Mergi la conţinutul principal
Birocraţia ne omoară!

Pericol public în Centrul Vechi

• felul cum acţionează autorităţile locale brăilene în privinţa clădirilor din Centrul Vechi al oraşului, care mai au puţin şi cad în capul trecătorilor, ridică mari semne de întrebare • proprietarul imobilului de pe Str. Mihai Eminescu nr. 44 a fost amendat de vreo cinci ori în ultimul an de Poliţia Locală, pe motiv că nu ia măsuri pentru consolidarea faţadei degradate din care se desprind cărămizi şi bucăţi de tencuială • proprietarul - firma “Venta Prodcom” SRL a omului de afaceri Gheorghe Puşcaşu - ne-a demonstrat, însă, cu acte, că a făcut demersuri repetate către Primărie pentru a primi autorizaţie de construcţie, ca să poată face reparaţiile • în ciuda pericolului public reprezentat de acea faţadă, Primăria nu  se grăbeşte să elibereze autorizaţia, iar felul cum tratează problema este cel puţin ciudat • piedicilor birocratice li se adaugă şi regimul de proprietate încurcat al clădirii

 

Faţada clădirii de pe Str. Mihai Eminescu nr. 44, al cărei proprietar a fost sancţionat în urmă cu câteva săptămâni de Poliţia Locală pentru că nu ia măsuri de consolidare şi reabilitare, se află şi în momentul de faţă în aceeaşi stare avansată de degradare. La fel ca şi la începutul lunii aprilie, câteva folii de plastic legate de copacii din faţa imobilului continuă să avertizeze trecătorii că trebuie să ocolească zona, ca să nu le cadă în cap vreo cărămidă sau bucată de moloz. La prima vedere, pare că proprietarul clădirii - SC “Venta Prodcom” SRL Brăila - nu dă doi bani pe avertismentele şi sancţiunile repetate ale autorităţilor locale, refuzând să ia măsuri pentru rezolvarea problemei. Şi totuşi...

În data de 4 aprilie a.c., Poliţia Locală ne-a informat că imobilul aparţine societăţii comerciale “Venta Prod” Com SRL, care, în ultimul an, a fost sancţionată de patru ori, cu amenzi în valoare totală de 2.250 lei, pentru că nu ia măsuri de consolidare şi reparaţii. Ultima amendă fusese aplicată cu doar câteva zile înainte şi era cea mai mare dintre toate: 750 lei. Conducerea Poliţiei Locale ne declara la momentul respectiv că acesta este maximul sancţiunilor prevăzute de Hotărârea de Consiliu Local Municipal nr. 5 din 2003, pentru persoanele juridice care nu întreţin faţadele clădirilor aflate în proprietate şi că “Venta Prodcom” SRL va fi amendată în continuare cu aceeaşi sumă, până când va proceda la reabilitarea faţadei degradate.

Implicarea Poliţiei Locale, în limitele legislaţiei pe care o are la dispoziţie, este de apreciat. Însă, din câte se pare, lucrurile sunt mai complicate decât lasă să se vadă declaraţiile oficiale, iar proprietarul clădirii susţine că aceste amenzi repetate dovedesc mai degrabă rea-voinţă şi chiar abuz din partea autorităţilor locale decât o implicare sinceră în rezolvarea problemei.

Firma “Venta Prodcom” SRL se află în portofoliul omului de afaceri Gheorghe Puşcaşu, care mai deţine şi societatea de construcţii “P&G Construct”, precum şi hotelul “Regal”, situat pe Str. Mihai Eminescu, în apropierea imobilului cu faţada degradată. De altfel, Puşcaşu ne-a dezvăluit faptul că intenţionează să transforme clădirea de pe Str. Mihai Eminescu, nr. 44, în apartamente şi spaţii de cazare care să aibă legătură cu hotelul “Regal”. În acest sens, “Venta Prodcom” a început încă din 2014 lucrări de reabilitare a acestei clădiri. La vremea respectivă, potrivit lui Puşcaşu, s-a obţinut de la Primărie autorizaţie de construcţie doar pentru partea din spate a imobilului, care are intrare dinspre strada Topologului, aflată paralel cu Str. Mihai Eminescu. Pentru porţiunea cu vedere la strada principală nu s-a dat autorizaţie în 2014, deoarece trebuia luat un aviz de la Direcţia de Cultură, impus de intervenţia asupra faţadei, dar şi pentru că exista o problemă cu regimul de proprietate, spaţiul comercial de la parter, precum şi subsolul, aparţinându-i unei alte societăţi comerciale. Este vorba despre “Hepites” SA Galaţi, care deţine un lanţ de farmacii în Brăila. Una dintre aceste farmacii a funcţionat până în urmă cu câţiva ani la parterul clădirii de pe Str. Mihai Eminescu, nr. 44. Ulterior, spaţiul comercial a fost închiriat de “Hepites” unui alt agent economic, acolo funcţionând pentru o perioadă un magazin cu mărfuri turceşti, al cărui patron a amenajat faţada exterioară cu un gust îndoielnic, placând-o cu flise ce pot fi “admirate” şi la ora actuală.

 

Comportament bizar al Primăriei

Gheorghe Puşcaşu ne-a declarat că, la ora actuală, partea din spate a clădirii este consolidată şi renovată, după o investiţie de 250.000 lei (2,5 miliarde de lei vechi n.n.). În ceea ce priveşte partea din faţă, omul de afaceri susţine că a făcut demersuri repetate pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie însă s-a lovit de o mulţime de aspecte birocratice, dar şi de o atitudine de neînţeles din partea Primăriei. “Deoarece imobilul se află într-o zonă protejată, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Brăila nu îmi dă aviz decât dacă prezint un istoric al clădirii şi un proiect întocmit de un arhitect autorizat pentru zone de patrimoniu. Istoricul clădirii nu are cine să-l facă, pentru că specialistul Muzeului Brăilei care se ocupa cu aşa ceva a ieşit la pensie, iar semnătura arhitectului autorizat n-am avut de unde să o iau, fiindcă nu există niciunul în Brăila. Cu toate acestea, firma pe care am angajat-o pentru întocmirea proiectului de reabilitare a clădirii se ocupă de aceste aspecte, a căror rezolvare necesită mult timp. Având în vedere situaţia atât de precară a faţadei, care reprezintă un adevărat pericol public, am solicitat de la Primărie eliberarea unei autorizaţii de construcţii în regim de urgenţă, urmând ca ulterior să depunem la dosar şi avizul Direcţiei pentru Cultură. Nu ni s-a dat această autorizaţie, în schimb suntem amendaţi de Poliţia Locală pe motiv că refuzăm să reabilităm faţada. Ce să mai înţelegem din acest lucru?! În alte oraşe, cum ar fi Aradul, de exemplu, se pune mare accent pe reabilitarea clădirilor din zonele istorice, iar Primăria de acolo sprijină în mod real proprietarii pentru aceste reabilitări, pe când, la Brăila, Primăria pe de o parte mai mult te încurcă decât de ajută, pe de altă parte te amendează...”, ne-a declarat Gheorghe Puşcaşu.

Pentru a ne demonstra modul bizar de lucru al Primăriei Brăila, acesta ne-a pus la dispoziţie două documente elocvente. Astfel, printr-o adresă înregistrată în data de 16 martie a.c., “Venta Prodcom” SRL înştiinţa Primăria că a depus la dosar toate documentele solicitate pentru eliberarea în regim de urgenţă a autorizaţiei de construcţie pentru porţiunea de imobil de pe Str. Mihai Eminescu, nr. 44, care are nevoie de consolidare.
“Referitor la adresa dumneavoastră nr. 5977/20.02.2018, vă anexăm următoarele documente solicitate: copie legalizată după actul de proprietate; documentaţia cadastrală şi extrasul de carte funciară actualizat la zi, eliberat de către OCPI; actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului; avizul SUPAGL şi acordul Inspectoratului de Stat în Construcţii eliberate pentru lucrările ce urmează să se execute; acordul notarial al vecinilor, conform normelor de aplicare a Legii nr. 50/1991 republicată; expertiza tehnică modificată.

Totodată, vă solicităm în Regim de Urgenţă eliberarea Autorizaţiei de Construcţii pentru imobilul din Str. Mihai Eminescu nr. 44, anexele 1 - 3. Vă facem cunoscut că faţada din Str. M. Eminescu s-a deteriorat foarte tare în această iarnă din cauza zăpezii şi ploilor abundente şi este posibilă o prăbuşire masivă dacă nu se intervine mai repede la consolidarea acesteia şi apoi refacerea ancadramentelor arhitecturale. Avizele SUPAGL nr. 746/05.08.2014, declaraţiile vecinilor Stîngaciu Caterina şi Sava Rădiţa, cât şi Acordul Inspectoratului de Stat în Construcţii - ISC nr. 22069/25.07.2014 anexate, sunt valabile pentru întregul imobil (partea consolidată conform autorizaţiei nr. 772/2014, anexele 3 - 5, cât şi partea ce urmează a se consolida, anexele 1 - 3)”, se precizează în adresa trimisă de “Venta Prodcom” către Primărie.

Surprinzător, din punctul de vedere al lui Gheorghe Puşcaşu, adresa de răspuns a Primăriei, datată 28 martie a.c., a fost formulată în modul următor: “Ca urmare a adresei dumneavoastră înregistrată la Primăria Municipiului Brăila cu nr. 11228/16.03.2018 prin care solicitaţi eliberarea autorizaţiei de construire pentru obiectivul “restaurare şi consolidare imobil axele 1 - 3”, situat în Str. Mihai Eminescu nr. 44, vă aducem la cunoştinţă că nu aţi depus următoarele documente, aşa cum vi s-a solicitat prin adresa nr. 5977/20.02.2018: documentaţia cadastrală vizată de către OCPI; avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Brăila; acordul Inspectoratului de Stat în Construcţii eliberat pentru lucrările ce urmează să se execute; dovada de luare în evidenţă a proiectului de arhitectură la Ordinul Arhitecţilor din România; acordul notarial al vecinilor conform normelor de aplicare a Legii nr. 50/1991 republicată. Faţă de cele prezentate, vă comunicăm că cererea dumneavoastră va putea fi soluţionată numai după modificarea şi completarea documentaţiei conform observaţiilor de mai sus”.

Potrivit omului de afaceri Gheorghe Puşcaşu, răspunsul Primăriei dovedeşte că funcţionarii acestei instituţii dau dovadă fie de neglijenţă fie pur şi simplu de rea-voinţă. “În afară de avizul Direcţiei pentru Cultură, noi am depus la dosar toate documentele cerute de Primărie. De aceea, considerăm că, pentru rezolvarea urgentă a acelei probleme reprezentate de faţada degradată, care prezintă un adevărat pericol public, s-ar fi putut da autorizaţie în regim de urgenţă. Fără această autorizaţie, dacă montăm schela, ne «arde» Poliţia Locală cu amendă de nu ne vedem. Pe de altă parte, Poliţia Locală vine şi ne amendează pentru că nu ne apucăm de treabă. Ce poţi să mai zici şi să mai faci într-o asemenea situaţie...”, se “cruceşte” Puşcaşu.

 

Harababura regimului de proprietate

În ceea ce priveşte regimul de proprietate al clădirii, firma gălăţeană “Hepites” a înştiinţat societatea brăileană “Venta Prodcom” SRL că, deocamdată, nu poate face dovada faptului că deţine cu acte în regulă spaţiul comercial de la parter şi subsolul imobilului. “Această construcţie se află în patrimoniul societăţii noastre, dobândită prin naţionalizare în anul 1949, în baza Decretului nr. 134/02.04.1949.  În arhiva unităţii nu sunt documente din care să rezulte că s-a efectuat predarea - primirea imobilului respectiv împreună cu dotările existente la acea dată, singurul act doveditor fiind decretul menţionat anterior, document pe care unităţile abilitate nu îl acceptă pentru înscrierea dreptului nostru de proprietate în cartea funciară. Ca atare, în prezent nu posedăm un act de proprietate, deşi imobilul este în administrarea noastră din anul 1949, pentru care s-au achitat toate taxele legale aferente de la înregistrarea în patrimoniu şi până în prezent”, se arată într-o adresă trimisă de “Hepites” către “Venta Prodcom” SRL. În acelaşi document, cei de la “Hepites” menţionează că înţeleg gravitatea situaţiei reprezentate de faţada din care cad bucăţi de tencuială pe trotuarul intens circulat, dar spun că nu pot contribui financiar la lucrările de consolidare, atât timp cât nu deţin un document legal de proprietate. Ei dau asigurări totuşi că vor iniţia cât mai urgent acţiune în instanţă pentru clarificarea regimului juridic al imobilului. “În consecinţă, având în vedere că lucrările de consolidare a imobilului trebuiesc executate în regim de urgenţă, vă comunicăm acordul nostru privind accesul în spaţiul ce ne aparţine pentru efectuarea în exclusivitate pe cheltuiala dumneavoastră a acestor lucrări. În aceste condiţii, considerăm că acceptaţi ca o eventuală cotă parte de contribuţie financiară ce revine unităţii noastre în valoarea lucrărilor executate să fie discutată, analizată şi achitată la data la care vom fi în posesia documentului legal ce atestă dreptul nostru de proprietate asupra acestui imobil”, au mai specificat cei de la “Hepites” SA Galaţi.

Gheorghe Puşcaşu ne-a spus că, până la urmă, deoarece situaţia o impune, va face consolidările necesare pe cheltuiala sa, urmând ca ulterior să îşi recupereze banii eventual cu ajutorul instanţei. Asta, însă, doar dacă va obţine autorizaţia de construire de la Primărie până când faţada degradată nu se va prăbuşi de tot! Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro