Mergi la conţinutul principal

Podul peste Dunăre. Statul trage tare să rezolve exproprierile şi relocarea reţelelor de utilităţi

• Compania de Autostrăzi poartă negocieri directe pentru atribuirea contractului de protejare a reţelelor de apă-canal pentru a face loc podului • pentru relocarea reţelei de gaze, compania se pregăteşte să reia licitaţia, iar pentru reţelele de telefonie, termenul de depunere a ofertelor a expirat • CNSC a dat parţial dreptate contestatarului rezultatului licitaţiei pentru atribuirea contractului cu exproprierile  

 

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) trage tare să atribuie contractele de relocare a reţelelor de utilităţi publice pentru a face loc podului suspendat peste Dunăre Brăila - Tulcea. La fel şi în cazul contractului de consultanţă pe parte de exproprieri de terenuri. Concret, cei de la CNAIR au răspuns recent unei solicitări din partea redactorilor “Obiectiv Vocea Brăilei” şi au prezentat stadiul actual al procedurilor de achiziţie publică a serviciilor de proiectare/execuţie a lucrărilor de relocare/protejare a reţelelor de utilităţi pentru construcţia podului peste Dunăre.

Legat de procedura de achiziţie publică a contractului “Proiectare şi execuţie relocări/protejări conducte de transport gaze naturale necesare pentru execuţia Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila” (1,667 milioane lei, fără TVA, 3 luni proiectare, 12 luni execuţie), sursa citată a precizat că Documentaţia de Atribuire pentru reluarea procesului de achiziţie se află în curs de elaborare. Asta după ce licitaţia iniţiată la finele lunii ianuarie anul curent a fost anulată din cauză că singura ofertă înregistrată, din partea SC “Verta Tel” SRL, a fost declarată inacceptabilă. 

De altfel, aceeaşi firmă a depus ofertă şi în cadrul procedurii de achiziţie publică a contractului “Proiectare şi execuţie relocări/protejări conducte edilitare (apă-canal) plus reţele de irigaţii necesare pentru execuţia Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila” (188.000 lei, fără TVA, 2 luni proiectare, 8 luni execuţie), şi, la fel, licitaţia a fost anulată pe motiv că oferta a fost declarată neadecvată. “Potrivit Raportului procedurii de atribuire, oferta depusă de acest unic ofertant în cadrul procedurii simplificate a fost declarată neadecvată în conformitate cu prevederile art. 215 alin. (51) din Legea 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare. (...) Având în vedere că anularea procedurii de achiziţie publică a intervenit ca urmare a faptului că singura ofertă depusă a fost declarată neadecvată, în conformitate cu prevederile art. 104 alin. (1) lit. a) din Legea 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede «(1)Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice/acordurilor-cadru de lucrări, de produse sau de servicii într-unul din următoarele cazuri: a) dacă în cadrul unei proceduri de licitaţie deschisă, licitaţie restrânsă ori procedură simplificată organizate pentru achiziţia produselor, serviciilor sau lucrărilor respective nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare sau au fost depuse numai oferte/solicitări de participare neadecvate, cu condiţia să nu se modifice în mod substanţial condiţiile iniţiale ale achiziţiei şi, la solicitarea Comisiei Europene, să fie transmis acesteia un raport», Autoritatea Contractantă a reluat procesul de achiziţie prin aplicarea procedurii de negociere fără publicare prealabilă a unui Anunţ de Participare. În acest sens, în data de 04.05.2018 au fost transmise Invitaţii de Participare către mai mulţi operatori economici. Termenul limită de depunere a ofertelor a fost stabilit pentru data de 08.05.2018. Procesul de evaluare nu a fost încă finalizat”, se precizează în adresa de răspuns a CNAIR.

În ce priveşte contractul “Proiectare şi execuţie relocări/protejări reţele electrice şi de telefonie necesare pentru execuţia Podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila” (12,444 milioane lei, fără TVA, 3 luni proiectare, 12 luni execuţie), sursa citată a declarat că urmare a revizurii documentaţiei de atribuire, autoritatea contractantă, adică CNAIR, a reluat procesul de achiziţie, sens în care a fost publicat în SEAP anunţul de participare simplificat, data limită de depunere a ofertelor expirând miercuri, 8 august. Iniţial, licitaţia din 29 ianuarie anul curent a fost anulată automat de către Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice întrucât nu a fost depusă nicio ofertă.

 

Pentru exproprieri CNSC a dispus reevaluarea ofertei uneia dintre asociaţiile înscrise la procedură 

O altă piesă importantă în ecuaţia realizării investiţiei Pod suspendat peste Dunăre vizează procedura de achiziţie publică a contractului “Întocmire documentaţii cadastrale, rapoarte de evaluare şi asigurare servicii juridice de asistenţă şi reprezentare în vederea dobândirii prin expropriere/transfer a imobilelor necesare proiectării şi execuţiei obiectivului de investiţie «Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila», pe raza localităţilor Brăila şi Vădeni, judeţul Brăila şi localităţile Smârdan şi Jijila, judeţul Tulcea”. Achiziţia, cu o valoare estimată de 1,921 milioane lei, fără TVA, nu a fost încă finalizată întrucât unul dintre cei doi ofertanţi, SC “Cornel & Cornel Topoexim” SRL, a formulat plângere la CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor).

În linii mari, contestatoarea a solicitat “să se constate nelegalitatea / netemeinicia / nefundamentarea şi să fie anulate în parte procesele-verbale şi grilele de evaluare, raportul procedurii şi adresa de comunicare a rezultatului procedurii, precum şi actele subsecvente lor; să fie obligată autoritatea contractantă la reluarea evaluării de la momentul acordării punctajelor şi să emită un nou proces verbal, prin care să fie acordat punctaj tehnic maxim ofertei contestatoarei şi punctajul tehnic corect ofertei concurente; să fie obligată autoritatea contractantă să claseze pe primul loc oferta contestatoarei şi să îi solicite documentele justificative în vederea demonstrării informaţiilor din DUAE”. În paralel, cel de-al doilea ofertant, asocierea formată din “Topovia 2002” SRL, “Stocad Proiect” SRL, “Teaha & Füzeşi” Societate Civilă de Avocaţi (liderul asocierii) şi “Portnoi şi Asociaţii” Societate Profesională de Avocaţi cu Răspundere Limitată, a înaintat Consiliului o cerere de intervenţie prin care solicită respingerea contestaţiei.

La finele lunii iulie, CNSC a admis în parte contestaţia celor de la “Cornel & Cornel Topoexim” şi a anulat raportul procedurii de atribuire, precum şi actele

subsecvente acestuia, “în partea care priveşte evaluarea ofertei asocierii SC Cornel & Cornel Topoexim SRL şi obligă autoritatea contractantă să reevalueze această ofertă, conform celor din motivare, în termen de 20 zile de la primirea prezentei decizii. Respinge, în rest, contestaţia, ca nefondată. Încuviinţează, în principiu, şi admite cererea de intervenţie voluntară accesorie depusă de asocierea formată din SC Topovia 2002 SRL, SC Stocad Proiect SRL, Teaha & Füzeşi Societate Civilă de Avocaţi şi Portnoi şi Asociaţii Societate Profesională de Avocaţi cu Răspundere Limitată, în partea care priveşte evaluarea ofertei acestei asocieri. Prezenta decizie este obligatorie pentru părţi. Împotriva ei se poate formula plângere de către părţile cauzei, în termen de zece zile lucrătoare de la comunicare”.

În răspunsul primit de la CNAIR privind stadiul atribuirii acestui contract, se precizează că “Semnarea contractului va fi posibilă după soluţionarea tuturor litigiilor în cadrul procedurii de atribuire”.

Reamintim că, la finele lunii trecute, factorii decizionali în proiectul Pod suspendat peste Dunăre au susţinut o conferinţă de presă, la Tulcea, la care au fost prezenţi, în afară de oficialii de la Bucureşti, şi reprezentanţii Asocierii de firme “IHI Infrastructure Systems Co”, din Japonia (Shinji Murata, senior manager şi Kudo Mitsuhiro, manager de proiect) şi “Astaldi” din Italia (Dragoş Burlan, director tehnic, Alessandro Minniti, director adjunct de proiect, şi Pier Luca Canino, director Astaldi pe România), cea care a câştigat licitaţia pentru proiectarea, respectiv, construirea podului. La vremea respectivă, oficialii au dat asigurări că sunt alocaţi banii necesari pentru această fază a investiţiei, în timp ce proiectantul şi constructorul a dat asigurări că până pe 22 septembrie vor prezenta CNAIR-ului proiectul tehnic.

Contractul de proiectare şi execuţie a Podului suspendat peste Dunăre Brăila - Tulcea a fost semnat în prima parte a lunii ianuarie 2018, cu o valoare de 1.995.932.260 lei, fără TVA, adică echivalentul a circa 433 milioane euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro