Mergi la conţinutul principal

POLITIC: Viorel Hrebenciuc, audiat la DNA Pitești în dosarul preşedintelui CJ Argeş

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc s-a prezentat, miercuri, la sediul DNA Pitești, pentru a fi audiat de către procurorii anticorupție în dosarul președintelui CJ Argeș, Constantin Nicolescu, cercetat în stare de libertate pentru fapte de corupție, informează corespondentul NewsIn.

Deocamdată nu au fost oferite date oficiale, dar se pare că parlamentarul are calitatea de martor în acest dosar, președintele CJ Argeș, Constantin NIcolescu fiind totodată și președinte al PSD Argeș.

Viorel Hrebenciuc a stat la DNA mai puțin de o oră, iar la plecare a recunoscut că a fost chemat în legătură cu dosarul lui Constantin Nicolescu.

Întrebat de ziariști dacă este adevărat că în următoarele zile a fost citat la DNA Pitești și senatorul, deja arestat, Cătălin Voicu, deputatul Viorel Hrebenciuc a spus nu știe și nici nu poate să ofere alte amănunte legate de audierea sa.

Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, acuzat de mai multe fapte de corupţie, a fost arestat preventiv în data de 27 ianuarie, pentru 29 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Argeş, însă ulterior, în data de 2 februarie, Curtea de Apel Piteşti a decis cercetarea acestuia în stare de libertate.

Președintele CJ Argeș este cercetat în legătură cu accesarea unui program de finanţare nerambursabilă de tip PHARE, în valoare de 880.249,95 de euro, având ca obiectiv reabilitarea a patru unităţi şcolare (o şcoală şi o grădiniţă din Curtea de Argeş, un liceu din Câmpulung Muscel şi o grădiniţă din comuna Budeasa) pretins afectate de inundațiile din 2005, pe baza unor documente falsificate. Potrivit procurorilor, contractele au fost derulate între 2006 şi 2008, toate lucrările de reabilitare fiind realizate de o singură firmă, aflată în relaţii contractuale şi în raporturi juridice cu familia inculpatului. Societatea în cauză a încasat banii atât pentru lucrări executate, cât şi pentru unele neexecutate.

De asemenea, Nicolescu mai este acuzat şi că, în perioada 2006 - 2008, a primit mită de la un om de afaceri - patronul firmei PIC, Cornel Penescu - 66.588,15 de lei şi produse pentru a dispune achiziţionarea de către CJ Argeş a unor produse alimentare şi nealimentare de la această societate fără a organiza pentru aceasta o licitaţie publică.

Procurorii anticorupţie îl mai acuză pe preşedintele CJ Argeş şi că, în cursul lunii iunie 2009, folosindu-se de funcţia sa, a instigat primarul unei comune argeşene să nu aplice unei persoane sancţiune contravenţională de 10.000 de lei la Legea privind autorizarea executării construcţiilor.

În motivarea deciziei din 27 ianuarie a Tribunalului Argeş, privind arestarea preventivă a preşedintelui CJ Argeş, se arată că faptele pentru care este cercetat Constantin Nicolescu au o mare gravitate şi duc la diminuarea prestigiului de care ar trebui să se bucure autorităţile publice. "(...) reţinem că asupra inculpatului planează şi suspiciunea săvârşirii unor fapte de corupţie care, în opinia instanţei, au o mare gravitate, dată fiind repetabilitatea şi amploarea acestora, modalitatea şi împrejurările concrete de săvârşire a presupuselor fapte - utilizarea calităţii de funcţionar public în scopul obţinerii unor foloase cu titlu de mită - care duc la diminuarea prestigiului de care ar trebui să se bucure autorităţile publice, ce au menirea să deservească cetăţenii acestei ţări cu respectarea dispoziţiilor legale", se arată în motivare.

Pe de altă parte, instanţa a apreciat că arestarea preventivă a lui Nicolescu se impune şi pentru o bună desfăşurăre a urmăririi penale, "în condiţiile în care persoana cercetată în prezenta cauză, care a execitat de-a lungul timpului inclusiv funcţii de demnitate publică şi până în prezent o funcţie de înaltă răspundere şi de maximă vizibilitate la nivelul judeţului Argeş, are o influenţă deloc de neglijat asupra altor persoane cercetate penal în prezentul dosar".

În ceea ce priveşte starea de sănătate a preşedintelui CJ Argeş, în motivare se precizează că acesta nu a invocat nicio afecţiune medicală în faţa instanţei de judecată şi nici pe parcursul cercetării sale de către DNA. "Chiar dacă din punct de vedere uman, asemenea afecţiuni (despre care am luat cunoştinţă graţie valului de informaţii puse în circulaţie de mass-media în intervalul dintre data pronunţării soluţiei şi data redactării prezentei încheieri de şedinţă) pot fi de înţeles, considerând că deocamdată, în faza aceasta a procesului penal, interesul public al menţinerii ordinii şi a bunei desfăşurări a procesului penal trece înaintea interesului privat al persoanei cercetate penal", se mai arată în documentul citat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro