Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Perioada de aclamie la Budapesta, dupa patru zile de proteste

Calmul a revenit, vineri dimineata, pe strazile din Budapesta, dupa a patra noapte de manifestatii, care s-au desfasurat insa fara incidente, politia retinind doar sase persoane, relateaza AFP.
Manifestatiile au inceput luni in centru capitalei in semn de protest fata de "minciunile" spuse de premierul socialist Ferenc Gyurcsany inainte de alegerile legislative din aprilie.
"Patru persoane au fost retinute pentru vandalism iar doua pentru refuzul de a se conforma solicitarilor agentilor", a anuntat Peter Schon, purtatorul de cuvint al politiei din Budapesta.
Politia a fost prezenta pe marile artere ale capitalei dupa trei nopti consecutive de revolte, dar cea de-a patra a fost lipsita de incidente.
Cele aproximativ 7.000 de persoane care s-au adunat joi seara s-au imprastiat in liniste la scurt timp dupa miezul noptii.
Deplasarea premierului la Berlin vineri dimineata ilustreaza acalmia de pe strazile Budapestei. Gyrcsany a efectuat si in cursul zilei de luni o vizita la Soci, in Rusia, unde s-a intilnit cu presedintele rus Vladimir Putin.
Protestele au fost provocate de difuzarea, duminica, a unei inregistrari audio a unui discurs tinut de Gyurcsany la o intrevedere privata intre acesta si grupul parlamentar socialist din luna mai.
Premierul a recunoscut atunci ca a "mintit" populatia ungara careia i-a ascuns programul sau de austeritate economica pentru a cistiga alegerile legislative din aprilie.
Violentele provocate de citeva sute de protestatari si militanti de dreapta dupa manifestatiile pasnice s-au soldat in total cu 255 de raniti, potrivit unui bilant realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale. Politia a anuntat ca a operat peste 200 de arestari.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii