Mergi la conţinutul principal

Orologiul renașterii

* ceasul din turnul Bisericii Grecești a fost restaurat, iar acum dă ora exactă * restaurarea a durat 12 luni și a fost făcută de reprezentanții firmei "Grassmayr", din Innsbruck, Austria, turnătorie de clopote înființată la 1599 * orologiul vechi de un secol și jumătate a fost desfăcut bucată cu bucată și reasamblat cu grijă, iar clopotele au fost, de asemenea, restaurate * "tehnica turnului de biserică" implementată la "Buna Vestire" este constituită din clopote cu acționare electrică cu servomotoare și ceas cu bătaie la oră fixă, conectat la GPS * totul este coordonat de un calculator * clopotele produse de vestita turnătorie, ajunsă la a 14-a generație, numite "clopote Stradivarius", sunt acordate pe note muzicale * meșterii de la "Grassmayr" au produs cel mai mare clopot de biserică din lume, de 26 de tone, pentru Catedrala Națională de la București

 

Salvată de la prăbușire și aflată într-un amplu proces de restaurare, Biserica Greacă din Centrul Vechi și-a recăpătat strălucirea de odinioară. La interior, catapeteasma îmbrăcată în aur și icoanele împărătești arată ca și cum ar fi fost zugrăvite ieri, iar la exterior edificiul este restaurat în proporție de 50%. Potrivit părintelui paroh Doru Sima, până la finele lunii iunie, magnificul edificiu va fi gata restaurat, atât la interior, cât și la exterior. Dar ceea ce uimește cu adevărat aici este orologiul din turn, restaurat împreună cu clopotele Bisericii Grecești, patru la număr, și pus în funcțiune de meșterii "Apel Industries" - reprezentanța pentru România a străvechii turnătorii de clopote "Grassmayr", din Innsbruck, Austria. La fel de bătrân ca și biserica, orologiul a fost creat de meșteri germani, în secolul XIX și a funcționat până prin anii '80, când mecanismul său a cedat, după zeci de ani de funcționare ireproșabilă. Reparațiile au fost posibile abia în zilele noastre, odată cu amplul proces de restaurare prin care trece întregul edificiu. Acum, după 40 de ani, ceasul din turnul Bisericii Grecești sună din nou, din oră în oră, grație celor care l-au restaurat cu grijă. Lucrări asemănătoare ca și complexitate au mai fost realizate doar la Biserica "Bruckenthal" din Sibiu, la Turnul Sfatului și alte câteva biserici cu ceas din județul Timiș. Clopotele de la "Grassmayr" bat în 17 catedrale din România, iar turnătoria aflată la a 14-a generație de meșteri a realizat, recent, cel mai mare clopot de biserică din lume, de 26.000 de kilograme, la Catedrala Națională de la București.

Toate lucrările de la Biserica "Buna Vestire" au fost făcute cu binecuvântarea și cu sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

 

O minune a tehnicii. Ceasul de la "Buna Vestire", conectat la GPS

"Ceasul mecanic de la Biserica "Buna Vestire" a fost restaurat în 12 luni, fiind desfăcut piesă cu piesă și curățat prin degresare și îndepărtarea "extrem de gingașă" a impurităților de tot felul. Axul pe care este fixat troliul greutății care pune în mișcare ceasul a fost înlocuit cu unul identic, deoarece acesta era contorsionat. După terminarea restaurării ceasului mecanic, acesta a fost lăsat în probe aproximativ 3 luni, timp în care s-au putut face reglajele de precizie. Cadranul și arătătoarele ceasului au fost refăcute așa cum erau ele mai demult. Ulterior, am adăugat un sistem de trei servomotoare care ridică singure greutățile care antrenează ceasul mecanic (acest lucru se realiza, cândva, manual - n.r.)", ne-a precizat ing. Corneliu Revencu, directorul SC "Apel Industries" SRL (reprezentanta "Grassmayr" pentru România).

Concomitent, clopotele și structura de susținere a acestora au fost curățate cu grijă. Structura de susținere a fost, apoi, grunduită și vopsită, iar clopotelor le-au fost schimbate limbile foarte uzate cu altele noi, forjate. Au fost schimbate și curelele din piele. Potrivit ing. Revencu, limbile clopotelor se schimbă, obligatoriu, la maxim 100 de ani, ca să nu ajungă să spargă clopotele. Totodată, pentru trasul clopotelor, au fost instalate trei sisteme performante de acționare (motor, lanț, roată volantă).

"Toată tehnica turnului de biserică, așa cum a fost ea implementată la Biserica "Buna Vestire" - constituită din clopote cu acționare electrică cu servomotoare și ceas cu bătaie la oră fixă și jumătăți de oră - este coordonată de un calculator de proces. Calculatorul are un soft special destinat programării tragerii clopotelor și a funcționării precise a orologiului și a bătăii orei exacte, care funcționeaza ca un dispozitiv automat, câtă vreme este alimentat. Dacă se întrerupe alimentarea electrică, imediat după apariția tensiunii, calculatorul singur (fără intervenția operatorului) intră într-un program în care întâi citește informația de oră de la sateliții geostaționari prin intermediul antenei GPS, apoi își reia programarea întreruptă a clopotelor și a orologiului. Orologiul va merge pe repede-înainte până se poziționează pe ora corectă și apoi mersul va fi sincron cu ora exactă. Și bătaia orei se va relua din momentul în care calculatorul s-a fixat pe ora bună", a mai spus directorul "Apel Industries".

Ca să nu deranjeze vecinii, a fost scoasă, prin programare, bătaia orei pe timpul nopții (între 20.00 și 7.00 dimineața). Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Comanda manuală a trasului clopotelor se poate face simplu, prin apăsarea unui buton al calculatorului de proces. La aceasta comandă, clopotele, pe rând, la interval de 10 secunde unul de altul, începând cu cel mai mic, vor porni să bată câteva minute, după care vor intra în frânare, tot pe rând (începând cu cel mai mic). Lucrări de o asemenea precizie și complexitate au mai fost executate doar la Biserica Bruckenthal din Sibiu, Turnul Sfatului și la câteva biserici cu ceas din Timiș.

 

Meșterii "Grassmayr" au turnat cel mai mare clopot din lume

Firma "Apel Industries", din Arad, care a restaurat orologiul de la Greacă, este reprezentanta pentru România și Diaspora românească a străvechii turnătorii de clopote "Grassmayr" din Innsbruck, Austria. Înființată în anul 1599, Turnătoria "Grassmayr" a ajuns la cea de-a 14-a generație, cunoștințele despre turnarea clopotelor fiind îmbogățite și transmise din tată în fiu.

"Clopotele produse în vestita Turnătorie Grassmayr sunt acordate, după turnare, pe note muzicale din semiton în semiton, cu o precizie de ^/- o șaisprezecime de semiton, conform Normei Limbourg. Caracteristica sunetului muzical al unui clopot Grassmayr este apariția, la lovirea cu limba, a unei armonii interne a clopotului, alcătuită din fundamentala și armonicele ei: terța, qvinta, octava superioară și octava inferioară. Doar după acordarea clopotelor se poate vorbi despre alegerea mai multor clopote ale unei biserici care să fie într-o armonie majoră, minoră sau naturală", a precizat ing. Corneliu Revencu.

Spre deosebire de cele realizate de turnătoria austriacă, clopotele rusești, turnate după o rețetă "secretă" de materiale, nu au posibilități de acordare după turnare. "Grassmayr" a abandonat de trei generații această metodă și, în urma studiilor realizate împreună cu Universitatea din Kempten, a stabilit forma și grosimea pereților fiecărui clopot turnat din bronz pur (cupru și staniu electrolytic cu puritatea de 99,9%) și a stabilit locul pe clopot a fundamentalei și a armonicelor ei. Astfel, într-o cameră specială, cu ajutorul unui program de analiză sonoră, se acordează prin șlefuire ușoară, pe interior, inelul corespunzător fundamentalei, terței, qvintei, octavei superioare și octavei inferioare. Acestea reprezintă prima generație de clopote, după cele rusești, și au fost denumite "clopote Stradivarius". Un alt program de cercetare s-a încheiat acum 5 ani, putându-se controla cu mult mai multe sunete în armonia internă a clopotelor "Grassmayr", această ultimă generație primind numele de "Concert Glocken".

Cu o durată de viață estimată la peste 400 de ani, clopotele "Grassmayr" răsună în majoritatea țărilor din lume. În anul 2017, Turnătoria "Grassmayr" a realizat "cel mai mare clopot de biserică în balans din lume" pentru Catedrala Naționala din București, (titlul fiind cedat în scris de Catedrala din Koln, Germania). Potrivit ing. Revencu, clopotul a fost atât de bine proiectat și cu atâta acuratețe, încât nu a trebuit acordat; el răsună pe nota DO 0 (Do în gama zero) ^/- zero șaisprezecimi de semiton. Clopotul uriaș cântărește, numai el, 25.190 kg (26.000 kg împreună cu limba) și are un diametru și o înălțime de 3,35 m, fiind acționat de patru motoare.

Un alt clopot de mari dimensiuni (15 tone) a fost turnat pentru mănăstirea ortodoxă de pe Muntele Tabor, din Israel. Clopote "Grassmayr" răsună în 17 catedrale din România (Arad, Oradea, Deva, Hunedoara, Alba Iulia, Suceava, Iași, Bacău etc), de asemenea în mai multe mănăstiri și biserici românești din țară și din străinătate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro