Mergi la conţinutul principal

Pret incert pentru caldura furnizata de CET: 140 sau 107 lei gigacaloria?

Pretul gigacaloriei furnizate de CET Braila inca nu este sigur. Desi la finele saptaminii trecute s-a aprobat un pret intr-o sedinta a Consiliului Local Municipal, consilierii democrati contesta corectitudinea votului. Deocamdata, Prefectura nu si-a dat avizul de legalitate asupra documentului respectiv. Marul discordiei il reprezinta votul consilierului PRM Adrian Traian care, in opinia democratilor, are interes patrimonial la CET si, ca atare, trebuia sa se abtina de la a-si exprima pozitia. Ei spun ca votul dat de Traian a anulat, din punct de vedere legal, hotarirea de consiliu, iar pretul gigacaloriei trebuie sa ramina cel vechi, ultimul aprobat legal de CLM, respectiv 107 lei.
Consilierul municipal PD Mihaela Picu a precizat ca Traian a ridicat mina si si-a exprimat pozitia in privinta proiectului de hotarire respectiv, in ciuda faptului ca i se spusese clar ca trebuie sa se abtina de la vot: "Domnul Traian Adrian a votat proiectul de hotarire, cu toate ca i s-a atras atentia de catre toata lumea, si din aparatul Primariei, si dintre noi, dintre colegi, ca nu are voie sa voteze un proiect legat de CET pentru ca este vorba despre interes patrimonial. Dumnealui a votat, totusi, facind ca proiectul de hotarire respectiv sa devina nul".
Si viceprimarul Daniela Vasioiu crede ca hotarirea respectiva este lovita de nulitate. Ea banuieste ca, de fapt, Traian a riscat, in acest fel, pentru ca era nevoie de votul sau, astfel incit hotarirea sa treaca: "Este mai mult decit curios, probabil ca domnul Traian Adrian a facut acea confuzie pe care o fac numai cei care nu studiaza legislatia. Cred ca in mintea dumnealui a fost vorba despre un conflict de interese, pentru ca s-a manifestat cu multa vehementa atunci cind atit primarul muncipiului, cit si secretarul i-au atras atentia sa nu voteze, iar dinsul era cu mina sus, foarte sigur pe el, spunind ca nu are nici o legatura una cu alta. Conflictul de interese este una, iar interesul patrimonial este cu totul altceva, iar domnul Traian Adrian are evident un interes patrimonial la CET, chiar daca nu ar fi fost director adjunct, chiar numai in calitatea de simplu salariat al unitatii, nu avea voie sa voteze. Ceea ce probabil a contribuit la decizia lui a fost ca era al 14-lea vot si probabil ca era absolut necesar, pentru a trece proiectul de hotarire. Asta nu inseamna insa ca proiectul de hotarire este valid".

"Mi se pare normal ca Prefectura sa se mai autosesizeze"

In opinia democratilor, dat fiind ca, pina pe 5 octombrie - termenul limita prevazut de legislatia in vigoare - nu s-a tinut o noua sedinta de Consiliu, pentru a se aproba in mod legal proiectul respectiv, pretul gigacaloriei trebuie sa ramina cel vechi. Cel putin asa sustine viceprimarul Daniela Vasioiu: "Peste aceasta data, inseamna ca se incalca prevederile Ordonantei care reglementeaza modul de aprobare a pretului de facturare pentru CET. Interesant este ca, daca nu s-a votat pina pe 15 octombrie, brailenii trebuie sa plateasca doar 107 lei/Gcal, si nu 140 lei/Gcal, cit a fost aprobat de ANRE. Asa spune Ordonanta: pina la momentul la care voteaza autoritatea locala, se plateste pretul aprobat in localitatile in care nu este vorba de diferenta".
Pentru ca s-au saturat sa fie catalogati drept Gica Contra, democratii nu au facut insa nici o adresa catre Prefectura, prin care sa sesizeze aceasta problema, ci asteapta ca institutia respectiva sa se autosesizeze. "Si asa se spune ca numai PD face astfel de adrese, care apoi, ajunse la Prefectura, se lungesc, se dilueaza, si nu se rezolva nimic. Si, in plus, se spune mai apoi ca PD-ul e Gica Contra. Mi se pare normal ca Prefectura sa se mai autosesizeze, sa citeasca ce se scrie prin presa si sa ceara procesul-verbal al sedintei. Domnul Traian Adrian are un interes patrimonial clar, atit din faptul ca este salariat al CET, cit si din calitatea de actionar, pentru ca dinsul detine actiuni la CET, prin PAS. Daca Prefectura nu vede acest interes patrimonial, este treaba ei, mai ales ca acum tot exista acolo un control de la Ministerul Administratiei si Internelor, vizind modul in care se vegheaza asupra legalitatii actelor emise de Consiliul Local si cel Judetean", a mai spus Vasioiu.
Contactat telefonic, subprefectul Dumitru Popa ne-a declarat ca are cunostinta despre problema votului lui Adrian Traian si ca, din acest motiv, personal, nu a semnat pentru viza de legalitate: "Hotarirea respectiva de Consiliu Local Municipal a ajuns la Prefectura, pentru viza de legalitate, dar cind a ajuns la mine nu l-am semnat. Domnul prefect, care trebuia sa-l semneze, este plecat. Se poarta corespondenta cu Primaria, ca procedura prealabila, pentru a ni se prezenta procesul-verbal al sedintei si a constata daca domnul Traian Adrian a votat sau nu".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro