Mergi la conţinutul principal

Primarul, încântat de cum merg adopţiile de câini după anunţul începerii eutanasierilor

• Marian Dragomir a prezentat, recent, un bilanţ al capturării câinilor maidanezi de pe străzile oraşului, al eutanasierilor şi adopţiilor din 2016 până în primele trei luni ale anului 2018 • acesta susţine că după ce a anunţat că vor începe eutanasierile în adăpostul deţinut de Primărie, numărul de adopţii a crescut considerabil faţă de ultimii ani • edilul-şef a ţinut să anunţe că în ciuda comentariilor negative venite la adresa sa din partea iubitorilor de animale, va continua să încerce să elimine problema câinilor comunitari din oraş

 

Primarul Marian Dragomir nu pare dispus să renunţe la demersul său început anul trecut, de a eutanasia câinii comunitari capturaţi de pe străzile oraşului, care depăşesc termenul legal de cazare în adăpostul Primăriei Brăila, situat în comuna Unirea. În ciuda comentariilor venite din partea iubitorilor de animale, acesta susţine că este singura metodă, alături de campaniile de sterilizare, pentru a rezolva problema câinilor maidanezi din municipiu. Edilul-şef a prezentat, recent, un bilanţ privind capturile efectuate din 2016 până în primele trei luni ale anului 2018, al eutanasierilor din 2017, dar şi al adopţiilor de câini. Dragomir s-a arătat încântat de modul în care au crescut adopţiile din adăpostul gestionat de SUPAGL Brăila, după ce s-a dat startul măsurii eutanasierii câinilor care depăşesc termenul de cazare legal, de 14 zile.

“Am constatat faptul că au crescut substanţial capturile câinilor de pe domeniul public al Municipiului Brăila. O să fac o paralelă şi am să vă spun că în anul 2016 au fost capturaţi 1.357 câini de pe domeniul public. În 2017 au fost capturaţi 1.309 câini. În primele trei luni ale anului 2018 au fost capturaţi până în luna martie, 443 câini. Aş vrea să vă gândiţi că aceste trei luni au fost luni de iarnă şi nu s-a putut acţiona în fiecare zi, din cauza condiţiilor meteo. Dar totuşi am capturat un număr considerabil de câini, ceea ce înseamnă - printr-o extrapolare foarte simplă că vom ajunge la minim 1.800 câini capturaţi în anul 2018. Eu sunt ferm convins că vom avea peste 2.000 câini deoarece vor veni şi lunile de vară”, a declarat Dragomir.

Acesta a explicat că SUPAGL Brăila a achiziţionat recent şi câteva cuşti speciale pentru capturarea patrupedelor din oraş din zonele mai greu accesibile, folosindu-se momeală. Acesta a punctat că printr-o astfel de metodă se face şi economie la săgeţile cu tranchilizant.

 

Primarul susţine că 232 de câini au fost eutanasiaţi în 2017

Mergând pe aceeaşi linie, primarul Marian Dragomir a ţinut să specifice că indiferent de comentariile şi atacurile care vin la adresa sa din partea iubitorilor de animale, nu are de gând să dea înapoi de la ideea sa legată de eutanasieri, deoarece este singura metodă prin care oraşul Brăila va reuşi să rezolve problema câinilor comunitari.

“Anul trecut au fost eutanasiaţi în mod legal 232 de câini. Ştiţi că am început la sfârşitul lunii octombrie această procedură. Au existat numeroase manifestări ale unor ONG-uri care din punctul meu de vedere nu iubesc câinii, ci iubesc interesul financiar care rezultă de pe urma câinilor. Ne-au falsificat fotografii, ne-au ameninţat pe toţi cei care avem atribuţii în domeniu. Ne-au făcut plângeri penale, dar care s-au finalizat prin clasare, adică prin neconfirmarea faptelor sesizate de către aceştia. Am câştigat în instanţă de fiecare dată. Nu ne-am oprit şi nu ne vom opri! Ca urmare a faptului că am demarat eutanasierea, după tot acel circ pe reţelele de socializare şi ameninţările inclusiv la adresa familiilor noastre, vă anunţ că numărul adopţiilor a crescut vertiginos”, a declarat Dragomir.

Edilul-şef a precizat că dacă în 2016 erau oferiţi spre adopţie 309 câini, după declanşarea procedurilor de eutanasiere în toamna anului trecut, numărul adopţiilor a crescut exponenţial: în 2017 - 818 câini adoptaţi, în primele trei luni ale lui 2018 - 390 de câini.

“În primele trei luni ale anului 2018, toate loturile de câini scoase pentru eutanasiere au fost adoptate tot de către ONG-uri şi persoane fizice. Îi duc la Bucureşti pe marea majoritate a acestora şi îi trimit în alte ţări. În Germania, în special. Deci în 3 luni au fost adoptaţi mai mult decât în tot anul 2016 şi mai mult de jumătate din ceea ce înseamnă adopţiile anului 2017. Prin denigrarea noastră şi prin tot felul de metode s-a reuşit sensibilizarea unor cetăţeni din alte ţări care vor să salveze câinii de ... nu vreau să spun felul în care ne-au făcut pe noi, dar au spus că eliminăm câinii prin cele mai barbare metode. Lucru care nu s-a confirmat. Eu am spus de fiecare dată că Brăila trebuie să rămână un oraş al oamenilor şi nu al câinilor şi cu toate riscurile ducem mai departe acest lucru”, a adăugat primarul.

Dragomir a mai insistat să puncteze că, deşi pe reţelele de socializare au apărut zvonuri că ar fi renunţat la câinele pe care l-a adoptat, sau chiar că l-ar fi omorât, nu este nimic adevărat.

“Fetiţa mea l-a botezat Smoochie. Este un câine cu care ne putem juca uneori, dar care din cauza faptului că o perioadă lungă de timp a fost pe stradă, s-a adaptat foarte greu mediului de ţarc aşa cum îl ţin în momentul de faţă. Permanent are nevoia de a fugi, de a scăpa, de a deveni din nou liber pe stradă. Dar, repet, am văzut tot felul de minciuni că aş fi aruncat acel câine, că cine ştie cum l-aş fi omorât şi aşa mai departe. Nu este nimic adevărat! Toate acelea sunt minciuni. Smoochie este şi acum în curtea mea şi va rămâne acolo până când va muri de bătrâneţe. Vreau să fac o ultimă menţiune: nu pot dispărea câteva mii de câini din Municipiul Brăila peste noapte. Respectăm toate procedurile legale şi ridicăm câini în continuare, dar repet, doar prin respectarea procedurilor legale. Şi o să continuăm acest lucru, cu orice risc, indiferent de comentariile celor care îşi doresc câini pe stradă, îi huiduie pe cei care îi capturează sau aruncă diverse obiecte de la etaj, aşa cum aţi văzut şi în filmuleţele de prezentare”, a conchis Dragomir.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro