Mergi la conţinutul principal

Piratul de pe Calea Calarasi

Dupa ce piata neagra a fost invadata de CD-uri si DVD-uri copiate ilegal de pe net si nu numai - pricinuind astfel pagube de miliarde de lei proprietarilor de drepturi de autor - oamenii legii braileni incearca din rasputeri sa tina in friu pirateria audio-video, sa-i depisteze si sa-i dea pe mina justitiei pe cei care fac comert cu astfel de produse. Recent, doi braileni trimisi in judecata pentru piraterie audio-video au fost condamnati penal, instanta obligindu-i si la plata unor daune consistente. Astfel, Leonard Adrian Musat a primit 1 an si 6 luni de inchisoare, cu suspendare conditionata, in baza Legii nr. 8/1996 republicata, el fiind obligat la plata unor despagubiri civile de 138.441,78 lei, (aproape1,4 miliarde lei vechi) in timp ce Mitica Ioan a scapat mai usor, cu 500 de lei amenda penala si plata unor daune insumind peste 15.000 lei. Surse judiciare ne-au precizat ca, incepind cu 2006, procurorii braileni au instrumentat si au trimis in instanta 8 cauze penale referitoare la incalcarea drepturilor de autor, afara de cele in care s-a dispus neinceperea (NUP) sau scoaterea (SUP) de sub urmarire penala. In prima instanta, patru din cei opt inculpati au fost achitati, insa sentintele nu sint definitive, intrucit Parchetul de pe linga Tribunalul Braila a declarat apel. Alte cauze se afla in lucru la politie.
In virsta de 42 de ani, Leonard Adrian Musat a fost depistat de catre anchetatori in august 2006, dupa ce a postat pe mai multe site-uri anunturi referitoare la vinzarea unui numar de 3.000 de CD-uri si DVD-uri continind "muzica super, concerte, numai pentru cunoscatori". Comenzile puteau fi facute la adresa de e-mail apartinind inculpatului, la pret de 3 lei sau un euro bucata. Mergind din aproape in aproape, oamenii legii au descoperit ca "piratul" era client UPC si ca postase ofertele de pe un calculator apartinind SC "Cristero Com" SRL, de pe Calea Calarasilor (agentie imobiliara), locul in care isi desfasura activitatea inculpatul Leonard Adrian Musat. Patronul agentiei a fost si el luat la intrebari si chiar perchezitionat la domiciliu, pe data de 18 august 2006, insa a fost scos de sub urmarire penala, intrucit nu avea nici un amestec in "afacerea" lui Musat. In aceeasi zi, politistii au descins la domiciliul agentului imobiliar, unde au descoperit 436 de CD-uri pirat si peste 160 de DVD-uri de asemenea piratate, precum si mai multe programe pe hard-disk pentru a caror instalare/ stocare/ utilizare e necesara licenta de utilizare (Microsoft Windows XP Professional, Microsoft Office XP, Microsoft Office XP - kit de instalare).
Audiat de catre anchetatori, Leonard Musat a declarat ca a postat anunturile pe net pentru ca dorea sa vinda colectia de CD-uri si DVD-uri "pe care a adunat-o timp de 20 de ani", la pretul "simbolic" de 1 euro/ bucata. Dupa citeva luni de la declansarea cercetarilor, in 2007, titularii de drepturi de autor au comunicat ca se constituie parti civile in procesul penal, solicitind despagubiri consistente. Astfel, "Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania" (UPFR) a solicitat si a obtinut prin sentinta judecatoreasca despagubiri de 137.119, 70 lei, "Creditul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti" (CREDIDAM) a cerut 1.000 lei, iar "Romanian Organisation Against Copyright Theft" (RO-ACT) suma de 322,08 lei. Desi a fost pagubita cu 1.079 lei, "Microsoft Corporation" nu s-a constituit parte civila in procesul penal. Oamenii legii mai precizeaza ca inculpatul apucase sa obtina din vinzarea CD-urilor si DVD-urilor pirat suma de 267 lei, bani ce au fost confiscati, potrivit legii. Pe parcursul derularii anchetei penale, Leonard Adrian Musat le-a mai spus anchetatorilor ca nu a stiut ca nu avea voie sa detina si sa vinda astfel de produse pirat, insa "pretinsa necunoastere a legii nu inlatura raspunderea penala". Toate CD-urile si DVD-urile gasite acasa la inculpat au fost confiscate si distruse. Braileanul asteapta acum definitivarea procesului, intrucit dosarul penal se afla in apel, la CA Galati.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro