Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pesta porcină africană revine în forţă pe raza judeţului Brăila

• de la începutul lunii iulie, au fost confirmate 17 focare active, dintre care unul într-o crescătorie unde există un efectiv de 3.300 porci • toţi aceştia vor fi eutanasiaţi, în încercarea de a eradica boala

 

După o perioadă de acalmie, pesta porcină africană (PPA) a revenit în forţă pe raza judeţului Brăila. Direcţia Sanitar Veterinară Brăila informează că, în prezent, în judeţul nostru evoluează un număr de 17 focare active de pestă în exploataţii nonprofesionale, adică în gospodăriile populaţiei, şi un focar activ la o exploataţie comercială. Temuta boală a reapărut în data de 3 iulie, într-o gospodărie din comuna Vădeni, iar apoi au mai fost consemnate focare şi pe raza comunelor Bărăganu, Chiscani, Ianca, Măxineni, Siliştea, Şuţeşti, Însurăţei şi Vădeni. “Efectivul de porci ucişi în vederea lichidării acestor focare a fost în total de 433 capete din gospodăriile populaţiei, iar la exploataţia comercială afectată, de pe raza oraşului Însurăţei, vor fi ucişi 3.300 porci la îngrăşat, efectiv existent la data declarării bolii”, ne-a informat Dragoş Frigioiu, purtătorul de cuvânt al DSV Brăila.

În prezent, pe raza judeţului au fost impuse restricţii de mişcare a animalelor. Acestea urmează să fie ridicate în funcţie de evoluţia ulterioară a bolii.

În ceea ce priveşte despăgubirea crescătorilor ai căror porci au fost sacrificaţi sau urmează să fie sacrificaţi, conducerea DSV Brăila dă sigurări că dosarele întocmite sunt în stadii avansate de execuţie. Statul acordă între 8 şi 10 lei per kilogram, în funcţie de categoria porcilor sacrificaţi, făcându-se distincţie între scroafe gestante, porci graşi sau exemplare tinere.

După cum se ştie, şi anul trecut pesta porcină africană a început să evolueze pe raza judeţului nostru tot în luna iulie, vârful epizootiei fiind atins spre sfârşitul lunii august, pentru ca pe parcursul lunilor septembrie şi octombrie numărul focarelor depistate să fie din ce în ce mai mic. Pentru eradicarea bolii au fost sacrificaţi zeci de mii de porci din gospodăriile populaţiei şi sute de mii din crescătoriile profesionale. Din păcate, deşi părea învinsă, boala s-a reactivat.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii