Mergi la conţinutul principal

Pește și agrement. Programul pentru Pescuit, mană cerească pentru șapte primării din județ

• primăriile din Măxineni, Movila Miresii, Chiscani, Frecăței, Tufești, Stăncuța și Vădeni implementează proiecte cu finanțare europeană pentru construirea de centre sau zone de agrement cu specific pescăresc, prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 (POPAM) • spații de joacă pentru copii cu temă acvatică, zone de fitness, zone de relaxare cu mese pentru șah și tenis de masă, acestea sunt doar câteva dintre elementele comune acestor proiecte • cel mai scump centru pentru petrecerea timpului liber este la Movila Miresii - peste 4,3 milioane lei

 

Primarii din județul Brăila investesc în proiecte de petrecere a timpului liber! De la începutul acestui an, centre și zone de agrement cu specific pescăresc par să ”răsară” ca ciupercile după ploaie, nu mai puțin de șapte Unități Administriativ Teritoriale (UAT) derulând astfel de proiecte: Măxineni, Chiscani, Frecăței, Movila Miresii, Vădeni, Stăncuța și Tufești. Mai bogate sau mai sărace, mai mici sau mai mari, cu edili de la PSD sau PNL, Primăriile din cele șapte comune s-au grăbit să acceseze banii alocați pentru aceste investiții prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 (POPAM). Proiectele au scopul de a le oferi locuitorilor o posibilitate de a se relaxa, dar și de a crește atractivitatea turistică a zonei pescărești din Brăila. Iar spre deosebire de alte programe de finanțare ale Uniunii Europene, la POPAM lucrurile par să se miște mult mai repede. O parte din licitațiile pentru realizarea acestor centre de agrement s-a finalizat deja, altele sunt încă în desfășurare. În total, valoarea proiectelor din comunele mai sus menționate se ridică la peste 17,3 milioane lei (3,5 milioane euro).

 

Movila Miresii - cel mai scump centru de agrement din județ

Potrivit Sistemului Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), în februarie 2023, Primăria comunei Movila Miresii, condusă de Dumitru Panțuru (PSD), lansa o licitație în valoare de peste 4.311.000 lei pentru amenajarea unui centru de agrement în localitate. Proiectul presupune realizarea de alei pietonale, spații de joacă pentru copii (dotate cu complexuri de joacă cu tematică acvatică), zonă pentru practicarea baschetului, spații dotate cu mese de șah și table, precum și mese pentru tenis de masă, spații verzi și grupuri sanitare ecologice, inclusiv pentru persoane cu dizabilități. De asemenea, investiția vizează și înființarea unei parcări cu 21 locuri.

Trei firme s-au înscris la licitație, câștigătoare fiind desemnată Sport Play System SRL din Cluj, contractul fiind atribuit pentru suma de peste 4.309.000 lei.

 

Al doilea centru de agrement la Vădeni

Tot în luna februarie a acestui an, în SEAP a lansat o licitație publică și Primăria comunei Vădeni, condusă de Coman Stanca (PSD), pentru înființarea unui centru de agrement în localitatea Baldovinești. Valoarea licitației era de peste 2.689.000 lei fără TVA, din care peste 2,3 milioane lei cheltuieli pentru investiția de bază: spații de joacă pentru copii, amenajarea unui teren de joc multisport, cu suprafața de joc acoperită cu gazon sintetic, realizarea de spații dotate cu mese de șah și table, mese pentru tenis de masă, precum și aparate de fitness, realizarea de alei pietonale și spații verzi, instalarea unor grupuri sanitare ecologice automate (SMART), precum și dotarea spațiului cu mobilier urban. La licitație s-au înscris trei firme, iar contractul a fost atribuit pe data de 12 aprilie, firma câștigătoare fiind tot Sport Play System SRL din Cluj. 

Acesta este cel de-a doilea centru de angrement de pe raza UAT-ului, după cum ne-a declarat primarul Coman Stanca. Primul a fost realizat în Vădeni, tot de firma din Cluj, în august 2021, fiind atribuit un contract de aproape 1,7 milioane lei.

 

Spațiu de joacă, aparate de fitness și zonă de relaxare în stațiunea Lacu Sărat

Și Primăria comunei Chiscani a profitat de oportunitatea de a atrage fonduri europene pentru realizarea unei zone de petrecere a timpului liber, mai ales că investiția vizează stațiunea Lacu Sărat, un loc pe care autoritățile locale încearcă să îl facă din nou atractiv pentru turiști. Astfel, luna trecută, în SEAP a fost lansată licitația cu titlul ”Amenajare zone de agrement cu specific pescăresc”, ce are o valoare de peste 1,8 milioane lei. Proiectul vizează înființarea a trei zone: o zonă de fitness, o zonă cu locuri de joacă pentru copii (ce va cuprinde un complex de joacă de tip corabie) și o zonă de relaxare (mese de șah, bănci de picnic și șezlonguri). Trei firme s-au înscris la licitația care încă este în desfășurare.

Cu noua investiție în stațiunea Lacu Sărat se lăuda la începutul acestui an primarul Costică Cojea, care oficial încă este la PSD, dar a anunțat că la alegerile viitoare va candida din partea PNL. ”Tema amenajării va fi una pescărească deoarece ne dorim promovarea tradițiilor și a identității locale”, a scris acesta pe Facebook.

 

Centru de agrement cu punct de observare astronomică la Stăncuța

Primăria comunei Stăncuța a fost printre primele UAT-uri care s-au grăbit să obțină fonduri europene pentru amenajarea unui centru de agrement dedicat copiilor și tinerilor. Proiectul se diferențiază însă de celelalte prin faptul că înglobează și fostul castel de apă din comună, care va fi transformat în punct de observare astronomică. Două licitații au fost organizate pentru atribuirea contractului în valoare de peste 2,6 milioane lei. La prima nu s-a înscris nimeni, iar la a doua licitație a fost un singur ofertant: STAR P&G SRL (lider de asociere), după cum ne declara la finalul lunii martie primarul comunei Stăncuța, PSD-istul Nicu Turcu. Tot atunci, edilul ne preciza că proiectul privind înființarea centrului de agrement și transformarea castelului de apă în punct de observare astronomică nu este “tichia de mărgăritar” care lipsea la Stăncuța. Acesta ne-a spus că știe foarte bine că prioritățile pentru locuitori sunt racordarea la gaz și apă, ba chiar a aplicat de ceva timp pentru a obține fonduri, însă lucrurile se mișcă foarte greu “la centru”.

“Auzim des la televizor că în 2023 localitatea x sau y nu are canalizare. Dar eu sunt așa de indignat uneori când aud asta... Pentru că Stăncuța are aprobat proiectul pentru gaze din 2019. De atunci avem aprobare de la «Transgaz». Proiectul respectiv și cererea de finanțare este depus pe «Anghel Saligny». Așteptăm. Pe canalizare de două ori am făcut studii de fezabilitate. La momentul la care vorbim avem toate avizele și acordurile. Așteptăm și aici ca Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului pentru Mediu, să lanseze odată sesiunea de depunere pentru canalizare, pentru Programul «Prima conectare», adică pentru comunele care își înființează sistem nou. Că și aici sunt niște reguli impuse de Comisia europeană care se referă la numărul populației din localități. Comuna Stăncuța are numărul de locuitori necesari, satele arondate nu. Așa că suntem programați în etapa a IV-a. Și din nou așteptăm. Iar în tot acest timp, noi, primarii, aplicăm peste tot unde se poate obține finanțare. Iar pe Programul pentru Pescuit lucrurile merg foarte bine. După părerea mea e un program foarte bun. Ai depus, toate actele sunt în regulă, ți-au dat banii!”, ne declara primarul Nicu Turcu la finalul lunii martie.

 

Centru de agrement și în micuța comună Frecăței

Deși este una dintre comunele cu cel mai mic număr de locuitori, Frecăței se va putea lăuda cu o bază de agrement în care oamenii să își petreacă timpul liber. Pe 28 martie, comuna condusă de primarul Ionel Bălan (PNL) a lansat în SEAP o licitație privind înființarea unei zone de agrement cu specific pescăresc în satul Titcov.

”Obiectivul general al proiectului îl constituie consolidarea și dezvoltarea activităților de agrement cu specific pescăresc, în comuna Frecăței, parte a județului Brăila. Obiectivele specifice ale proiectului constau în crearea premiselor pentru dezvoltarea turismului, a zonelor de spații verzi și agrement și îmbunătățirea infrastructurii specifice”, se preciza în anunțul licitației.

Valoarea totală a investiției este de 1,8 milioane lei. La fel ca la celelalte UAT-uri, proiectul prevede amenajarea unui teren cu locuri de joacă pentru copii, o zonă cu echipamente de fitness, dar și zone pentru odihnă/relaxare cu bănci de picnic, șezlonguri și alei pentru promenadă.

 

2,3 milioane lei pentru centrul de la Tufești, 1,8 milioane lei pentru cel de la Măxineni

Și Primăria comunei Tufești, condusă de Ion Mărgineanu (PSD), s-a numărat printre primele UAT-uri din județ care a demarat o licitație pentru o astfel de investiție. Licitația are o valoare de peste 2,3 milioane lei, contractul fiind atribuit firmei Sport Play System din Cluj.

Cea mai recentă primărie care a lansat în SEAP o procedură pentru înființarea unei zone de agrement cu specific pescăresc este cea din Măxineni. Centrul ar urma să fie realizat în satul Corbu Nou, pe o suprafață de peste 2.300 mp, iar licitația, lansată luna trecută, are o valoare de aproape 1,8 milioane lei. Patru firme și-au arătat intenția de a construi centrul de agrement.

Primar la Măxineni este Ionuț Postolache, care deși a fost ales pe listele USR-PLUS, acesta a anunțat că va trece în ”barca” PSD la alegerile următoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro