Mergi la conţinutul principal

Operatorii economici îşi pot şcoli gratuit viitorii angajaţi

Învăţământul profesional cu durata de trei ani se va organiza şi în anul şcolar viitor numai în unităţile care pot asigura contracte-cadru încheiate cu operatorii economici prin care se stabilesc obligaţii privind: organizarea şi desfăşurarea procesului de formare pentru obţinerea calificării profesionale a elevilor şi a stagiilor de pregătire practică, asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pregătirii practice a elevilor în învăţământul profesional. Contractele-cadru trebuie să aibă o durată de cel puţin 3 ani. Stagiile de pregătire practică se realizează, de regulă, la operatorul economic, dar pot fi organizate şi în şcoli dacă se îndeplinesc anumite condiţii: şcoala are ateliere dotate corespunzător, are resursa umană necesară pregătirii şi asigură materia primă necesară pentru dobândirea de către elevi a competenţelor profesionale. Pentru organizarea stagiilor de practică în şcoală este nevoie de aprobarea Inspectoratului Şcolar.
Operatorii economici care doresc să fie şcolarizaţi elevi în învăţământul profesional cu durata de trei ani pentru anul şcolar următor, trebuie să încheie contractele-cadru cu unităţile de învăţământ partenere sau cu cele desemnate de Inspectoratul Şcolar până pe 16 ianuarie. În solicitarea înaintată Inspectoratului Şcolar ei trebuie să precizeze: calificarea profesională solicitată, conform Nomenclatorului calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul profesional, numărul de locuri solicitate, dacă are sau nu o instituţie parteneră şi dacă are condiţii pentru a asigura efectuarea stagiilor de practică a elevilor în cadrul unităţii de producţie.
După ce se stabilesc şcolile, partenerii şi numărul de locuri solicitate, operatorii economici, împreună cu unităţile de învăţământ, stabilesc dacă vor organiza probă de preselecţie a candidaţilor şi în cazul în care se va face preselecţia se stabilesc şi procedurile de preselecţie şi admitere până pe 20 februarie.
Operatorii economici se pot orienta către mai multe domenii de formare profesională: mecanică, electromecanică, electronică-automatizări, chimie industrială, materiale de construcţii, electric, construcţii, instalaţii şi lucrări publice, agricultură, silvicultură, comerţ, turism şi alimentaţie, industrie alimentară, fabricarea produselor din lemn, industrie textilă şi pielărie, tehnici poligrafice, estetica şi igiena corpului omenesc, producţie media.
În primul an, pregătirea teoretică reprezintă aproximativ 60% în ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea teoretică de specialitate şi pregătirea practică vor reprezenta 40%. În al doilea an de învăţământ profesional, ponderea pregătirii teoretice va scădea până la aproximativ un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în şi mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de circa 74%. În anul al treilea de învăţământ profesional se va aloca, de asemenea, mai mult timp pregătirii practice, aproximativ 75% din totalul formării şi pregătirea teoretică va avea o pondere de aproximativ 25%. Elevii de clasa a VIII-a care vor urma cursurile unei şcoli profesionale vor avea şanse multe să-şi găsească un loc de muncă nu numai în ţară, dar şi în Europa. În plus, după finalizarea celor trei ani, absolvenţii vor avea posibilitatea să-şi continue studiile liceale, ei putând să fie admişi în clasa a XI-a. În şcolile profesionale se pot înscrie şi tineri care au terminat clasa a VIII-a, dar au abandonat studiile liceale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro