Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Noua Arenă de Box, în chinurile facerii

• potrivit arhitectului şef Corina Anghelescu, autorizaţia de construcţie pentru lucrările efectuate la imobilul care se ridică în locul fostei Arene de Box, în zona istorică a oraşului, este valabilă până în septembrie 2020 • începută de omul de afaceri Ilie Paraschiv, decedat în anul 2012, “interminabila” Arenă de Box, de pe Strada Mihai Eminescu, ar fi trebuit să fie gata în urmă cu un deceniu, însă lucrările s-au tot amânat

 

Mai bine mai târziu decât niciodată! Aşa s-ar putea descrie situaţia lucrărilor de la noua Arenă de Box, care abia dacă prinde contur pe Strada Mihai Eminescu şi care “se zbate în durerile facerii” de aproape un deceniu. Înnoită în anul 2019, autorizaţia de construcţie este valabilă până în luna septembrie a.c.. Dacă însă lucrările nu vor fi terminate până atunci, constructorul poate solicita prelungirea autorizaţiei. În prezent, se lucrează la faţada edificiului, care trebuie să se încadreze întocmai în ansamblul arhitectural al Străzii Mihai Eminescu. În caz contrar, constructorul poate fi tras la răspundere, aşa cum s-a întâmplat cu proprietarul “casei de sticlă” de pe Strada 1 Decembrie 1918, care s-a ales cu amenzi usturătoare şi cu dosar penal.

 

Investiţie începută de Ilie Paraschiv

 

Potrivit arhitectului şef al Municipiului Brăila, Corina Anghelescu, la începtulul lunii septembrie 2019, constructorul a depus un “anunţ privind începerea lucrărilor” prin care solicita, de fapt, prelungirea cu încă un an a autorizaţiei de construcţie pentru imobilul cu schlet metalic de pe fosta Cale Regală. “Momentan, sunt în termen şi pot continua lucrările în baza acestei comunicări privind începerea lucrărilor. Termenul pentru finalizarea lucrărilor respective este de 12 luni, dar, dacă nu le vor finaliza, pot solicita prelungirea termenului, acest lucru fiind perfect legal”, ne-a precizat, în luna octombrie 2019, arhitectul şef al Brăilei.

Investiţia privată de pe Strada Mihai Eminescu, la care lucrările par să se mişte “în pas de melc”, ar fi trebuit să fie gata de ani buni. Autorizaţia de construcţie pentru imobilul respectiv era deţinută, anul trecut, de SC “Donecam” SRL Bucureşti, al cărui reprezentant promitea că lucrările vor fi finalizate în cel mai scurt timp.

Clădirea de pe Strada Mihai Eminescu ar trebui să adăpostească o arenă de mari dimensiuni, unde să se poată organiza gale de box şi alte activităţi sportive, precum şi diverse spectacole. Cel puţin asta se preconiza înainte de venirea pandemiei. Arena va fi înconjurată de spaţii comerciale. Realizat pe structură metalică, în condiţiile în care toate celelalte clădiri din zona veche a oraşului sunt din cărămidă, cu fundaţie de piatră, imobilul va avea faţada realizată în aşa fel încât să se încadreze perfect în arhitectura zonei (obligaţie impusă de Ministerul Culturii).

 

Istoria unui şantier interminabil

 

Vechea Arenă de Box, pe care o ştiu brăilenii trecuţi de prima tinereţe, a funcţionat până prin anul 1998, după care a urmat o perioadă de continuu declin. Abia în anul 2007, pe vremea răposatului primar Constantin Sever Cibu, autorităţile au decis să reabiliteze vechea arenă. În acelaşi an, Primăria a organizat o licitaţie în vederea concesionării Arenei de Box, o cerinţă expresă a caietului de sarcini fiind aceea ca firma care va concesiona terenul să realizeze o investiţie cu acelaşi specific. Patru firme s-au înscris la licitaţe, iar câştigătoare a fost desemnată SC “Eleny” SRL, firma controversatului om de afaceri Ilie Paraschiv. Acesta a promis că va construi pe locul fostei arene un spaţiu comercial modern care va include o arenă sportivă pretabilă pentru organizarea unor meciuri de box, judo, karate sau K1. Investiţia trebuia să fie gata în anul 2010, dar proiectul s-a tot amânat, din diverse motive. În anul 2012, Ilie Paraschiv a decedat, iar familia Paraschiv a decis să continue proiectele începute de acesta, inclusiv pe cel legat de fosta Arena de box. În 2014, municipalitatea a adăugat două acte adiţionale la contract, unul dintre ele vizând demolarea a două construcţii existente.

Ulterior, investiţia a fost preluată de o firmă din Bucureşti care a început construcţia fundaţiei la noua Arenă de Box şi a stâlpilor de susţinere, însă lucrările au stagnat până în toamna anului 2017. În fine, proiectul a fost preluat de SC “Donecam” SRL Bucureşti, care a solicitat Primăriei Municipiului Brăila autorizaţie de continuare a lucrărilor. Şantierul a fost redeschis în octombrie 2017.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii