Mergi la conţinutul principal

Nereguli la SJU Brăila de aproximativ 3 miliarde lei vechi

Şapte milioane de lei. Atât a dispus Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să recupereze pentru neregulile constatate în urma controalelor efectuate în 77 de spitale din ţară, cu secţii de chirugie, care au făcut raportări eronate. Pe lista neagră se află şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, de la care CJAS a decis să recupereze suma de 291.771,60 lei, adică aproape 3 miliarde de lei vechi, bani care reprezintă contravaloarea foilor de observaţii clinice generale şi foilor de spitalizare continuă şi de zi identificate ca fiind raportate eronat. Controalele s-au desfăşurat la nivel naţional în perioada 5-30 mai a.c., printr-o decizie a ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi are legătură cu scandalul izbucnit la Spitalul de Arşi din Bucureşti, unde mai multe operaţii estetice au fost decontate din banii publici. Acţiunile de control efectuate la Brăila au vizat secţiile ORL, chirurgie generală I, chirurgie generală II, chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, obstetrică şi ginecologie I, obstetrică şi ginecologie II. Concret, pentru neregulile constatate în urma controalelor efectuate s-a dispus recuperarea contravalorii FOCG-urilor (n.r. - Foilor de Observaţii Clinice Generale - n.r.) şi FSZ-urilor (Foilor de Spitalizare de Zi ) raportate eronat, în cuantum de 291.771,60 lei. " La Spitalul Judeţean, la secţia chirurgie I şi ORL, s-au raportat 105 foi de observaţii şi 67 de fişe de spitalizare de zi întocmite în aceste secţii, la care criteriile de internare erau urgenţele medico-chirurgicale. Trebuia ca pacienţii să fie internaţi prin UPU, ceea ce nu s-a făcut. Pentru că a fost o greşeală de raportare, asta a dus la anularea acestor fişe. Valoarea acelor 105 fişe de observaţie clinică generală este de 260.951,60 lei şi a celor 67 de foi de spitalizare de zi, este de 30.820 lei. La suma totală s-a mai adăugat şi suma de 11.669,43 lei pentru neregulile ce ţin de birotică. Această sumă a fost reţinută din ultima factură de plată a SJU Brăila decontată de CJAS, din 26 iunie a.c.", a declarat pentru "Obiectiv" directorul CJAS Brăila, dr. Camelia Nedelcu, subliniind că nu au fost identificate şi alte probleme în afară de cele amintite anterior.

DSP Brăila nu a identificat alte probleme la SJU

În paralel, în perioada 05.05.-15.05.2014, unităţile sanitare cu paturi, ambulatoriile şi cabinetele medicale au fost verificate şi de inspectorii DSP Brăila, din punct de vedere al gestionării deşeurilor medicale şi menajere produse la nivelul fiecărei unităţi şi al respectării legislaţiei în domeniu. Astfel, inspectorii DSP au verificat 5 unităţi sanitare cu paturi, din care 4 spitale publice şi unul privat, 16 cabinete medicale, din care 3 cabinete de obstetrică -ginecologie, 10 cabinete de medicină dentară, 1 cabinet de medicină de familie, 1 cabinet de chirurgie plastică şi reconstructivă, şi cabinet de ORL. "Au fost constatate neconformităţi minore la o singură unitate sanitară cu paturi din cele verificate şi anume, fişele de post la o parte din personalul angajat al spitalului privat nu aveau menţionate atribuţiile pe linia gestionării deşeurilor medicale, în conformitate cu OMS 1226/2012. La nivelul celorlalte unităţi sanitare cu paturi şi la nivelul cabinetelor medicale controlate nu au fost depistate neconformităţi. Pentru deficienţele menţionate au fost efectuate recomandări cu termene de remediere", a explicat, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate, dr. Andreia Gavrilescu. În ceea ce priveşte deficienţele constatate în urma controalelor efectuate anterior de reprezentanţii DSP Bucureşti la Spitalul Judeţean de Urgenţa Brăila, dr. Gavrilescu informează că situaţia a fost rezolvată. Mai precis, echipamentele de decontaminare termică la temperatură scăzută a deşeurilor medicale care nu mai îndeplineau condiţiile de funcţionare au fost predate către o firmă specializată în neutralizarea lor, conform normelor în vigoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro