Mergi la conţinutul principal

Parlamentarii brăileni nu mai vor să fie afumaţi în spaţii publice

Fumători sau nefumători, cu mici excepţii, senatorii şi deputaţii de Brăila sunt de acord cu legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise. Singurul care a afişat o poziţie destul de clară "împotriva" legii ce se află în prezent pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale a României, după ce a fost contestată de 33 de senatori în luna decembrie 2015, este deputatul PSD Mihai Tudose, fostul ministru al Economiei. Contactat telefonic, ieri, de
către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" acesta a afirmat că a votat "împotriva" legii în forma ei actuală deoarece iniţiatorii nu au avut în vedere câteva elemente importante. "Sunt fumător şi, într-adevăr, câteodată şi pe mine mă deranjează fumul în exces în anumite spaţii, dar cred că trebuia găsită o variantă de mijloc. Adică să existe spaţii dedicate pentru fumat şi spaţii unde fumatul să fie interzis. Atât timp cât ţigările nu reprezintă ceva interzis la vânzare, comercializare... Din punctul meu de vedere, a fost o inflexibilitate din partea iniţiatorilor, la vremea respectivă. Nu sunt ipocrit, am votat împotriva ei", a declarat Tudose, punctând că există localuri nişate strict pe publicul fumător, element de care iniţiatorii legii nu au ţinut cont. "Sunt în toată lumea şi acolo poţi să te duci să savurezi un trabuc. (...) Am auzit luări de poziţii din astea: «Nu mai poţi să mănânci o prăjitură într-o cofetărie din cauza fumului!» Haideţi să fim serioşi! Nu se fumează în cofetărie. Sunt nişte lucruri de bun simţ. Dar mai e un pic şi nu mai ai voie să fumezi nici la tine în maşină. Trebuie lucrat un pic la această lege. Aşa cum este ea în prezent, nu ştiu dacă face prea mult bine. Da, evident, sunt fumător şi ştiu că e nociv, e o nenorocire. Aşa este. Dar pe anumite zone, dacă ne gândim la turism, alimentaţie publică, cred că face mai mult rău decât bine", a mai completat sursa citată, subliniind că de multe ori angajaţii instituţiilor vor profita de acest aspect şi îşi vor lua zeci de pauze zilnice pentru a ieşi la ţigară, în afara clădirilor.

Dragomir: "Prin această lege facem un pas pentru încadrarea în civilizaţia europeană"

O părere diametral opusă a afişat colegul de partid al lui Tudose, deputatul Marian Dragomir. Acesta este un împătimit susţinător al legii antifumat şi consideră că România se poate adapta la aceste reguli, la fel cum au făcut-o restul statelor membre ale Uniunii Europene. "Prin această lege facem un pas pentru încadrarea în civilizaţia europeană. S-ar putea completa că o lege asemănătoare a fost votată şi în Turcia. Pe vremuri, un domn întreba dacă poate aprinde ţigara. În ultimii ani a devenit o normalitate să se fumeze în toate restaurantele, cluburile sau barurile. Spaţiile amenajate anii trecuţi pentru nefumători au început să se restrângă până au dispărut. A fost necesar să se intervină legislativ pentru a stabili reguli civilizate stricte şi a proteja nefumătorii minori sau majori de efectele nocive ale fumului de ţigară. Argumentele unor opozanţi ai legii că vor falimenta restaurantele etc. nu sunt sustenabile deoarece în toată Europa această lege produce deja efecte", a declarat Dragomir. Deputatul a precizat că a încercat să fumeze în timpul liceului, în clasa a XII-a, însă de peste 22 de ani nu a mai revenit la acest viciu. "Chiar dacă de multe ori mă usturau ochii de la fumul de ţigară din discoteci, baruri sau restaurante nu conştientizam fumatul pasiv decât atunci când ajungeam acasă şi trebuia să scot hainele pe balcon din cauza mirosului de fum. Am votat această lege şi sunt un susţinător al legii care reglementează fumatul în spaţiile publice", a conchis sursa citată.
Nici deputatul PSD Cristian Rizea nu este împotriva acestei legi şi consideră că românii vor fi nevoiţi să o accepte în cele din urmă. Cu toate acestea, deşi se declară nefumător, Rizea a precizat că nici amatorii de ţigarete nu trebuie discriminaţi. "Eu nu sunt fumător. Cred că până la urmă trebuie să respectăm şi astfel de reguli dacă suntem în Uniunea Europeană. Dar o soluţie foarte bună ar fi fost să rezolvăm problema atât pentru fumători, cât şi pentru nefumători, prin existenţa unor spaţii adecvate în cadrul localurilor, să spunem. Spaţii destinate exclusiv celor care vor să fumeze şi viceversa. Altfel vă spun, din păcate, lucrurile pe această lege se vor reflecta şi în cifra de afaceri a fiecărui agent economic, care deţine un local şi care acum, prin prisma faptului că nu se va mai fuma peste puţin timp după ce legea va fi promulgată, va pierde şi din clientelă, ca să spun aşa", a afirmat Rizea.

Printre iniţiatori, Petrea vrea şi interzicerea fumatului în automobile

La rândul său, deputatul UNPR Silviu Petrea, unul dintre iniţiatorii legii care interzice fumatul în spaţiile publice închise, a afirmat că nu îl deranjează faptul că proiectul a fost contestat la CCR, însă este de părere că România trebuie să intre în rândul ţărilor europene unde funcţionează această măsură. "Nu sunt fumător. Am fost unul dintre iniţiatorii legii şi unul dintre susţinătorii ei în cadrul Parlamentului. E absolut normal, dacă anumiţi colegi de-ai noştri parlamentari vor să conteste legea la Curtea Constituţională nu au decât. Este dreptul lor legal şi pot să o facă. Dar atât timp cât aproape în toate ţările Uniunii Europene şi nu numai în spaţiile publice închise nu se fumează, este absolut normal să fie aşa şi la noi. Adică nu venim şi inventăm ceva nou, ci ne aliniem - cum era normal să o facem de foarte mult timp -, la aceste priorităţi şi standarde", a declarat Petrea. Acesta a precizat că a purtat discuţii în cadrul Comisiei de afaceri europene atât cu reprezentanţii companiilor de ţigarete din România cât şi cu cei de la Ministerul Sănătăţii. Petrea a ajuns la concluzia că, anual, se pierd mult mai mulţi bani pe problemele de sănătate ale cetăţenilor cauzate de fumat, decât sumele provenite la bugetul de stat prin taxele pe ţigări. Interesant este că deputatul de Brăila pare hotărât să mai vină cu un proiect legislativ pe aceeaşi tematică. "Se referă la a interzice fumatul în maşini, atât timp cât în acestea există pasageri, copii sub 18 ani. Chiar dacă sunt maşini personale. Tocmai pentru a da dreptul copiilor să aleagă când sunt majori dacă vor sau nu să fumeze. Asta în condiţiile în care toate studiile din Uniunea Europeană, dar şi din România, arată că fumatul deja a devenit un flagel în rândul minorilor", mai spune Petrea.
Şi deputatul UNPR Marioara Nistor vrea stoparea fumului excesiv din spaţiile publice şi localuri. "Am fost fumătoare cândva, dar am votat legea cu ambele mâini, ca să spun aşa. Sunt de acord cu această lege. Am rămas special în sală atunci când s-a votat. Îmi pare foarte rău pentru cei care fumează, dar eu nu mai fumez de 25 de ani şi nu îmi place să stau în fum. Nu e sănătos şi nu e corect, atât timp cât nu îmi doresc să fumez... Fără discuţie, sunt pentru promulgarea aceastei legi!", a declarat Nistor.

Şi liberalii vor aer curat în spaţiile publice

Deputatul PNL Vasile Varga a afirmat că aşteaptă să vadă decizia Curţii Constituţionale şi că preferă să nu facă prea multe declaraţii pe această temă până atunci. Cu toate acestea, liberalul a afirmat că nu este de acord cu fumul în spaţii închise, mai ales dacă acolo pot fi şi copii. "Eu sunt fumător, dar în spaţii închise şi acolo unde sunt copii este normal să nu se fumeze. Dar consider că nici nu trebuie să se creeze o discriminare", a afirmat Varga. La rândul său, deputatul Alexadru Nazare a precizat că s-a lăsat de fumat în urmă cu doi ani de zile şi consideră că era normal ca România să adopte o asemenea măsură, precum au făcut alte state din Uniunea Europeană. "Cred că era o normalitate să ajungă şi la noi interzicerea fumatului în spaţiile publice, dat fiind faptul că în toată Europa s-a făcut treaba asta. Acum, sunt ţări care permit fumatul în anumite spaţii dedicate, sunt ţări în care lucrul ăsta e interzis. Evident că există o rezistenţă şi nu ştiu cât de mult e publicul românesc pregătit pentru tranziţia asta, dar e normal să existe reacţii adverse. Curtea Constituţională va şti cum să trateze la modul cel mai serios această cerere. Probabil că în câteva luni de zile vom avea o rezoluţie în privinţa legii şi eu cred că vom merge în aceeaşi direcţie în care au mers restul statelor europene", a declarat Nazare.
Deşi fumător, senatorul PNL Cătălin Boboc a afirmat că este un susţinător al acestei legi. Cu toate acestea, liberalul a afirmat că ar avea câteva menţiuni. "Inclusiv pentru minoritatea fumătorilor ar trebui create nişte condiţii. Chiar dacă, sigur, vorbim despre nişte condiţii mai puţin prietenoase, ca să spun aşa. Însă sprijin legea, pentru că până la urmă fumatul nu e nicio o artă, nu e nimic. Este un viciu din cauza căruia se cheltuie foarte mulţi bani, pentru restabilirea sănătăţii şi nu pentru prevenţie, din păcate. Nu e cazul ca nefumătorii, copiii, cei bolnavi să suporte fumul de la ceilalţi. Dar aşa cum s-au găsit soluţii în alte ţări, care au adoptat mult mai de mult această măsură, se poate face şi la noi ca nici această minoritate, a fumătorilor, să nu fie discriminată. De exemplu: spaţii special amenajate pentru aceştia, cum există în alte ţări, prin aeroporturi", a precizat Boboc.
În ciuda încercărilor noastre, senatorii Ion Rotaru (PSD) şi Dănuţ Mihai (PNL) nu au putut fi contactaţi.
Reamintim că Legea antifumat a fost adoptată în luna decembrie 2015 de plenul Camerei Deputaţilor, cu 164 de voturi "pentru", 20 voturi "împotrivă", 26 de abţineri şi urma să fie transmisă preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Cu toate acestea, un grup de 33 de senatori a contestat legea la Curtea Constituţională a României, vizând definirea formulării de "spaţiu public închis". Practic, legea aprobată de Parlament prevede că fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". De asemenea, aceasta interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro