Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Oncologia, tot un şantier fără plăcuţă

Deşi a trecut mai bine de o lună de când şi-a exprimat intenţia de a relua lucrările la Centrul de Radioterapie şi Oncologie, "Confort 2000" încă n-a trimis muncitorii să redeschidă şantierul. Reamintim că firma brăileană "Confort 2000", administrată acum de Gabriel Ghenea, a reziliat unilateral contractul pe 21 august, într-o zi de vineri, în contextul în care, pe 24 august, luni, contractul "ajungea la maturitate", în sensul că trebuia realizată recepţia finală a investiţiei de 6,7 milioane de lei. 

Cum până la acea dată nu s-au realizat lucrări decât de 5,3 milioane de lei, iar dirigintele de şantier refuza să semneze în favoarea "Confort 2000" devizele de plată pentru tâmplărie, în valoare de 80.000 de lei, care n-ar fi conformă proiectului iniţial, constructorul şi-a luat jucăriile şi a plecat, notificând spitalul: "Fiindcă nu aţi respectat contractul, prevederile acestuia, vă anunţăm că reziliem contractul şi încetăm lucrările". Chestionat asupra subiectului de reporterii cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", Gabriel Ghenea, administratorul "Confort 2000", a reclamat multitudinea de probleme pe care le-a întâmpinat în relaţia cu spitalul, respectiv Consiliul Judeţean Brăila: "Nu ne puteam înţelege, nu era mediere, era un joc în care regulile se schimbau permanent", ne-a declarat Gabriel Ghenea.
Acum, potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu, "Confort 2000" ar fi revenit la sentimente mai bune, dar..."Deocamdată n-au reluat lucrările, mai sunt o serie de documente de verificat. Ştiţi cum e, acum, după ce s-a fript cu ciorbă, conducerea spitalului suflă şi în iaurt", ne-a precizat Viorel Mortu.

"Diversele" şi "neprevăzutele" lui Stancu

De altfel, contractul pentru Centrul de Radioterapie şi Oncologie (cu acceleratoare de particule şi scintigraf) este doar unul dintre multele ratate, din Spitalul Judeţean de Urgenţă, investiţie marca "Gheorghe Bunea Stancu", din vremea în care fostul baron PSD conducea cu mână de fier judeţul Brăila.
Dacă ar fi să ne uităm numai la achiziţiile din 2011 ale consiliului, se observă că Bunea Stancu, deşi mergea pe procedura licitaţiilor, obişnuia să menţină prieteniile cu aceleaşi firme. Astfel, pe 9 august 2011, CJ, sub comanda lui Stancu, a atribuit numai pentru proiectarea ATI, aceleiaşi firme "Confort 2000", 1,2 milioane de euro fără TVA. Criteriul a fost preţul cel mai mic. Peste contract, însă, la "diverse" şi "neprevăzute", Stancu a mai atribuit 200 de mii de euro.
În ultimii ani ai lui Stancu la cârma judeţului, "Confort 2000" şi-a adjudecat, de altfel, mai multe lucrări finanţate de CJ Brăila: renovarea şi consolidarea Casei de Cultură a Municipiului Brăila, Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati", precum şi reabilitarea mai multor clădiri de patrimoniu din oraş.
Firma "Confort 2000" Brăila a mai câştigat un contract cu CJ şi pentru reabilitarea unei clădiri celebre, amplasate pe strada Ana Aslan. Este vorba despre conoscuta "casă cu stafii" din Brăila, construită în stil art-deco, în perioada interbelică. Proiectul a fost iniţial evaluat la 1,5 milioane euro, ca în final să fie adjudecat în urma unei licitaţii pentru 1,3 milioane euro. La licitaţie s-au înscris trei firme, criteriul de selecţie fiind, de asemenea, preţul cel mai scăzut. Câştigătoare a fost desemnată tot firma "Confort 2000".

 
Categorie articol: 

Comentarii