Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

MOZAIC: ANI o acuză pe Brânduşa Novac că a dat în numele Circului contracte către firma unde era asociată

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul deputatei Brânduşa Novac pentru conflict de interese, deoarece din calitatea sa de manager al Circului Globus ar fi acordat contracte de regie şi scenarii către o firmă unde era asociată.

Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, la data de 16.11.2010, cu privire la nerespectarea de către Brânduşa Cornelia Novac, în calitate de Director/ manager al "Circ & Variete Globus" București, a dispozițiilor legale privind depunerea și completarea declarațiilor de avere și de interese.

În urma cercetărilor au rezultat indicii referitoare la posibila săvârşire de către Brânduşa Novac Director/ manager al "Circ & Variete Globus" București şi Deputat în Parlamentul României a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României. Mai precis, din calitatea deţinută la Circ, aceasta şi-ar fi acordat sieşi, ca persoană fizică, iar apoi firmei unde era asociată, mai multe contracte pentru servicii artistice a căror valoare însumată este de 1.194.032 lei.

"În urma evaluării declarațiilor de avere şi de interese depuse de persoana evaluată, precum și a altor date și informații, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală, prevăzut de art. 70, și art. 72 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției şi de art. 2531 din Codul Penal al României, deoarece, în perioada 05.12.2006 - 12.05.2009, doamna Brânduşa Cornelia Novac, în calitate de persoană fizică, precum și în calitate de asociat în cadrul S.C. SIDUS ARTIS S.R.L, a încheiat un număr de 11 contracte de colaborare, precum și contracte pentru realizarea unor spectacole de către Circul Globus București (în prezent, "Circ & Variete Globus" București), unde ocupa funcţia de Director/ manager. (...) Valoarea totală a celor 11 contracte semnate cu încălcarea legislației privind conflictul de interese în materie administrativă, precum şi a celei prevăzute de Codul Penal al României, este de 1.194.032 lei" , se arată într-un comunicat al ANI. Ca manager al Circului şi până în 23.06.2010, Novac a avut în S.C. SIDUS ARTIS S.R.L. calitatea de asociat, cu o cotă de participare de 50%, mai arată ANI.

În plus, mai acuză ANI, Circul condus de Novac ar fi semnat două contracte chiar cu ea, ca persoană fizică, pentru scenariile şi regia a două spectacole ale "Circ & Variete Globus".

În urma acestor cercetări, ANI a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire de către doamna Brânduşa Cornelia NOVAC, Director/ manager al "Circ & Variete Globus" București şi Deputat în Parlamentul României a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României.

ANI mai aminteşte că în urma altei cercetări, a costatat că Novac este şi incompatibilă, deţinând două funcţii publice. "La data de 23 februarie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a constatat şi starea de incompatibilitate în care s-a aflat Brânduşa Cornelia Novac, ca urmare a exercitării simultane a demnităţii publice de Deputat în cadrul Parlamentului României, precum și a funcției de conducere de Director/ manager în cadrul "Circ & Variete Globus București". Raportul de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate a fost contestat de către Brânduşa Cornelia Novac şi se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal", se mai arată în comunicat.

Conform prevederilor art. 13 din Legea nr. 176/2010, procedura de înștiințare a fost îndeplinită atât în ce priveşte incompatibilitatea sa, cât şi indiciile în legătură cu un conflict de interese. "La data de 10.03.2011, cu ocazia prezentării la sediul Agenției Naționale de Integritate, doamna Brânduşa Cornelia NOVAC a luat la cunoștință despre faptul că au fost identificate elemente în sensul existenței conflictului de interese", mai arată ANI.
Categorie articol: 

Comentarii