Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primarii PSD din judeţul Brăila îl sprijină pe Mihai Tudose

• cei mai mulţi dintre primarii PSD din oraşele şi comunele brăilene s-au arătat deranjaţi de modul în care partidul a ajuns să fie condus la nivel naţional şi susţin că aşteaptă unele schimbări • primarul din oraşul Ianca, George Fănel Chiriţă, primarul oraşului Făurei, Ionel Voinea, primarul comunei Siliştea, Ilie Efteme, primarul comunei Movila Miresii, Dumitru Panţuru, toţi se declară prieteni şi susţinători ai lui Mihai Tudose • şi nu doar aceştia, doar că unii au preferat să fie mai puţin vocali sau au evitat să comenteze situaţia • chiar şi aşa, niciunul dintre cei întrebaţi nu a declarat răspicat că intenţionează să plece din PSD

 

Ecoul plecării deputatului brăilean Mihai Tudose din PSD la Pro România s-a resimţit ieri pe scena politică locală. Foarte mulţi dintre primarii social-democraţi din judeţ au ţinut să îşi manifeste public susţinerea faţă de fostul preşedinte al organizaţiei şi gestul acestuia. Unii dintre aceştia au recunoscut că sunt nemulţumiţi de modul în care este condus PSD la nivel naţional de Liviu Dragnea şi chiar de o serie dintre măsurile şi acţiunile Guvernului Viorica Dăncilă.

Printre primii primari care au comentat situaţia se numără George Fănel Chiriţă, primarul oraşului Ianca. Acesta este cunoscut ca apropiat al lui Tudose şi nu s-a ferit să precizeze că înţelege gestul parlamentarului. Chiar dacă la fel ca toţi primarii întrebaţi, Chiriţă a dorit să puncteze că deocamdată nu a luat decizia de a părăsi PSD, acesta a recunoscut că Tudose probabil că nu a luat această decizie radicală fără motive serioase.

“În afară de relaţia politică, noi suntem prieteni. De 20 de ani ne ştim. Prietenia cu omul Tudose nu poate să o schimbe cineva. Nu se aştepta nimeni, probabil, nici eu nu mă aşteptam ca după 27 de ani de politică în PSD să facă pasul ăsta. Motivele nu le cunosc, doar ce am văzut în declaraţia dânsului pe Facebook. Noi mergem în continuare la PSD că nu avem ce să facem, dar eu pe Mihai Tudose îl susţin fără nicio rezervă. Pe omul Mihai Tudose. Pentru că este deputatul nostru, a fost în Colegiul de la Ianca. E clar că nu a plecat degeaba din partid, ceva l-a făcut să plece. Dar v-am spus, în afară de declaraţia dumnealui de pe Facebook nu am alte detalii. Însă este o mare pierdere pentru partid la Brăila. Ce să mai discutăm?! Eu îl susţin pe omul Mihai Tudose, fără rezerve!”, a afirmat primarul oraşului Ianca.

Sursa citată a mai adăugat că a participat la întâlnirea de marţi seară de la sediul PSD unde s-a vorbit despre demisia preşedintelui organizaţiei, reiterând ideea că nimeni de acolo nu şi-a exprimat în vreun fel dorinţa de a pleca la alt partid.

“Nu am auzit pe nimeni să spună aşa ceva. Vom vedea ce va urma”, a conchis Chiriţă.

 

Ionel Voinea: «Dacă dumnealui va dori şi va avea nevoie de sprijinul nostru (...) nu am cum să îl refuz»

Destul de afectat de decizia lui Mihai Tudose de a părăsi PSD s-a arătat şi Ionel Voinea, primarul oraşului Făurei. Acesta a afirmat că este de acord cu problemele ridicate de parlamentar privind actuala coducere a partidului, cu precizarea că se aşteaptă ca lucrurile totuşi să se îmbunătăţească.

“Noi când l-am ales preşedintele organizaţiei pe Mihai Tudose, l-am şi mandatat cu o serie de lucruri pe care dumnealui să le spună în CEx. O parte dintre ele sunt chiar cele pe care dumnealui le-a prezentat în motivarea demisiei. Pe de altă parte, ne cunoaştem de foarte mult timp. Nici nu mai ţin minte de când. Relaţiile noastre sunt, hai să spunem, de prietenie. Adică nu ne facem concediile împreună, dar uşa dumnealui a fost mereu deschisă. Nu numai pentru mine, pentru toţi primarii din Brăila când au avut câte o problemă de rezolvat pentru comunitate. În ceea ce mă priveşte pe mine - deşi cred că şi pe ceilalţi colegi, ştiţi cum e legislaţia actuală referitoare la mandate, pierderea calităţii de ales şi alte lucruri - nu voi pleca din PSD. Dar dacă dumnealui va dori şi va avea nevoie de sprijinul nostru, aşa cum eu am apelat la dumnealui şi uşa sa a fost deschisă pentru diferite probleme ce au ţinut de oraş, de administraţie, nu am cum să îl refuz”, a declarat Voinea.

Acesta a afirmat că îl ştie pe Mihai Tudose şi este convins de faptul că acesta are în continuare gânduri bune pentru comunitatea brăileană.

“Nici noi nu suntem prea încântaţi de stilul ăsta de gestionare a situaţiei din partid la nivel naţional. Dacă noi suntem organizaţii bune, mai puternice, mai puţin puternice, reprezentative sau mai puţin reprezentative la nivel local, acolo la Centru nu stau lucrurile ca la noi. Ci altfel. Şi o parte din ceea ce dumnealui a spus, cred că este adevărat. Este regretabil ce se întâmplă în PSD la nivel de vârf”, a precizat primarul oraşului Făurei.

 

“Trebuie să se mai sedimenteze treaba puţin. Să vedem”

Nici Ionel Gheorghe, primarul oraşului Însurăţei, nu a primit prea bine vestea că Tudose s-a hotărât să renunţe la PSD şi nimeni de la nivel naţional nu a încercat să îl convingă se nu plece.

“Eu nu am fost la şedinţa de marţi. Am văzut şi eu la televizor aseară. E prea caldă treaba ca să îmi exprim un punct de vedere acum. Ce să vă spun? E clar că din cauza preşedintelui se cam destramă partidul ăsta. Să vedem cât o mai înainta destrămarea asta în organizaţie. Nu ştiu. Domnul Tudose ştie mai multe. Vă daţi seama ce informaţii are. Despre o posibilă migraţie a primarilor e greu de spus ceva. Fiecare cred că are părerea lui şi nu pot să mă exprim eu pentru toţi. La momentul ăsta nu mă gândesc să plec din PSD. Dar mă luaţi prea repede cu întrebarea asta. Nu ştiu. Trebuie să se mai sedimenteze treaba puţin. Să vedem. E prematur să dăm un punct de vedere acum”, a declarat Gheorghe.

 

Alţi primari PSD speră să nu existe repercusiuni de la Centru

Printre susţinătorii lui Mihai Tudose se numără şi Ilie Efteme, primarul comunei Siliştea. Aşa cum a afirmat încă din seara când deputatul şi-a anunţat demisia, Efteme a reiterat, ieri, ideea că lucrurile nu sunt deloc în regulă în interiorul partidului şi nici în privinţa măsurilor pe care le ia actualul guvern. Primarul s-a plâns de faptul că se fac măriri de salarii fără niciun fundament economic, astfel că se aşteptă ca în ritmul acesta să apară probleme mari la nivelul bugetelor locale, dar şi în ceea ce priveşte traiul general al românilor în următorii ani, în contextul în care nimeni nu se concentrează pe producţie.

“Am spus şi repet: îl susţin pe omul, politicianul şi prietenul Mihai Tudose până în pânzele albe! Momentan sunt înregimentat politic. Nu s-a luat nicio decizie la nivel de partid. Nu s-a discutat nimic cu privire la primari. Aşteptăm să avem o şedinţă în care să ni se expună toate aceste probleme. În funcţie de asta vom decide. Dar ţinând cont că suntem înregimentaţi politic, noi primarii nu putem face momentan mare lucru. Avem un consiliu în spate, proiecte. Dar cu privire la ceea ce se va întâmpla în viitor, vom discuta. La ora actuală nu ştim nimic. Nici cine va fi noul preşedinte. Va trebui să aşteptăm un pic”, a declarat Efteme.

 

“Sincer, ne-am săturat şi noi de penalii din PSD”

Primarul comunei Movila Miresii, Dumitru Panţuru, a fost şi mai vehement ieri în legătură cu modul în care a perceput gestul lui Mihai Tudose raportat la actuala conducere a partidului. Primarul PSD-ist a dorit să îşi manifeste şi îngrijorarea privind anumite repercusiuni, poate chiar blocarea proiectului Pod peste Dunăre.

“Nu s-a mai întâmplat nimic nou. Am avut şedinţa de ieri (n.r. - marţi). Asta este. Aşteptăm să vedem ce se va mai întâmpla. Bineînţeles că îl susţin pe Mihai Tudose. Nu am cum altfel. Omul acesta m-a ajutat! Înainte de politică e şi o prietenie. Este un om de valoare, păcat că l-a pierdut PSD-ul. Aşteptăm. Poate că timpul o să le rezolve. Poate că o să fie pe o listă la Europarlamentare pe un loc eligibil. Omul acesta chiar merită. De la Bruxelles ne poate susţine altfel cu proiectele. Ieri a fost o zi tristă, vă spun. Pentru că noi, la Brăila, indiferent de ce s-a întâmplat la nivel naţional, am câştigat de fiecare dată. A fost coodonatorul organizaţiei până la urmă. Premier, ministru al Economiei. Cine ştie când ne-om mai întâlni cu un premier brăilean?! Să dea Dumnezeu să nu ne pună nimeni piedici la proiectul privind podul peste Dunăre, care poate dezvolta judeţul. Asta este! Avem şi noi nişte proiecte, ne-a promis că ne va susţine în continuare din oricare poziţie ar fi. Noi am găsit uşi deschise tot timpul la dumnealui. Movila Miresii, sincer, s-a dezvolat şi datorită lui Mihai Tudose. Eu nu mă aştept la alte plecări din organizaţie. Sincer, noi ne aşteptăm la altceva. La plecări de la vârf”, a declarat Panţuru, nemulţumit.

Primarul din Movila Miresii nu s-a ferit chiar să îşi manifeste dezamăgirea privind Guvernul Viorica Dăncilă şi faţă de faptul că Legile Justiţiei nu sunt doar în atenţia Parlamentului cum ar fi normal, ci şi a Executivului.

“Sincer, ne-am săturat şi noi de penalii din PSD. Noi am fost curaţi. Da? Până să facem politică am făcut administraţie şi de asta îl susţinem şi îi dăm dreptate lui Mihai Tudose. Mie îmi pare rău că s-a ajuns aici”, a conchis Panţuru.

Aşa cum am anunţat în ediţiile anterioare şi organizaţia PSD din comuna Jirlău s-a poziţionat public alături de Mihai Tudose în ceea ce priveşte demisia sa. Contactat telefonic, Daniel Drăguţ, primarul comunei Jirlău a afirmat că într-adevăr social-democraţii brăileni sunt supăraţi că s-a ajuns aici.

“Organizaţia PSD Jirlău a transmis într-adevăr acel comunicat. Vă daţi seama, la supărare! Noi îl susţinem pe Mihai Tudose. Îi susţinem decizia. Acum să vedem ce se mai discută în partid. La momentul ăsta nu pot să vă dau un răspuns dacă aş pleca din PSD sau nu. Nici nu m-am gândit. Vă daţi seama că a fost o surpriză pentru noi ce a spus domnul Tudose. O să analizăm”, a afirmat Drăguţ.

Printre primarii PSD contactaţi au fost însă şi câţiva care nu au dorit să se pronunţe nici pro nici contra, atât în cazul lui Tudose, cât şi a actualei conduceri a partidului la nivel naţional. Este cazul primarului comunei Vădeni, Stanca Coman, dar şi a primarului comunei Galbenu, Nicolae Ganea. Cei doi au precizat că respectă decizia fostului lor şef de partid de a părăsi PSD, însă deocamdată nu se pot pronunţa în vreo direcţie. Cert este că ambii au punctat că nu se gândesc să plece din PSD la acest moment.
Categorie articol: 

Comentarii