Mergi la conţinutul principal

Munții Măcinului, destinația perfectă de weekend

• sanctuar de biodiversitate, în Parcul Național Munții Măcinului pot fi făcute 18 trasee, fiecare cu frumusețea și tematica sa, iar turiștii vor vedea peisaje unice • traseele au lungimi și grade de dificultate diferite, astfel încât atât cei mici, cât și seniorii se pot bucura de o drumeție în natură • prețul pentru un bilet de intrare în Parcul Natural Munții Măcinului este de 6 lei/persoană

 

La doar o aruncătură de băț de Brăila se află destinația perfectă pentru a petrece o zi de weekend. Vorbim despre Munții Măcinului, cei mai vechi munți din România, care de când s-a construit Podul peste Dunăre atrag tot mai mulți turiști. Persoane de toate vârstele se animă să facă drumeții în natură, unii pentru prima dată. Cum weekendul acesta se anunță vreme frumoasă, acum poate fi o bună ocazie să călcați și voi pe roci vechi de sute de milioane de ani și să descoperiți frumusețile nebănuite ale Parcului Național Munții Măcinului.

 

18 trasee turistice așteaptă să fie descoperite

Parcul Național Munții Măcinului are 18 trasee turistice, ce pot fi făcute la pas sau pe bicicletă, fiecare cu frumusețea și tematica sa, iar turiștii se pot bucura de peisaje unice. La coborârea de pe trasee, vizitatorii pot gusta din delicatesele comunităților locale, cum sunt plăcinta dobrogeană, sarailii, șuberek, pastramă dobrogeană și pot simți aroma vestitelor vinuri dobrogene.

Flora și fauna unice în lume, tezaurul etnocultural al celor 14 etnii de la poalele munților hercinici, cetățile și mănăstirile din Dobrogea de nord asigură turiștilor accesarea unor trasee pe care vor descoperi cu uimire comori nebănuite ale acestui sanctuar de biodiversitate: Munții Măcinului.

Iată și câteva dintre cele mai frumoase drumeții, trasee unde veți descoperi peisaje de poveste:

 

Culmea Pricopanului

Marcaj: Banda albastră

Dificultate: mic

Lungime: 14 km

Durată: 5 ore

Traseul Culmea Pricopanului poate fi considerat traseu de geoturism deoarece poartă pașii vizitatorului printre formațiuni geologice spectaculoase care au luat naștere acum aproximativ 255 de milioane de ani. Din punct de vedere peisagistic, masivul Pricopan constituie creasta cea mai spectaculoasă din aria parcului, fiind caracterizată prin uriașe formațiuni granitice, stânci semețe și panorame vaste de jur împrejur asupra Depresiunii Măcin, Dunării, Depresiunii Luncavița, și chiar Orașele Galați, Brăila și Reni.

 

Țuțuiatu

Marcaj: Triunghi albastru

Dificultate: medie

Lungime: 7 km

Durată: 4 ore

Traseul pornește din localitatea Greci „escaladând” cea mai mare formațiune granitică din Munții Măcin care a luat naștere acum aprox. 295 de milioane de ani. Vf. Țuțuiatu este cel mai spectaculos punct de observație de pe rama vestică a Munților Măcin, acesta fiind și cel mai înalt vârf (467 m). Panorama este vastă și impresionantă – se observă Culmea Pricopanului și vârfurile crestei principale a Munților Măcin, orașele Galați, Măcin, Brăila, Depresiunea Greci, Vîrful Iacob Deal, Rezervația naturală Chervant – Priopcea, brațele Dunării. În zona de pădure întâlnim peisaje de pădure balcanică, mediteraneeană, central europeană care în amestec dau o mare varietate coloristică a frunzișului.

 

Dealul cu Drum

Marcaj: Triunghi roșu

Dificultate: mic

Lungime: 14 km

Durata: 4-5 ore

Punctul de plecare este centrul comunei Greci pe drumul comunal care se îndreaptă spre sud-sud-est până în islazul comunal. Traseul poate fi ușor parcurs și iarna neavând porțiuni dificile. Peisajele pe care le oferă acest traseu sunt foarte diferite în funcție de latura pe care o parcurge turistul, adică pe latura vestică avem panorame largi asupra depresiunii Greci și zonelor stâncoase, stepizate Călcata, Cetatea, Moroianu, iar pe latura estică avem peisaje închise, de pădure tipică cu arbori de toate vârstele, cu lemn mort care atrage ciocănitori, cu plante cățărătoare pe văi și flora specifică pădurilor de șleau dobrogean.

 

Poveștile Măcinului

Marcaj: cerc albastru

Dificultate: mic

Lungime: 6 km

Durata: 3-4 ore

Traseul se adresează tuturor categoriilor de turiști sau vizitatori având o dificultate medie. Traseul are punctul de plecare din localitatea Greci, intrându-se în parc pe Valea Racova, urcă pe Dealul cu Drum spre vârful Cartalu, pe care îl ocolește prin dreapta, coboară pe un promontoriu în Valea Ditcova, descriind o potcoavă cu ieșire în pajiștea stepică de la poalele munților și se continuă pe limita parcului până în apropiere de locul de intrare.

 

Cozluk

Marcaj: Punct roșu

Dificultate: medie

Lungime: 22 km

Durată: 7 ore

Traseul Cozluk este vizitat în special la sfârșitul primăverii, începutul verii, atunci când înfloresc bujorii. Traseul este o traversare a mai multor ere geologice purtând turistul avizat printr-o gamă largă de roci care aparțin celor două mari formațiuni geologice din Munții Măcin. Acest traseu de pe vârfurile pe care le parcurge oferă panorame asupra văilor și vărfurilor învecinate cu peisaje de pădure din care se ivesc stâncării. Peisaje deosebite sunt generate de alternanța masivelor de pădure cu poienile stepizate de pe vărfuri, de văile adânci cu pereți stâncoși pe care se dezvoltă ferigi, de diferitele tipuri de pădure și stadii de dezvoltare favorizate de expoziția versanților.

Prețul pentru un bilet de intrare în Parcul Natural Munții Măcinului este de 6 lei/persoană. Achitarea acestei taxei de vizitare se face la punctele de acces sau pe teritoriul parcului, la persoanele autorizate de APNMM (Administrația Parcului Național Munții Măcinului).

Detalii despre toate traseele ce pot fi făcute găsiți pe site-ul oficial, parcmacin.ro

 

Nu uitați de echipamentul adecvat!

Deși sunt cei mai mici munți din România și nu pun mari dificultăți tehnice, nu trebuie să plecați în Măcin cu gândul că nu aveți nevoie de echipament special. În primul rând este foarte important să aveți la voi încălțăminte de munte, de preferat ghete sau bocanci, deoarece vă protejează gleznele de accidente și entorse. O geacă bună, care să vă protejeze de vânt este iarăși foarte utilă, de preferat una care are și glugă. Ar fi bine ca în rucsacul pe care îl veți lua la voi să aveți și o cremă pentru protecție solară. Nu uitați de apă și mâncare.

 

Nu lăsați mizerie!

Parcul Natural Munții Măcinului este foarte bine întreținut, iar asta doar cu eforturile angajaților, care strâng periodic gunoiul lăsat de turiști. Din păcate, nu toată lumea înțelege că trebuie respectat un anumit cod de conduită și aruncă bidoanele, ambalajele de la mâncare sau mucurile de țigară oriunde apucă. Așadar, dacă mergeți pe munte, nu uitați să strângeți după voi și să lăsați curățenie în locuri în care faceți popas. Natura vă va mulțumi!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro