Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primăria Brăila “corectează” experimentul făcut de doi studenţi norvegieni în Chercea

• este vorba despre un vechi parc de joacă pentru copii, pe care studenţii la arhitectură l-au “reabilitat” în urmă cu trei ani, într-un fel care i-a displăcut profund primarului Marian Dragomir • Primăria a inclus acest parc într-un proiect de reabilitare în valoare de peste 1 milion de lei, iar acum promite o modernizare adevărată • “simbolul” acestui parc, un tobogan de beton înalt de 5,5 metri, a fost demolat şi nu va mai fi refăcut

 

Cel mai mare parc pentru copii din cartierul Chercea a intrat într-un amplu proces de modernizare, după ce ani de zile a zăcut în uitare, plin de bălării şi cu instalaţiile de joacă lipsă. Acesta era celebru pe vremuri pentru un tobogan de beton înalt de circa 5,5 metri, similar cu cel care se afla în Parcul Monument, aproape de Orăşelul Copiilor. Rămăşiţe ale acelui tobogan au rămas pe poziţie până în urmă cu câteva zile, când firma angajată de Primărie pentru proiectul de modernizare le-a desfiinţat complet. De altfel, după ce în urmă cu câţiva ani a făcut obiectul unui experiment implementat de doi studenţi norvegieni la arhitectură, uriaşul tobogan nu va mai rămâne decât în pozele de arhivă, deoarece Primăria nu intenţionează să îl refacă. Primarul Marian Dragomir ne-a declarat că în proiectul noului parc sunt incluse instalaţii de joacă moderne, care respectă actualele standarde de siguranţă, dar şi amenajarea unui teren de fotbal, unui teren de baschet şi a unei zone de relaxare pentru bunici.

Parcul din Chercea, de pe strada Decebal, face parte dintr-un lot scos la licitaţie de Primăria Brăila, în care au mai fost incluse un loc de joacă situat pe Calea Galaţi, lângă Piaţa Săracă, şi unul aflat tot pe Calea Galaţi, lângă Şcoala “Mihu Dragomir”. Modernizarea celor trei spaţii se va face contra sumei totale de 1,4 milioane de lei cu TVA, iar titular de contract este firma gălăţeană “Ischia”. Lotul a fost scos la licitaţie în urmă cu câteva luni şi, iniţial, s-a spus că cele trei parcuri vor intra în lucru în primăvara anului viitor. Totuşi, cel puţin în ceea ce îl priveşte pe cel din cartierul Chercea, constructorul pare hotărât să profite de vremea încă frumoasă, astfel că lucrările au început deja, mai multe utilaje fiind prezente, ieri, la faţa locului.

Localnicii se declară bucuroşi că, în sfârşit, vechiul parc pentru copii are parte de atenţia pe care o merită. “Aici s-au mai făcut, în urmă cu vreo doi - trei ani, nişte reparaţii. Atunci au lucrat câţiva studenţi străini, dar nu a ieşit mare lucru, că au amenajat un teren de fotbal cu nişte pietriş mare, de-ţi era şi frică să nu se accidenteze copiii ăia care se jucau pe el... Ne bucurăm că acum se face o reabilitare ca lumea, fiindcă e păcat de atâta spaţiu să stea nefolosit şi plin de buruieni, când sunt atâţia copii în cartier care nu au unde să se joace... Din câte am înţeles, va fi şi un teren de fotbal făcut cum trebuie!”, ne-a spus Gheorghe H. , un brăilean care locuieşte chiar lângă parcul aflat în reabilitare.

 

Experimentul nereuşit al unor studenţi norvegieni

 

După cum am mai precizat, în vremurile de glorie ale regimului comunist, adică în deceniile '60 - '70 ale secolului trecut, în parcul din Chercea se afla unul dintre cele mai mari tobogane din oraş, înalt de circa 5.5 metri. Lângă acesta erau numeroase leagăne, balansoare şi alte instalaţii de joacă. Spre sfârşitul anilor '80 şi în special după schimbarea de regim, în anii '90, parcul a început să se degradeze, fiind efectiv abandonat de autorităţile locale. La începutul anilor 2000, acel spaţiu generos situat pe strada Decebal, chiar vizavi de Gara CFR, a fost transformat în organizare de şantier pentru firma “Athena” SRL, cea care a implementat proiectul de asfaltare a mai multor străzi din Chercea. Atunci au fost înlăturate toate instalaţiile de joacă, aflate oricum într-o stare jalnică. Singurul rămas în picioare a fost enormul tobogan de beton care, câţiva ani mai târziu, avea să fie obiectul unui experiment făcut de doi studenţi norvegieni.

Astfel, în cadrul unui proiect de colaborare între o facultate de arhitectură din Norvegia şi Universitatea de Arhitectură Bucureşti, doi studenţi norvegieni, Tiina Teras şi Friede Vik, şi-au ales ca temă renovarea parcului din Chercea. Ajutaţi de Cristian Ştefănescu, profesor în cadrul Şcolii de Arhitectură din Bergen, Norvegia, şi Irina Paţa, asistent universitar în cadrul Universităţii de Arhitectură Bucureşti, cei doi studenţi au întocmit un proiect cu care au participat la un concurs de urbanism sponsorizat de banca ING. Proiectul s-a situat pe primul loc, primind astfel o finanţare de 30.000 de euro.

În primăvara anului 2016, când edil şef încă era Aurel Simionescu, Primăria Brăila şi-a dat acordul pentru intervenţia asupra parcului, eliberând autorizaţiile necesare, iar lucrările au fost demarate şi s-au derulat pe parcursul anului respectiv. Cei doi profesori români şi cei doi studenţi norvegieni au lucrat efectiv pe teren, cooptând şi câţiva locuitori ai cartierului Chercea. Iniţiatorii, ajutaţi de voluntari, au îndepărtat buruienile şi deşeurile din parc, au amenajat un teren de fotbal cu cele două porţi aferente, au plantat câţiva copaci din speciile frasin, stejar, arţar şi cătină, au amplasat un gard metalic în dreptul terenului de fotbal, precum şi câteva bucăţi mari de beton, ce pot servi drept bănci. Cea mai complexă lucrare s-a derulat în jurul toboganului înalt de 5,5 metri, care a fost “îmbrăcat” într-un dâmb de pământ. Practic a fost ridicată o piramidă din pământ, în care au fost încastrate, pentru stabilitate, traverse de beton de tipul celor folosite la căile ferate. La final, pe “piramidă” s-au semănat seminţe de gazon şi de pir autohton, pentru înierbare.

Proiectul nu l-a impresionat deloc pe actualul primar, Marian Dragomir, care, în primăvara anului 2017, declara că proiectul făcut de studenţii norvegieni este o “bătaie de joc” la adresa brăilenilor. Dragomir promitea la vremea respectivă că se vor aloca bani pentru o modernizare corespunzătoare a parcului, promisiunea sa fiind pusă în practică în prezent, la doi ani distanţă.




Categorie articol: 

Comentarii