Mergi la conţinutul principal

Păcăleala lui Ponta: Acciza la carburanţi nu apare în acordul cu FMI, dar se va aplica de la 1 aprilie

Acciza de 7 eurocenţi va fi introdusă din aprilie la benzină şi motorină, iar preşedintele Traian Băsescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI să redevină operaţional, deoarece memorandumul nu va include această măsură, a declarat premierul Victor Ponta.
"Dacă preşedintele semnează nu mai e nevoie să facem compromisuri", a spus Ponta, întrebat de ce nu se mai amână acciza la motorină cu încă trei luni, aşa cum se discuta în urmă cu o săptămână.
El a adăugat că nu a discutat cu preşedintele, dar că se bazează inclusiv pe declaraţiile anterioare în acest sens ale acestuia.
"Am fost asigurat că, în urma discuţiei dintre reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale cu preşedintele, că şi blocajul politic practic încetează; preşedintele îşi va îndeplini atribuţiile constituţionale de a semna documentele necesare pentru ca acordurile noastre să redevină operaţionale (...) Preşedintele ştie că e acciză, dar nu vrea să o vadă în faţa ochilor când semnează. şi mie mi se pare copilăresc, dar important e să semneze. Preşedintele a spus că semnează scrisoarea şi memorandumul dacă nu se trece nimic despre acciză, că acciza e deja o taxă în vigoare", a spus Ponta.
Declaraţia premierului Ponta este în acord cu informaţia transmisă, duminică, de Mediafax.
Astfel, surse oficiale au declarat, duminică, agenţiei Medoafax, că preşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document.
"Fondul este flexibil şi insistă doar pe acoperirea deficitului creat prin amânarea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Nici măcar modul de compensare nu va fi detaliat în scrisoare, dar este evident că până la mijlocul anului se vor face economii de cheltuieli la unele ministere. După cum era de aşteptat, cele mai importante reduceri o să fie operate acolo unde s-au dat cei mai mulţi bani. Dacă la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfinţi o reducere de cheltuieli la aceste ministere", au explicat, duminică, pentru Mediafax, surse oficiale.

Guvernul nu renunţă sub nicio formă la acciză

Marţi, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu poate renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis şi nici închis fără această taxă.
El a adăugat că este dreptul preşedintelui să decidă dacă, în aceste condiţii, nu va semna din nou memorandumul cu FMI.
Preşedintele Traian Băsescu afirmase, la întâlnirea cu delegaţia FMI, că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil, precizând că nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar să nu i se ceară să semneze aceste negocieri.
Guvernul vrea ca board-ul FMI să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze ultimul memorandum, opunându-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi, document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de FMI.

Cine pe cine păcăleşte? FMI şi CE vorbesc despre amânarea accizei

Pe de altă parte, autorităţile şi echipele de experţi ale FMI şi CE au anunţat că au ajuns la un acord la nivel tehnic după discuţiile privind prima şi a doua evaluare a programului economic, amânarea implementării accizei majorate la carburanţi urmând să fie acoperită prin îngheţarea unor cheltuieli ale statului, potrivit instituţiilor financiare internaţionale.
Reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale notează că majoritatea criteriilor pentru finele lunii decembrie a anului trecut au fost îndeplinite, conform unui comunicat publicat marţi de Comisia Europeană.
"S-a ajuns la un acord la nivel tehnic. Programul rămâne, în linii mari, în direcţia cea bună. Majoritatea criteriilor de performanţă stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost îndeplinite sau sunt aproape îndeplinite", se arată în declaraţia de la finalul vizitei.
Problema accizei majorate la carburanţi, care a generat tensiuni politice şi a condus la amânarea încheierii primei evaluări a acordului, a fost depăşită pentru moment.
"Amânarea pentru încă o perioadă a implementării accizelor la carburanţi va fi compensată prin îngheţări pe partea de cheltuieli", se spune în comunicatul CE.
Echipele Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene s-au aflat la Bucureşti în perioada 21 ianuarie - 4 februarie pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro