Mergi la conţinutul principal

Plaja de pe malul drept al Dunării, o groapă de gunoi permanentă

• chiar dacă se fac periodic acțiuni de curățenie, de către voluntari și ONG-uri, deșeurile reapar, fiind aruncate de cei care merg să petreacă în aer liber, pe plaja de vizavi de municipiu • Direcția Silvică spune că nu poate face față situației fără sprijinul și implicarea celorlalte autorități ale statului

 

Un grup de copii ucrainieni a strâns, zilele trecute, o cantitate impresionantă de deșeuri de pe malul drept al Dunării, vizavi de Brăila. Acțiunea voluntară a refugiaților care și-au găsit un cămin temporar în orașul nostru a fost intens mediatizată, inclusiv la nivel național, deoarece autoritățile locale nu s-au implicat să ridice cu o firmă specializată sutele de saci cu gunoi care s-au adunat după o zi de muncă.

Așadar, deși bună ca intenție , acțiunea (în care s-a implicat și un ONG) s-a blocat când a fost vorba de ridicarea și transportul peste Dunăre, de către o firmă de salubritate, a gunoaielor colectate. Chiar dacă până la urmă totul s-a rezolvat prin implicarea Gărzii de Mediu, nedorita situație a avut ”meritul” de a pune, o dată în plus, pe tapet situația mizeriei permanente de pe malul de vizavi de municipiu. Unde, pe toată perioada verii, dar și toamna, până nu vine frigul, se adună o grămadă de iubitori de grătare și de petreceri în aer liber, în urma cărora rămân grămezi peste grămezi de gunoaie. Acțiuni de salubritate s-au tot făcut în ultimii ani, de către diverși voluntari - ONG-uri, elevi, ucrainieni etc - însă la scurt timp gunoaiele reapar, deoarece nicio autoritate nu se implică serios pentru stoparea fenomenului.

Zilele trecute, un brăilean care trece mereu Dunărea pentru a pescui pe malul celălalt, deci este cât se poate de în temă cu situația, opina că “nu ar strica să existe, în spatele bufetului de la trecerea bac, lângă firma fostei plaje, un container în care cei ce au petrecut să-și depună civilizat, într-o pungă, ceea ce a rezultat de la distracția pe malul apei”. Rămâne însă o întrebare: cine să ridice sacii cu gunoaie care s-ar aduna în respectivul container. Malul drept al Dunării se află pe teritoriul administrativ al municipiului Brăila, dar, fiind vorba despre o suprafață împădurită, administratorul propriu-zis este Direcția Silvică. Întrebat de reporterul nostru dacă se ia în calcul amplasarea unor containere de gunoi în zona plajei frecventate de petrecăreți, directorul acesti instituții, Vasile Dumitrașc, ne-a răspuns că ideea e bună, însă situația nu ar putea fi oricum gestionată doar de personalul silvic. “Pentru determinarea unei atitudini civilizate și evitarea sau rezolvarea aspectelor nedorite, nu doar singurul pădurar care se ocupă de suprafața respectivă poate interveni prompt și eficace față de cei cu tupeu și chiar periculoși care frecventează zona. Noi am putea da un ordin scris și săpa un “șanț antitanc”, dar nu așa se rezolvă lucrurile, deoarece ar fi împiedicat și accesul nostru, al silvicultorilor, în pădure. Normal însă, este nevoie de eforturi comune din partea UAT- ul care are arondată suprafața în cauză, noi de la Romsilva, plus Apele Române, Garda de Mediu, Poliție și Jandarmerie, ISU etc”, ne-a declarat directorul Dumitrașc.  Asta în contextul în care pe plajă și în pădure se intră cu tot felul de autovehicule, șalupe, bărci, drujbe și topoare, substanțe inflamabile, corturi, grătare, mese, umbrele, șezlonguri, stații cu boxe audio asurzitoare, proiectoare, lasere, animale de companie – riscându-se (cum s-a mai întâmplat) să se producă incendii din cauza focurilor ca de tabără făcute ilegal.

Apropo de libertatea prost înțeleasă: chiar duminica trecută, încă de la orele după amiezii,  între Dunăre și pădure s-a instalat un cort, cu scaune și mese, lângă care s-a aprins un foc care a ars și după lăsarea întunericului. Ăștia suntem…

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro