Mergi la conţinutul principal

Preţul cerealelor la recoltare: orzul şi grâul, în creştere

• cotaţia acum, la recoltare, a orzului este undeva la 740 lei/tonă (livrat în Constanţa), în creştere cu 110 lei/tonă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut • la grâu creşterea este de 25 lei/tonă • la rapiţă însă descreşterea este de 90 lei/tonăpartea bună este însă că şi în cazul în care fermierii au mizat pe rapiţă, preţul este suficient de bun pentru a putea aduce profit

 

Veşti bune pentru fermierii brăileni care doar ce-au terminat de recoltat orzul, grâul şi rapiţa. Cotaţiile a două dintre aceste produse agricole sunt în creştere faţă de anul trecut după cum rezultă dintr-un studiu realizat de agrogo.ro. Practic, veştile sunt şi bune, şi rele, depinde de produs.

Potrivit sursei citate, de departe cea mai spectaculoasă evoluţie de preţ o înregistrează orzul. Valoarea curentă a orzului, în oferte primite de la traderi parteneri din Constanţa, este de 740 lei/tonă (livrat în Constanţa), în creştere cu 110 lei/tonă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit datelor centralizate la nivelul Direcţiei Agricole Brăila, suprafaţa pe care au recoltat-o fermierii locali a fostde 21.587 ha cu o producţie totală de aproape 129.000 tone şi cu o producţie medie la hectar de circa 5.97 tone. 

Grâul de panificaţie a cunoscut, de asemenea, o uşoară creştere a cotaţiei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul oferit de anumiţi traderi din Constanţa ajunge acum la 758 lei/tonă (livrat la Constanţa), cu 25 lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Preţul grâului la marile burse (MATIF Paris sau CME Chicago) este pe un uşor trend ascendent, pe baza ultimelor informaţii oferite în raportul USDA pe luna iulie, care prognozează producţie, exporturi şi stocuri în uşoară scădere pentru viitorul sezon (2018/2019) la grâu.

La nivelul judeţului nostru această cultură a fost înfiinţată pe o suprafaţă de 63.800 ha, aproape în totalitate recoltată deja, cu o producţie totală de aproape 324.000 tone, rezultând o producţie medie de 5,1 tone/ha.

La rapiţă, în schimb, preţul a scăzut în acest sezon (cu aproximativ 90 lei/tonă), ajungând acum la bursa MATIF Paris la valoarea de 1.676 lei/tonă, iar livrat în Constanţa, oferte sunt în jurul valorii de 1630 lei/tonă (CPT Constanţa). Chiar şi în condiţiile scăderii cotaţiei, dacă fermierii au reuşit să obţină o producţie relativ bună la hectar, rapiţa rămâne un produs profitabil şi în acest an. Direcţia Agricolă Brăila a comunica faptul că, la nivel local, fermierii au ales să cultive rapiţă pe o suprafaţă de aproape 21.830 ha, pe care au recoltat-o deja, obţinând o producţie totală de 43.240 tone, aşadar o producţie medie de circa 2 tone/ha.

“În concluzie”, spun realizatorii studiului, “în funcţie de culturile preponderente din cadrul fermelor, fermierii pot resimţii creşteri de venituri (per tonă) faţă de anul trecut (dacă au mers pe mâna orzului şi a grâului) sau scăderi (în cazul rapiţei). Partea bună este însă că şi în cazul în care au mizat pe rapiţă (singurul produs din cele 3, care are preţ în scădere), preţul este suficient de bun pentru a le putea aduce profit. Pentru cei care decid să nu vândă recolta acum, râmăne să urmărim evoluţia preţului atât în piaţa fizică cât şi în contractele futures de pe burse. Preţurile de mai sus sunt de la traderi parteneri sau de la burse, nu sunt preţuri standard, dar sunt referinţe valide”.

De asemenea, realizatorii studiului mai atrag atenţia că poate influenţa preţul oferit şi calitatea produsului, dar şi cantitatea disponibilă pentru comercializare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro