Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Petitie online pentru suspendarea restrictiilor impuse romanilor pe piata muncii din Marea Britanie

Circa 4.000 de persoane au semnat o petitie prin care cer acordarea imigrantilor romani a unor drepturi similare celor de care se bucura restul est-europenilor pe piata muncii din Marea Britanie, document care urmeaza sa fie prezentat premierului Gordon Brown, relateaza BBC News Online.
Petitia, care va fi inaintata Cabinetului premierului britanic, a fost semnata de persoane de diferite nationalitati, printre care si cetateni ai statelor est-europene. In prezent, imigrantii romani si bulgari sint vizati de o serie de restrictii impuse de autoritatile britanice, accesul lor pe piata muncii fiind restrins la anumite activitati, precum culesul fructelor, spre deosebire de imigrantii din cele opt state est-europene care au aderat la UE in 2004.
Petitia, o initiativa care apartine Cristinei Irimie, redactor-sef al saptaminalului Romani in UK, vizeaza amendarea legislatiei muncii, scrie BBC.
"Petitia noastra online a fost semnata de romani care traiesc in toata lumea si care vor ca aceasta initiativa sa fie repetata in alte state UE care, precum Marea Britanie, nu si-au deschis piata muncii cetatenilor romani", a declarat ea.
"Petitia a fost, de asemenea, semnata de cetateni britanici sau alti straini care traiesc aici, precum polonezi", adaugat ea.
Comunitatea romanilor din Marea Britanie s-a extins continuu dupa aderarea tarii la blocul comunitar. Ion Jinga, ambasadorul roman la Londra, apreciaza numarul lor la 50.000, majoritatea concentrati in South East si North London.
Ovidiu Sarpe, un roman care locuieste in Marea Britanie din 1979, considera ca toata lumea va avea de cistigat de pe urma liberalizarii pietei muncii, romanii platindu-si astfel impozitele si beneficiind, in schimb, de servicii medicale si drepturi sociale.
"Ar fi protejati de exploatare, in special pe santierele de constructii" unde romanii cistiga foarte putin, indiferent de meseria pe care o practica, apreciaza acesta.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii