Mergi la conţinutul principal

Poliţist şpăgar, 4 ani cu suspendare

Trimis în judecată la începutul lunii mai 2012, prin rechizitoriul întocmit de procurorul Marinela Coşniţă - şeful Secţiei Urmărire Penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila -, Radu Voicu, în vârstă de 45 de ani, agent şef principal la Poliţia Municipiului Brăila (Poliţia Rutieră), a fost condamnat la 4 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere (şi termen de încercare 7 ani) pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Prin aceeaşi sentinţă, inculpatului i s-a interzis "dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, pe durata executării pedepsei principale". Poliţistul a negat constant săvârşirea vreunei infracţiuni, atât în faza de urmărire penală, cât şi în faţa instanţei de judecată, iar hotărârea pronunţată de magistraţii Tribunalului Brăila nu este definitivă.
Surse judiciare ne-au precizat că în timpul procesului de corupţie, care s-a desfăşurat la Tribunalul Brăila, a fost ataşat la dosar un raport de expertiză criminalistică pentru probarea veridicităţii înregistrărilor audio-video, întocmit de Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice Bucureşti, la solicitarea apărării. Laboratorul a informat instanţa că înregistrările sunt autentice şi că nu au suferit alterări, "în sensul ştergerii sau introducerii unor pasaje menite să dovedească vinovăţia inculpatului".

Denunţul

Poliţistul Radu Voicu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, pe motiv că ar fi pretins şi primit suma de 500 de euro de la un bărbat din comuna Tichileşti, pe care-l depistase conducând sub influenţa alcoolului.
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Marinela Coşniţă, în ziua de 6 octombrie 2011, Gabi Nedelcu din comuna Tichileşti a sesizat Direcţia Generală Anticorupţie, iar aceasta, la rândul ei, s-a adresat Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, pe motiv că, în seara precedentă, agentul de poliţie Radu Voicu i-ar fi pretins suma de 500 de euro, "pentru a-l ajuta să îi iasă o alcoolemie mai mică în urma prelucrării probelor biologice de sânge, astfel încât să fie sancţionat doar contravenţional".
Nedelcu fusese depistat în ziua de 30 septembrie 2011 (după ce condusese pe străzile din localitate) chiar în faţa imobilului unde locuieşte. Consumase, potrivit propriilor declaraţii, jumătate de litru de bere. Imediat ce a coborât din autoturismul proprietate personală, bărbatului i s-au solicitat actele la control, de către agentul Radu Voicu de la Poliţia Rutieră, poliţistul aflându-se într-un autovehicul MAI împreună cu un coleg.
În continuare, suspectul a fost verificat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv (0,41 respectiv 0,44 la mie alcool pur în aerul expirat), motiv pentru care Voicu l-a condus la spital, pentru recoltarea probelor de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Pe drum, poliţistul a sunat un consătean de-al lui Nedelcu, ca să vină să-l ia cu autoturismul, iar ulterior i-a înmânat denunţătorului dovada fără drept de circulaţie. Totodată, înainte de a pleca de la spital, omul legii i-a dat suspectului numărul său de telefon, spunându-i să-l contacteze "când va avea bani pentru plata analizelor medicale".
Pe 1 octombrie, seara târziu, Nedelcu i-a înmânat lui Voicu suma de 160 de lei, banii pentru analize, acesta spunându-i să-l contacteze în altă zi, pentru a-i da chitanţă şi pentru "a vorbi". Cei doi s-au întâlnit atunci în faţa Sălii Polivalente.
Pe 5 octombrie, la ora 22.00, Nedelcu s-a prezentat împreună cu consăteanul său Tinel Muşat ("intermediarul") la Poliţia Rutieră de pe Calea Galaţi, la propunerea sus-numitului. Ajunşi în biroul lui Radu Voicu, suspectul l-a întrebat cu subînţeles: "Ce speranţe trag?". Denunţătorul a precizat că poliţistul i-ar fi spus că, dacă iese alcoolemia mare "o să o scoată mai mică" şi că, pentru asta, "îl costă 25 de milioane sau 500 de euro". "Aşa, o să primeşti o amendă contravenţională, permisul rămâne suspendat pe 3 luni cu drept de examen peste 30 de zile", i-ar fi spus omul legii lui Nedelcu. Practic, în schimbul şpăgii, suspectul ar fi trebuit să scape de dosar penal.
Întâmplarea a făcut ca în ziua de 6 octombrie, Gabi Nedelcu că discute cu un alt consătean, care, folosindu-se de internet (accesând site-ul www.alcooltest.ro), i-a calculat alcoolemia, funcţie de mai mulţi factori, inclusiv cantitatea de alcool consumată, rezultatul fiind o alcoolemie sub 0,80 la mie. Astfel, denunţătorul a înţeles că "poliţistul îl înşeală şi îi ia bani necuveniţi", motiv pentru care a sesizat DGA.

Flagrantul

Pe 7 octombrie 2011, conform înţelegerii cu membrii echipei de flagrant, denunţătorul l-a sunat pe agentul Radu Voicu, anunţându-l că a făcut rost de bani, iar acesta i-a transmis să-l caute "la opt jumătate", la sediul Poliţiei Rutiere de pe Calea Galaţi.
La 20.15, cei doi s-au întâlnit în faţa sediului poliţiei. Ofiţerii DGA postaseră deja mai multe camere de supraveghere şi aşteptau cu sufletul la gură semnalul denunţătorului. Totul a mers conform planului, până în momentul în care Nedelcu urma să-i ofere poliţistului cinci bancnote a câte 100 de euro fiecare. Prevăzător, Voicu l-a condus pe Nedelcu într-un hol unde lumina era stinsă şi acolo, precizează acuzarea, s-a efectuat "transferul banilor". Imediat după ce i-a înmânat cei 500 de euro, denunţătorul i-a urat poliţistului "sănătate", cuvânt care, pentru cei care organizaseră flagrantul, însemna că trebuie să acţioneze.
Radu Voicu îl conducea pe Gabi Nedelcu către ieşirea din sediul poliţiei (banii, spun anchetatorii, îi ţinea dosiţi într-o coală A4), când a dat cu ochii de echipa DGA şi de procurorul care conducea flagrantul. Acuzarea precizează că, în acel moment, poliţistul a încercat să-i dea banii înapoi lui Nedelcu, care a refuzat să-i ia, apoi a fugit în sediul poliţiei. Procurorii mai spun că agentul avea habar cu cine are de-a face pentru că, în aceeaşi zi, participase la o întâlnire cu cei de la DGA, cu care vorbise tocmai despre... corupţie.
Voicu a fost găsit în biroul său, însă nici urmă de cei 500 de euro. Oamenii legii au scotocit tot sediul Poliţiei Rutiere, până a doua zi dimineaţă, însă nu au găsit nimic. L-au percheziţionat până şi pe denunţător, dar degeaba. Culmea, în momentul în care membrii echipei DGA l-au întrebat pe poliţistul suspect "Ce ai făcut cu banii?" acesta a răspuns "I-am dat înapoi", ceea ce sugerează, precizează acuzarea, că i-ar fi primit, totuşi, anterior.
Reţinut pe ordonanţă, pentru 24 de ore, agentul Radu Voicu a fost arestat preventiv a doua zi, 9 octombrie 2011, pentru trafic de influenţă. A negat constant că ar fi luat şpagă, însă judecătorii Tribunalului Brăila au luat în considerare probele procurorilor - denunţul lui Gabi Nedelcu, declaraţiile martorilor, înregistrările audio-video.
Ulterior, pe 12 octombrie 2011, Curtea de Apel Galaţi a dispus revocarea măsurii restării preventive a inculpatului, având în vedere trei considerente: 1. Nu s-a putut stabili dacă inculpatul a primit sau nu suma de 500 de euro şi aceasta întrucât banii nu au fost marcaţi chimic; 2. Nu s-a putut stabili nici dacă e vorba de o infracţiune consumată sau de o tentativă cu consecinţe directe asupra limitelor de pedeapsă aplicabile şi subzistenţei temeiului de arestare; 3. Actele de urmărire penală au fost efectuate de un procuror necompetent, fiind lovite de nulitate, deci inclusiv probele din care rezultă primirea banilor sunt lovite de nulitate.
Practic, CA Galaţi susţinea că DNA ar fi fost competent să soluţioneze dosarul lui Radu Voicu, nu Parchetul Brăila. Abia pe 17 februarie 2012 Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lămurit cum stau lucrurile, şi anume că infracţiunea comisă de poliţistul brăilean este de competenţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, şi nu a DNA Galaţi.
Pe 17 aprilie 2012, procurorul Marinela Coşniţă, şeful Secţiei Urmărire Penală la PT Brăila, a dispus trimiterea în judecată a agentului şef principal Radu Voicu. Procesul a durat până pe 8 noiembrie 2013 şi, în tot acest timp, Voicu a pledat "nevinovat". Cu toate acestea, judecătorii l-au condamnat la 4 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere.

Alţi poliţişti condamnaţi pentru corupţie

Zilele trecute, Tribunalul Brăila i-a condamnat pe agenţii de poliţie Cătălin Jalbă şi Gabriel Vechiu, de la Ordine Publică, la câte 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru luare de mită, pe motiv că în seara zilei de 16 august 2013, aflaţi în patrulare, au cerut 1.000 de lei "şpagă" lui Laurenţiu Avram, din Galaţi, ca să nu-i facă dosar penal. Procurorii au prezentat şi de această dată drept probe înregistrările DGA, dar şi imaginile camerelor de supraveghere din două intersecţii din Brăila. De asemenea, subinspectorul Oana Maria Dobre, de la Biroul Rutier, şi colegul ei agentul şef Virgil Gabriel Cloşcă au fost condamnaţi în primă instanţă la câte 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru luare de mită şi fals intelectual în scopul ascunderii unei fapte de corupţie. O altă poliţistă de la Poliţia Rutieră, agentul Irina Lucia Bologa, a fost condamnată la 4 ani de închisoare, cu executare în penitenciar, pentru că a primit şpagă 16.000 de euro de la un traficant de droguri, iar agentul Cosmin Văsii, de la Postul Surdila Găiseanca, şi-a pierdut slujba şi a primit şi el o condamnare cu suspendare pentru că a primit şpagă suma de 80 de lei. Nu în ultimul rând, comisarul şef Manea de la DGIPI a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru că şi-a însuşit suma de 4.500 de lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro