Mergi la conţinutul principal

Neputinţa dezbinării

În martie, noile pontoane au fost gata, însă administraţia Bazei Nautice - recte societatea "Braicar" SA - nu i-a lăsat să-şi bage bărcile la apă. Interdicţia a venit fără prea multe explicaţii. "Pur şi simplu nu se poate. Mai aşteptaţi". Aşa li s-a zis, când au întrebat care-i treaba. Au mai trecut câteva săptămâni, vremea s-a încălzit, iar barcagiii ardeau de nerăbdare să-şi dea bărcile la apă. "Tot nu se poate. Mai aşteptaţi, dar trebuie să vă anunţăm că taxele de andocare s-au mărit, că ia uitaţi ce pontoane frumoase aveţi acum", i-a anunţat administraţia. Mai bombănind, mai înjurând printre dinţi, barcagiii s-au conformat, deşi mulţi dintre ei nici măcar nu aveau loc la noile pontoane şi au aflat că vor fi repartizaţi mai la marginea bazei, la câteva dintre vechile pontoane, ce au fost păstrate în folosinţă, tocmai fiindcă nu sunt locuri suficiente pe cele noi. Într-un final, s-a anunţat că din 18 mai va fi permis accesul bărcilor. Ce credeţi? Repartiţiile tot nu s-au făcut luni, 18 mai, deşi barcagiii s-au prezentat cu noaptea în cap la Baza Nautică, bucuroşi că, în sfârşit, încep să beneficieze de un serviciu pentru care au plătit. A fost o nouă zi pierdută, fără nicio explicaţie din partea administraţiei. Abia de ieri, 19 mai, lucrurile au început să se urnească, după luni de zile de aşteptare.

Ce frapează în această poveste nu este atitudinea conducerii societăţii "Braicar", în calitate de administrator şi nici a Primăriei, în calitate de proprietar al Bazei Nautice. Cele două instituţii îi tratează pe barcagii cu proverbialul sictir românesc aplicabil pe relaţia prestator de servicii - client, precum şi pe relaţia funcţionar public - contribuabil. De neînţeles este, totuşi, atitudinea barcagiilor. Aflaţi în situaţia celui şi batjocorit şi cu banii luaţi, aceştia îşi varsă năduful unii pe alţii, acuzându-se, mai cu subînţeles sau mai pe şleau, că încearcă să se bage în faţă şi să prindă locuri mai bune la ponton. Cu alte cuvinte, proprietarii de bărci se ceartă între ei, în loc să se unească şi să ia atitudine faţă de cei care nu le-au respectat drepturile. Este, din păcate, o atitudine simptomatică pentru societatea în care trăim. Ne-am obişnuit să fim minţiţi în faţă, fără să cerem socoteală celor care ne mint. La fiecare campanie electorală ni se spune că o să ni se facă autostrăzi, că o să beneficiem de servicii sanitare mai bune şi de un sistem de educaţie mai eficient. Bineînţeles că rămânem doar cu vorbele lor mincinoase şi cu banii noştri daţi pe impozite şi taxe de tot felul. Iar ei, cei care ne mint, rămân cocoţaţi în vârful grămezii cu resurse, îmbuibându-se fără jenă, din ce în ce mai siguri că n-o să-i dea nimeni jos vreodată. Ceea ce, probabil, va fi adevărat, cel puţin în timpul generaţiei actuale, care, pierdută în grijile vieţii de zi cu zi şi dezbinată de orgolii mărunte, pare condamnată să nu-şi găsească resursele interioare de a-şi pune în frunte lideri cinstiţi şi eficienţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro