Mergi la conţinutul principal

Primăria Brăila vs. România Film. Război pentru cinematograful “Central”

• după ani de zile de când se discută pe această temă, autorităţile brăilene au început oficial demersurile de preluare a cinematografului din patrimoniul “România Film” • consilierii locali au aprobat, ieri, o hotărâre prin care îl împuternicesc pe primarul Dragomir să facă toate demersurile necesare • conducerea RADEF nici nu vrea să audă despre un astfel de transfer • “Nu o să-l ia nimeni cu japca, nu mai suntem pe vremea naţionalizărilor comuniste!”, spune directorul acestei instituţii • conducerea RADEF se arată, însă, deschisă unei asocieri în participaţiune, prin care Primăria Brăila să ajute la modernizarea sălii de proiecţie • un astfel de proiect a fost implementat cu succes la Bistriţa, unde vechiul cinematograf a devenit ultramodern şi a primit numele actorului Adrian Pintea

 

Autorităţile brăilene sunt mai hotărâte ca niciodată să preia în administrare cinematograful “Central”, aflat în prezent în patrimoniul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) “România Film”. Despre o astfel de intenţie se vorbeşte de câţiva ani, însă este pentru prima dată când demersul este demarat oficial. Astfel, în şedinţa de joi, 28 septembrie, Consiliul Local Municipal a adoptat o hotărâre prin care aprobă solicitarea de trecere a cinema “Central” din domeniul privat al statului şi administrarea RADEF în domeniul public al municipiului Brăila, în vederea transmiterii acestuia în administrarea Casei de Cultură a Municipiului Brăila. Prin aceeaşi hotărâre, consilierii locali l-au împuternicit pe primarul în funcţie, Marian Dragomir, să facă demersurile necesare, prin aparatul de specialitate din subordine, pentru realizarea transferului respectiv.

Actul adoptat în CLM este doar un prim pas în preluarea de către Primărie a cinematografului “Central”. Pentru ca demersul să fie dus până la capăt, e nevoie de o atitudine cooperantă a celor de la RADEF, iar după cum recunoaşte inclusiv primarul Marian Dragomir, deocamdată nu s-a ajuns la niciun acord cu regia “România Film”, cea care deţine în prezent cea mai mare sală de proiecţie din municipiul Brăila. Primăria susţine că are legislaţia de partea sa. De altfel, în decembrie 2016 a fost adoptată o ordonanţă de guvern (OG 91). Printre alte prevederi, acest act normativ susţinut de Ministrul Culturii din Guvernul Cioloş, Corina Şuteu, se referea şi la repunerea în termen a Legii 303 din 2008, prin care s-a stipulat trecerea cinematografelor de la RADEF la autorităţile locale. Acea lege nu a fost aplicată la timp, iar termenul până la care transferul ar fi trebuit să aibă loc a expirat. Prin OG 91/2016 se acorda un nou termen pentru realizarea mutării cinematografelor în patrimoniul unităţilor administrativ teritoriale. 

Primarul Marian Dragomir ne-a declarat, ieri, că, având împuternicirea dată de CLM, va solicita oficial RADEF-ului să predea cinematograful “Central” către autorităţile locale. “Deocamdată, nu e lămurită problema cu RADEF, dar noi sperăm să avem câştig de cauză, având în vedere că sunt ani de zile de când acest cinematograf nu mai este folosit la adevărata lui capacitate. După ce se va face transferul, vor exista două variante de lucru, din care trebuie să alegem una, tot cu aprobarea consilierilor locali. Fie vom investi cu bani de la bugetul local pentru renovarea şi modernizarea cinematografului, iar sala va rămâne în administrarea Primăriei, fie vom organiza o licitaţie, astfel încât investiţia să fie făcută de o firmă privată, care să exploateze sala în continuare, punând-o gratuit la dispoziţia Primăriei, cu ocazia unor evenimente publice. Un lucru trebuie să fie, însă, clar pentru toată lumea: în mandatul nostru, «Central»-ul îşi va menţine statutul de sală de cinema sau de spectacole, în niciun caz nu se va transforma în discotecă sau salon de nunţi, aşa cum s-a întâmplat cu alte cinematografe din oraş”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir.

 

“Asociere, da, preluare cu forţa, nu!”

Socotelile autorităţilor brăilene nu se potrivesc deloc cu cele ale conducerii RADEF. Directorul acestei instituţii, Adrian Mironescu, ne-a declarat că în niciun caz nu va fi de acord cu cedarea cinematografului “Central” către autorităţile brăilene. “Un astfel de transfer nu se poate face cu forţa, ca pe timpul naţionalizărilor comuniste. Ce nu se înţelege este că acest imobil nu se află în domeniul privat al statului ci face parte din patrimoniul RADEF. Oricum, Legea 303 din 2008 este deja perimată, iar Ordonanţa 91 din 2016 a fost abrogată. Cât timp a funcţionat Legea 303, au fost predate către autorităţile locale, la nivel naţional, 150 de cinematografe, iar din acestea doar 10 au fost reabilitate. Restul au fost lăsate să se degradeze sau, în cazul unora, chiar dacă au fost reabilitate, li s-a schimbat ulterior destinaţia şi nu au mai funcţionat ca săli de proiecţie. În concluzie, aceste transferuri către autorităţile locale nu şi-au atins scopul. Noi venim acum cu o viziune nouă, în sensul că păstrăm cinematografele şi încercăm să le salvăm prin investiţii făcute în colaborare cu autorităţile locale sau chiar cu firme private. Aşteptăm cu interes să fim contactaţi de autorităţile brăilene cărora le vom propune o asociere în participaţiune, în genul celeia pe care am făcut-o la Bistriţa, unde fostul cinematograf (Dacia n.n.) a fost reabilitat la cel mai înalt nivel, iar acum îi poartă numele actorului Adrian Pintea. Nu excludem nici parteneriatele public-private, cu firme interesate să investească alături de noi”, ne-a declarat directorul Mironescu, care se află de doi ani la conducerea “România Film”.

Fiind relativ nou în funcţie, acesta nu ştie probabil că încă de când s-a adoptat Legea 303/2008 autorităţile locale brăilene au încercat să preia în administrare de la RADEF atât cinematograful „Central”, cât şi fostele cinematografe „Bulevard” şi „Pescăruş„. Demersurile nu au avut un caracter oficial, la fel ca acela iniţiat ieri în CLM. S-au purtat, însă, corespondenţe cu RADEF, solicitându-se transferul de active şi pasive, dar regia de film nu a dat curs acestor solicitări. „Intenţia noastră era fermă, însă ne-am lovit de această atitudine a RADEF-ului, care a refuzat să ne predea patrimoniul prevăzut de lege. A fost vorba, probabil, de nişte orgolii ale unor persoane din conducerea acestei regii care, dacă ar fi predat patrimoniul, şi-ar fi pierdut posturile de directori”, ne declara, în urmă cu câţiva ani, fostul primar Aurel Simionescu.

Între timp, cinematograful „Bulevard” (fostul „Republica”), de pe Bdul. Independenţei, s-a transformat în salon de nunţi, iar cinema „Pescăruş„ a ajuns într-o stare deplorabilă. Singurul care încă mai funcţionează, cel puţin teoretic, este cinema „Central”. Acesta mai oferă din când în când proiecţii cinematografice, dar doar în sezonul cald. Odată cu venirea sezonului rece, sala cu capacitatea de câteva sute de locuri se închide, pentru că nu mai are un sistem de încălzire funcţional.

Chiar dacă, în acte, figurează ca având circa 600 de locuri, “Central” mai are acum doar 316 scaune. Anul trecut, vechea aparatură de proiecţie pe peliculă de 35 milimetri a fost în locuită cu un proiector digital, conectat la un dispozitiv “Blue-ray”. Sistemul de sunet din sală este stereo. La ora actuală, la “Central” nu mai sunt difuzate cele mai recente producţii de la Hollywood, ci doar filme europene şi româneşti. Zilele acestea, rulează filmul românesc “Un pas în urma serafimilor”, un film bine primit de critici, care tratează “păcatele” din seminariile unde sunt şcoliţi preoţii români.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro