Mergi la conţinutul principal

Polemici aprinse pe subiectele de la concursul pentru directori

• subiectele probei scrise din cadrul concursului pentru directori de unităţi de învăţământ au fost îndelung dezbătute, vineri, în conferinţele de presă ale partidelor • dacă unii politicieni, în special cei care n-au nicio legătură cu sistemul de educaţie, le-au considerat aproape stupide, cei care au desfăşurat sau încă desfăşoară activitate didactică au înţeles rostul cerinţelor

 

Concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar a aprins din nou, vineri, scena politică locală. De data aceasta a fost vorba despre întrebările din testul-grilă, astfel că, subiectele de la proba scrisă au fost comentate îndelung, atât în cadrul conferinţei de presă de la PSD, cât şi în cea de la PMP.

Cum era de aşteptat, în opinia social-democraţilor, subiectele nu au fost deloc potrivite pentru nivelul unui concurs de acest gen, iar acest lucru, susţin ei, nu face decât să dovedească cât de bine a fost pregătit examenul şi ce abordare serioasă a avut Ministerul Educaţiei.

Nu ştiu, cred că e o eroare de raţionament ca să pui asemenea întrebări la nivelul la care se desfăşoară acest concurs. Eu cred că este incalificabil chiar. Dar dacă este gândit de ministerul care a organizat, repet încă o dată, în pripă, acest concurs şi care până la urmă perturbează cumva procesul de învăţământ, nu putem decât să constatăm că lucrurile nu sunt în regulă. Dacă întrebările sunt de nivel de grădiniţă e discutabil, dar incalificabil în acelaşi timp după părerea mea” a declarat senatorul Ion Rotaru.

La rândul său, primarul Marian Dragomir a apreciat subiectele ca fiind “jocuri copilăreşti”. “Eu vreau să îi felicit pe directorii care au luat. Dar este trist că unii dintre ei au fost puşi într-o astfel de ipostază jenantă, să răspundă la jocuri copilăreşti, pentru că actul de management într-o şcoală presupune ca aceştia să îşi asume proiecte de conducere a şcolii. Cred că a fost o abordare copilărească vizavi de subiecte. Nu este vina directorilor, ei s-au dus să concureze, s-au dus cu inima deschisă şi au întâlnit acele subiecte”, a comentat edilul şef. Chiar şi cu aşa subiecte “copilăreşti” au fost destui candidaţi, mai exact 11, care au picat.

Fostul primar Aurel Simionescu, fost cadru didactic, şi-a exprimat şi el opinia vizavi de întrebările de la testul-grilă.

“Eu am auzit o chestiune, o motivaţie de la nivel ministerial, în care acest tip de întrebări viza, şi era logic după părerea lor, caracterul sau, mă rog, profesionalismul directorilor în legătură cu logica, memoria şi sinteza. Deci un director, un manager educaţional, sigur că ar trebui să aibă aceste caracteristici şi atunci au pus astfel de întrebări care asta vizau: memoria, logica şi capacitatea de sinteză. Este o chestiune tehnocrată, fără glumă şi fără a fi sarcastic. Sunt foarte multe teste de genul ăsta care se dau în lume în diverse momente. Eu am participat la astfel de întâlniri în care la finalul unor cursuri se dă un test, să spunem, de genul acesta, care vizează atenţia. Deci sunt astfel de lucruri dar ele nu sunt legate sau nu ar trebui să fie legate de un concurs de manager educaţional”, a comentat Simionescu.

Pe de altă parte, în conferinţa de presă de la PMP, Viorel Botea, profesor, a afirmat că subiectele au fost concepute cu un anumit scop şi că doar formularea anumitor întrebări nu a fost, poate, cea mai adecvată. La modul general, Botea a spus că subiectele au fost de dificultate medie şi că el le-ar fi dat candidaţilor la concurs subiecte mai dificile.

“Aş vrea să fac o afirmaţie, zic eu, destul de tranşantă. Nu toată lumea are experienţă în domeniul educaţional, cum nu toată lumea are experienţă în transporturi, cum nu toată lumea are experienţă în multe domenii de activitate. Poate că formularea nu a fost cea mai fericită, însă, aceste întrebări cognitive au rolul lor şi au rostul lor pentru că toate aceste întrebări nu fac decât să pună candidatul într-o anumită situaţie, o situaţie deosebită. O întrebare penibilă poţi să primeşti în fiecare zi ca manager şi la astfel de întrebări trebuie să răspunzi foarte clar, foarte precis, foarte tranşant, pentru că de o astfel de întrebare poate să depindă viitorul unui om, imaginea instituţiei tale şi aşa mai departe. Deci şi aceste întrebări au rolul şi rostul lor. Şi o spun cu cea mai mare responsabilitate.

Unele formulări poate că trebuiau făcute mai altfel, dar, în principiu, tot ce am văzut şi am văzut destul de bine, ştiu testul, întrebările sunt destul de ok. Nivelul a fost mediu, personal le dădeam întrebări mult mai grele, pentru că în momentul în care pui nişte directori pe 4 ani, în opinia mea, testul ar trebui să fie mediu plus plus, deci puţin către un examen mai dur”, a afirmat prim-vicepreşedintele PMP Brăila, a cărui soţie, Carmen Botea, s-a înscris la concursul de director la Colegiul “Bălcescu” şi a luat 45 de puncte din 50, la proba scrisă.

Reamintim că încă de la început PSD-ul a fost împotriva organizării unui concurs pentru ocuparea funcţiilor de directori şi directori adjuncţi din şcoli, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu fiind cel mai virulent susţinător al organizării acestor examene la vară, adică după alegerile parlamentare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro