Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Peste 5 milioane lei ne va costa deszăpezirea în următoarele 2 ierni

• licitaţia Consiliului Judeţean este programată pentru luna viitoare şi pune la bătaie un acord cadru ce va acoperi 2 sezoane reci • iernile trecute de acest serviciu s-a ocupat “Tancrad” 

 

Consiliul Judeţean Brăila vrea un nou contract pe doi ani pentru asigurarea serviciului de deszăpezire a drumurilor pe care le păstoreşte, peste 604 km, în raza sa de competenţă. Aşa că a lansat, zilele trecute, în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) licitaţia pentru atribuirea unui acord-cadru, valabil 2 ani, privind lucrările de deszăpezire a drumurilor judeţene aflate în administrarea autorităţii contractante. Practic, este vorba despre două sezoane de deszăpezire: 2017 - 2018 şi apoi 2018 - 2019, cu o valoare estimată între 3 şi puţin peste 5 milioane lei, fără TVA. La contractare pot fi admişi maxim 3 ofertanţi, participanţi la procedura de achiziţie publică, ceea ce înseamnă că valoarea totală a contractului-cadru se va împărţi între adjudecatari. Totuşi precedentul acord cadru pentru iernile 2015 şi 2016 a fost încheiat cu o singură firmă, de altfel singura ofertantă. 

Revenind la licitaţia din acest an, potrivit anunţului, frecvenţa şi valoarea contractelor ce vor fi atribuite este următoarea: Anul I - un contract subsecvent pe o perioadă de 12 luni cu valoare minimă estimată fără TVA, puţin peste 1,5 milioane lei şi valoare maximă estimată fără TVA - circa 2,5 milioane lei; Anul II - un contract subsecvent pe o perioadă de 12 luni cu o valoare minimă estimată fără TVA - aproximativ 1,5 milioane lei şi o valoare maximă estimată, fără TVA, de circa 2,5 milioane. Astfel, valoarea totală estimată, fără TVA, a acordului-cadru este de puţin peste 5 milioane lei (mai precis 5.041.465,24 lei), pe o durată de 24 de luni. De aceşti bani autoritatea vrea ca firma sau firmele ce vor câştiga licitaţia să cumpere şi să împrăştie manual şi mecanizat material antiderapant, să cureţe zăpada cu autofreza sau cu alte utilaje, dar şi manual în zonele în care nu se poate acţiona mecanizat (poduri, podeţe, pasaje, treceri la nivel), inclusiv degajarea carosabilului de obstacole ce blochează traficul (copaci, crengi, mai puţin autovehicule implicate în accidente rutiere). Potrivit anunţului de licitaţie, firmelor interesate li se solicită să constituie o garanţie de participare în cuantum de 25.200 lei, dar şi să facă dovada că în 2014, 2015 şi 2016 au atins un nivel minim al cifrei de afaceri anuale de 2,5 milioane lei.

Criteriul de atribuire anunţat pentru această licitaţie este “preţul cel mai scăzut”, iar autoritatea contractantă a anunţat că, în cazul în care două sau mai multe oferte admisibile conţin în cadrul propunerii financiare preţuri egale, se va solicita ofertanţilor clasaţi pe primul loc, care au oferit cel mai mic preţ, reofertarea în plic închis, caz în care contractul va fi atribuit ofertantului a cărui nouă propunere financiară are preţul cel mai scăzut. Termenul limită de înscriere la licitaţie expiră marţi, 25 iulie, ora 16.00, urmând ca ofertele să fie analizate şi evaluate până cel târziu 18 august, ora 18.00.

Reamintim că în anii precedenţi, contractele de deszăpezire au fost atribuite firmei gălăţene “Tancrad”, mai puţin în iarna 2014 - 2015 când, după scandalul percheziţiilor DNA la Consiliul Judeţean şi la domiciliul fostului şef al acestei instituţii Bunea Stancu, autoritatea locală a apelat la o altă soluţie: o colaborare cu primăriile de comune, care s-au ocupat inclusiv de deszăpezirea drumurilor judeţene de pe raza lor de administrare, iar în final, CJ Brăila le-a decontat lucrările executate şi combustibilul consumat. Cum acest experiment a eşuat, CJ Brăila a revenit la varianta acordului cadru valabil câte două sezoane reci. Pentru iernile 2015 şi 2016, de exemplu, contractul a fost încheiat tot cu “Tancrad” preţul de atribuire fiind de 4,996 milioane lei, fără TVA.
Categorie articol: 

Comentarii