadecvate din cămine pe care tinerii sunt nevoiţi să le suporte, sunt evidenţiate de Vasile Varga. Laboratoarele de studiu, sălile de curs şi bibliotecile au dotări minime sau necorespunzătoare. "Realităţile mediului universitar românesc înseamnă un fond mic de burse, dar şi un cuantum al burselor ce nu acoperă costurile lunare pentru cazare şi masă. Studenţii beneficiază de reducerile la transport doar parţial sau pentru un număr limitat de călătorii. La toate aceste lipsuri întreţinute de guvernarea PSD se adaugă slaba corelare între piaţa muncii şi educaţie", se mai precizează în comunicat. Din punctul de vedere al deputatului brăilean, studenţii se tem pe bună dreptate că vor absolvi facultatea, iar la final diploma le va folosi prea puţin sau deloc.
Învinovăţirea social-democraţilor pentru toate aceste probleme continuă în actul oficial remis presei. "În ultima perioadă, sistemul universitar a fost lovit în plin de măsurile şi intervenţiile PSD, care nu au făcut decât să producă o deteriorare treptată a imaginii universităţilor şi o scădere vizibilă a nivelului de calificare a resursei umane pregătite", potrivit sursei citate.
Liberalul susţine ideea că România nu are nevoie să producă şomeri cu diplome, ci are nevoie de absolvenţi profesionişti, cu perspective de carieră, adică o forţă de muncă competitivă şi bine pregătită.
"PNL solicită tuturor partidelor politice să-şi aplece privirea către tineri, cei care sunt resursa reală pentru dezvoltarea şi creşterea economică a României şi să determine schimbarea profundă de care sistemul de educaţie românesc are nevoie. Educaţia este prioritatea zero a României, iar rezolvarea deficienţelor şi greutăţilor sistemului de învăţământ universitar trebuie să fie o preocupare reală a unei guvernări, şi nu doar o promisiune de campanie electorală", se încheie comunicatul semnat de deputatul PNL Brăila, Vasile Varga.

 
Categorie articol: 

Comentarii