Mergi la conţinutul principal

"Nu vor rezista decit universitatile care au continuitate, tinuta, care dau rezultate prin formarea viitorilor specialisti"

Coordonatorul Centrului de studii Braila al Universitatii "Danubius" Galati este vicepresedintele Consiliului Judetean, lect. univ. dr. Gheorghe Chiru. Acesta si-a obtinut doctoratul in 2004 la Academia de Studii Economice Bucuresti, iar in anul universitar ce tocmai se incheia a obtinut gradul didactic de lector. Pentru ca se apropie perioada de inscrieri, coordonatorul centrului de studii Braila al Universitatii "Danubius", a dorit s/ informeze brailenii in legatura cu oportunitatile oferite. Universitatea "Danubius" Galati a fost infiintata in 1992, iar in 2002 a fost acreditata institutional de catre Parlamentul Romaniei. Ea functioneaza cu mai multe facultati, fiecare cu specializarile ei: Facultatea de Drept, Facultatea de Stiinte Economice cu specializarile: Finante, Economia comertului, turismului si serviciilor, Contabilitate, Facultatea de Stiintele Comunicarii - Comunicare sociala si relatii publice, Facultatea de Relatii Internationale si Studii Europene. Universitatea are 4.200 de studenti, si masteranzi, iar cadrele didactice provin din elita centrelor universitare Bucuresti, Iasi si Galati.

"Studentii care promoveaza cu media 10.00 sint scutiti de taxa de scolarizare in anul urmator"

- La unele universitati, in Centre nu vin titularii sa predea. La Centrul din Braila al "Danubius" cum se intimpla?
- Vin titularii intotdeauna. Acesta este criteriul dupa care se cern acum universitatile. In conditiile in care vine cel care a scris, a facut cercetarea in domeniu, normal, creste calitatea procesului instructiv-educativ. Studentul isi va urma tot timpul profesorul pentru ca, in timp, acesta ii transmite idealurile si valorile sale. La "Danubius", spre norocul celor care vor sa invete, exista oameni bine pregatiti, cu experienta vasta in invatamintul universitar particular si de stat.
- Care invatamint considerati ca este mai bun acum? De stat sau particular?
- In ultimii ani invatamintul particular a capatat o noua dimensiune si e pe cale nu numai sa ajunga invatamintul de stat, dar chiar sa-l depaseasca. Aproape fiecare judet are cite o facultate, o universitate. Aparitia acestor universitati reprezinta o sansa deoarece cheltuielile sint imense sa te deplasezi dintr-o margine a tarii catre cealalta margine, ca sa faci o pregatire.
- Ce fel de taxe se practica la Universitatea "Danubius"?
- In acest an universitar vom porni de pe o pozitie de forta. S-a dorit si s-a realizat nu numai o imbunatatire a performantelor in educatie, dar s-a mers pina la taxa de scolarizare. Pentru anul I, invatamint la distanta, taxa va fi de 9 milioane de lei, iar pentru anul I zi si frecventa redusa este de 10,5 milioane lei, iar taxa de inscriere si evaluare a dosarelor este de numai 300.000 de lei. Taxele se pot plati si in trei rate.
- Mai sint si alte facilitati?
- Cei care platesc integral beneficiaza de o reducere de 3%, se acorda burse de studii si de merit pentru studentii care obtin cele mai bune rezultate la invatatura, studentii care promoveaza cu media 10.00 sint scutiti de taxa de scolarizare in anul urmator, studentii care sint in intretinerea aceleiasi familii beneficiaza de o reducere cu 5% a taxei. Noi dorim sa avem cit mai multi studenti care sa termine anul de studii cu 10.00 pentru ca acolo se reflecta calitatea activitatii didactice ceea ce se va vedea mai tirziu in modul in care se integreaza la locul de munca absolventii de la Universitatea "Danubius". Si pentru studentii din mediul rural sint scaderi de taxe. Consider ca taxele noastre sint acceptabile.
- Unde anume functioneaza acest Centru?
- Deocamdata functioneaza la Colegiul "Murgoci", in amfiteatre si in salile de clasa, unde se fac seminarii si laboratoare. Cursurile se desfasoara vineri dupa-amiaza, simbata si duminica. Un program care permite studentilor sa si munceasca, si de aceea acum avem in Centru 500 de studenti.

"Diploma si suplimentul de diploma redactate bilingv, romana-engleza"

- Care ar fi avantajele Universitatii "Danubius"?
- Este vorba de aspectul financiar, diversitatea facultatilor si cursurilor pe care le ofera, insa cel mai important mi se pare ca este onorantul loc zece pe care universitatea il ocupa in clasamentul tuturor universitatilor facut de un institut specializat. Universitatea mai ofera si diploma si suplimentul de diploma redactate bilingv, romana-engleza.
- Masteratul in ce specializari il organizati?
- Drept comunitar, Drept si administratie publica europeana, Stiinte penale, Management financiar si in administratie publica si Finantarea si controlul afacerii in sistem european.
- Ce perspective are institutia?
- Va avea la Braila un sediu propriu. Este important, pentru ca stabilitatea atrage, da un sentiment de siguranta. Nu pot sa spun ce sediu anume pentru ca deja ar provoca reactii ale circotasilor. La noi se aplica foarte bine proverbul cu capra vecinului. Balcanismul este foarte puternic. Dupa doi ani inca nu inteleg fenomenul. Nu am observat nici un trend ascendent in modul de a gindi despre celalalt, despre ce fac vecinii, colegii, despre ce fac cei din judetul vecin. Colaborarea nu este decit la nivel de discutii. Cind se pune problema practic, intervin interese de grup, interese personale si o gramada de lucruri care spuse public ar da un gust amar cititorilor, insa acesta este mediul in care trebuie sa lucram la ora actuala.
- Va este teama de concurenta?
- Peste tot exista concurenta, ca si in administratie, si in politica. Concurenta este puternica, dar imi inchipui ca fiind un mediu universitar, concurenta va fi una loiala. Asperitatile vor fi mai putine si mai usor de nivelat. Cred ca vom ajunge sa ne impunem pe piata pentru ca avem valoare ca universitate. Nu vor rezista decit universitatile care au continuitate, tinuta, care dau rezultate prin formarea viitorilor specialisti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro