Mergi la conţinutul principal

Preţul caselor din municipiu a sărit în aer

Continuăm seria materialelor privind preţurile de listă ale proprietăţilor de pe raza municipiului şi judeţului nostru cu prezentarea tabelelor privind preţurile aferente caselor, atât în municipiu, cât şi în judeţ. Asta în condiţiile în care, potrivit Codului Fiscal, Camerele notarilor publici îşi actualizează la fiecare început de an expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile, care vor fi comunicate la structurile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Aceste preţuri de referinţă vor fi utilizate la calculul taxelor şi onorariilor notariale, impozitului datorat statului, precum şi a taxelor cadastrale.
Noile cotaţii pentru imobilele cu destinaţia de locuinţă sunt în urcare serioasă faţă de anul trecut, în unele cazuri discutându-se despre majorări de peste 3 ori. De exemplu, dacă la o casă nouă, din cărămidă, în zona centrală a oraşului cotaţia de anul trecut era de 750 lei/mp, acum preţul de referinţă a urcat la 2.800 lei/mp. O creştere de aproape 3,8 ori. Şi la clădirile vechi, din cărămidă, se înregistrează o creştere impresionantă: de la 400 lei/mp în 2014, la 1.400 lei/mp în acest an. Evoluţia cotaţiilor se mai domoleşte în cazul clădirilor din celelalte catiere ale municipiului: de exemplu, o clădire nouă în cartierul Radu Negru este evaluată la 1.000 lei/mp, în creştere cu 400 lei faţă de anul trecut, similară şi în cazul unei construcţii în Chercea - 900 lei/mp (500 lei/mp anul trecut).
Cu titlu de noutate, în expertiza pe anul în curs a fost introdusă o rubrică separată, pentru construcţiile din cartierele noi ale oraşului, adică Minerva, Caporal Muşat, Mecanizatori şi zona PIC. Aceste construcţii sunt evaluate la 2.000 lei/mp, clădirile noi şi la 700 lei/mp clădirile vechi, acolo unde există astfel de imobile.
Dacă privim peste evaluările aferente caselor din judeţ şi aici se înregistrează creşteri ale cotaţiilor, însă nu la fel de spectaculoase ca în municipiu: de la 300 lei/mp la 400 lei/mp în cazul unei construcţii noi din cărămidă şi de la 100 lei/mp la 250 lei/mp în cazul unei clădiri vechi.
În ce priveşte spaţiile comerciale, expertiza semnată de Ana Maria Grămescu din partea CETR (Corpul Experţilor Tehnici din România) Brăila arată că, pentru un chioşc din termopan în zona 0 a oraşului preţul de listă este de 2.000 lei/mp (1.800 lei/mp anul trecut) şi scade la jumătate în cazul cartierelor mărginaşe. Pentru spaţii la parter de bloc indicele de preţ pleacă de la 1.100 lei/mp şi ajunge la maxim 3.300 lei/mp în zona ultracentrală. În următoarele ediţii vom prezenta expertizele pentru terenuri (intravilane şi extravilane), atât în municipiu, cât şi în judeţ. (Vom reveni)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro