Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Nota de plata" pentru disponibilizatii de la "Braicar" depaseste 10 miliarde lei

Valoarea totala a sumelor ce vor fi acordate persoanelor disponibilizate de la SC "Braicar" SA in conformitate cu OUG nr.8/2003, privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare, se cifreaza la peste 10 miliarde lei vechi. Suma se compune din urmatoarele capitole: o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2005, indemnizatie de somaj si venituri de completare. Potrivit datelor prezentate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila, disponibilizatii de la "Braicar" au incasat, inca de la inceputul acestei luni, cite 14,46 milioane lei vechi (1.446 lei RON), reprezentind dublul salariului mediu net pe economie, suma totala alocata pentru plata acestui drept fiind de 1,44 miliarde lei vechi (144.600 lei RON). In ceea ce priveste indemnizatia de somaj, dintre cele 100 de persoane disponibilizate, 2 beneficiaza de acest drept pe o perioada de 6 luni, alte 9 persoane pentru o perioada de 9 luni, iar diferenta de 89 de persoane pentru o perioada de 12 luni. Tinind cont de faptul ca, la aceasta data, valoarea indemnizatiei de somaj este de 2,33 milioane lei vechi (233 lei RON) se poate aprecia ca valoarea totala alocata pentru acest drept se cifreaza la aproape 3 miliarde lei vechi, cu mentiunea ca aceasta poate creste cu fiecare majorare a contravalorii acestui drept. Legat de venitul de completare, important de mentionat este ca acesta se acorda pe o perioada de 20 de luni, pentru salariatii care au o vechime de pina la 15 ani - situatie in care se afla 26 persoane disponibilizate de la Braicar", pe o perioada de 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime cuprinsa intre 15 si 25 de ani - cazul a 31 persoane disponibilizate si pe o perioada de 24 de luni, pentru salariatii cu o vechime de peste 25 de ani, respectiv 43 persoane disponibilizate de la "Braicar". Un venit lunar de completare este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni, inainte de disponibilizare, dar nu mai mult decit salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2005, si nivelul indemnizatiei de somaj.
Dupa expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj persoanele disponibilizate beneficiaza, pina la incheierea perioadei de acordare a venitului de completare, de un venit lunar de completare egal cu salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de disponibilizare.
Nu beneficiaza de prevederile OUG nr.8/2003 persoanele disponibilizate care se reincadreaza in munca in societatile comerciale cu capital majoritar de stat, de la data reincadrarii.
Persoanele care se incadreaza in munca la alte societati comerciale sau se pensioneaza in perioada prevazuta pentru acordarea venitului lunar de completare, beneficiaza, pina la expirarea acestei perioade, de venit de completare, ca diferenta dintre media salariului individual net pe ultimele 3 luni, inainte de disponibilizare, dar nu mai mult decit salariul mediu net pe economie, din luna ianuarie 2005, si nivelul indemnizatiei de somaj.
"Date fiind elementele prezentate mai sus, facem mentiunea ca valoarea totala a sumelor ce vor fi acordate angajatilor disponibilizati variaza in functie de situatia particulara a fiecarei persoane", ne-a declarat directorul executiv al AJOFM Braila, Simona-Ely Chioibas.
Reamintim ca, incepind cu 13 august a.c., "Braicar" a procedat la disponibilizarea colectiva a 100 salariati, conform art. 65, alin.1 din Codul Muncii si OUG nr. 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum si a societatilor si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale. In perioada de preaviz AJOFM Braila a acordat serviciile de preconcediere prevazute de lege.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii