Mergi la conţinutul principal

Percheziţii cu procurori şi poliţişti de la Bucureşti la «Ecologic 3R»

• anchetatorii au efectuat ieri 59 de percheziţii în Brăila, Bucureşti şi alte 11 judeţe din ţară, la firme de reciclare deşeuri de ambalaje • societatea brăileană intrată în vizor este "Ecologic 3R" • în apărarea sa, directorul general al firmei, Doru Iorga, spune că e vorba de interpretarea diferită a unei legi, iar la mijloc nu ar fi vorba de infracţiuni


Ieri, la prima oră, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi poliţiştii Inspectoratului General de Poliţie au descins la mai multe firme de reciclare deşeuri de ambalaje, dar şi la domiciliile persoanelor aflate la conducerea societăţilor respective. Oamenii legii au efectuat 59 de percheziţii în Brăila, Bucureşti, Argeş, Cluj, Constanţa Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Vâlcea, Vrancea şi Tulcea. Firma brăileană care a fost "vizitată" de procurori este "Ecologic 3R".
Persoanele vizate de percheziţiile de ieri sunt bănuite de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi fals în declaraţii în formă continuată, fapte comise în legătură cu activitatea de reciclare a deşeurilor de ambalaje "reglementată de Directiva 94/62/CE/1998 a Parlamentului European şi a Consiliului", potrivit comunicatului emis de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

CITEŞTE ŞI: REŢEAUA FRAUDULOASĂ A RECICLĂRII

Potrivit Directivei respective, statele membre ale UE sunt obligate să ia măsuri pentru a preveni producerea deşeurilor de ambalaje, să stabilească sisteme de returnare, colectare şi recuperare a deşeurilor şi să elaboreze sisteme de informaţii sau baze de date privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje care să permită monitorizarea punerii în aplicare a obiectivelor acesteia, se mai arată în comunicat.
Potrivit cercetărilor, se pare că în perioada 2012 - 2014, între reprezentanţii operatorilor licenţiaţi şi reprezentanţii unor societăţi cu care au încheiat contracte de prestări serivicii s-ar fi efectuat operaţiuni fictive în actele contabile. "Înregistrarea şi declararea acestor operaţiuni ar fi facilitat operatorilor licenţiaţi obţinerea vizei anuale necesare funcţionării acestora şi ar fi condus la sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale", după cum au stabilit anchetatorii. Obligaţiile fiscale pentru operaţiunile fictive de reciclare a aproximativ 120.000 tone de deşeuri de ambalaje sunt de peste 54 milioane euro.
La percheziţiile de amploare în judeţe din ţară, printre care şi Brăila, au participat şi lucrători ai Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, iar în cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

"Ecologic 3R", firma brăileană unde au descins procurorii

Printre firmele de reciclare deşeuri de ambalaje luate la purificat de anchetatori s-a numărat şi una brăileană. Este vorba de "Ecologic 3R", al cărei director general este Doru Iorga. Procurorii au ridicat o mulţime de acte de la sediul central al firmei, care reflectau activitatea firmei din anul 2012 până în prezent.
Contactat de reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei", Doru Iorga s-a declarat nevinovat, susţinând că faptele de care ar fi acuzat nu există. Potrivit acestuia, percheziţiile de ieri au vizat toate cele opt companii de profil licenţiate din ţară, iar la nivelul judeţului Brăila, "Ecologic 3R" este singura de acest gen. "E singura companie din Brăila care face aşa ceva, iar la nivel naţional sunt opt companii licenţiate. Activitatea noastră este de nişă, prestăm servicii specifice pentru producători şi importatori, deci adresate altor companii. De ce suntem puşi în situaţia asta? E o poveste lungă, dar lăsăm autorităţile să facă lumină şi eu, personal, sprijin demersurile lor cu tot ce pot. Există lucruri care sunt interpretabile. Chiar mă bucur că, în sfârşit, se doreşte o curăţenie în acest domeniu de activitate, în sensul bun al cuvântului, iar cine a greşit să plătească. Cine n-a greşit să-i fie recunoscută nevinovăţia!", ne-a declarat Iorga.
Anchetatorii au "scotocit" la ambele sedii ale "Ecologic 3R": la sediul social de pe strada Mihai Bravu, de unde nu au ridicat nimic, şi la sediul central situat pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, de unde au ridicat toate actele ce vizau activitatea societăţii din 2012 şi până în prezent, plus mape, agende şi cam tot ce au considerat aceştia că le-ar fi de folos în cercetări. Ba chiar au făcut percheziţii şi la domiciliul lui Doru Iorga, care ocupă funcţia nu numai de director general al firmei brăilene, dar este şi preşedintele Asociaţiei de Coordonare şi Management Integrat al Ambalajelor din România.
Această asociaţie este de tip profesională, sub "umbrela" căreia funcţionează Organizaţiile de Transfer de Responsabilitate (OTR), sau, mai pe româneşte, aceste opt societăţi licenţiate de colectare a deşeurilor de ambalaje.

"Totul ţine de interpretarea unei legi. Se pare că noi am interpretat-o într-un fel, conducerea Fondului de Mediu altfel"

Revenind la percheziţii, Iorga a mai declarat: "«Ecologic 3R» prestează servicii pentru 4.000 de companii din România, iar ăsta ar trebui să fie un prim semnal de alarmă că suntem o companie serioasă. Cam 40% din piaţă e în portofoliul nostru, piaţă pe care suntem din 2005. Încă de la înfiinţarea sistemului, aceasta a fost una din condiţiile de aderare a României la UE, deci nu suntem o «găselniţă» românească, ci o obligaţie asumată de România". Întrebat de infracţiunile specificate în comunicatul de presă al IGPR de care sunt acuzaţi mai toţi reprezentanţii acestor firme, directorul general al societăţii brăilene a găsit o explicaţie: "O autoritate, adică Fondul de Mediu, a interpretat la un moment dat activitatea noastră care, subliniez, s-a desfăşurat din 2005 şi până în prezent la fel, numai că actuala conducere de la Fondul de Mediu din 2013 nu a mai fost de acord cu vechea abordare. Noi am cerut nişte norme şi proceduri pentru completarea legislaţiei, nu s-a întâmplat şi am ajuns într-o situaţie în care legea a fost interpretată altfel decât a fost până în 2013, fapt pentru care la şase din 8 companii active avem nişte procese pe rol în care încercăm să ne arătăm nevinovăţia. În condiţiile astea, o autoritate a interpretat altfel legea. Acum cine va avea dreptate şi cine a greşit vor stabili procurorii", a mai spus sursa citată.
Cât despre prejudiciul estimat la peste 54.000.000 euro de către anchetatori, Iorga a spus că "cineva a interpretat un singur cuvânt din legistaţia care ne patronează nouă activitatea în care e vorba de o prevedere care spune să se aplice o penalitate de 2 lei/kg pentru cei care nu-şi realizează obiectivele, respectiv producători şi importatori. E ca şi cum ai spune dacă parchezi neregulamentar, plăteşti amendă în valoare de 2 lei. În interpretarea actualei conduceri a Fondului de Mediu, această penalitate a fost transformată într-o obligaţie fiscală, care e cu totul altceva şi are o altă abordare. Şi de aici şi originea a tot ceea ce s-a întâmplat. Noi susţinem că am respectat legislaţia. Din punctul meu de vedere, activitatea nu are valenţă de infracţional. Poate au fost firme care au greşit, dar nu toate", a încheiat directorul general al "Ecologic 3R".
Doru Iorga este cunoscut opiniei publice încă din anul 2009, când şi-a exprimat intenţia de a candida la Primăria Brăila, însă, din motive ştiute doar de el, s-a retras din cursa pentru fotoliul de primar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro