Mergi la conţinutul principal

Mită pentru Dacia Unirea. Antrenorul Alin Pânzaru a denunţat o afacere murdară

• antrenorul Dacia Unirea, Alin Pânzaru, l-a denunţat la Federaţia de Fotbal pe un fost jucător al clubului brăilean, Alex Bălţoi, după ce a fost “abordat” pentru o afacere bănoasă: să faciliteze un blat la meciul pe teren propriu al echipei fanion a oraşului cu Academica Clinceni, programat în data de 12 aprilie • “Nu mă interesează un leu nemuncit, mai bine mă târăsc ca râma de foame”, i-a replicat Pânzaru • Comisia de Disciplină a FRF l-a sancţionat pe Bălţoi cu 10 luni de suspendare şi o amendă de 100.000 lei •pe de altă parte, problemele financiare ale Daciei Unirea se vor adânci şi mai mult după ce preşedintele CJ a anunţat că şi lui i-a pus frână Curtea de Conturi la finanţarea activităţilor sportive• rezultatele controlului sunt uluitor de aberante, drept pentru care Francisk Chiriac va contesta decizia

 

Antrenorul Dacia Unirea Brăila, Alin Pânzaru, este eroul unei poveşti cu o tentativă de trucare a unui meci de fotbal cu scopul de a fi speculat la pariuri sportive. Brăileanului i s-a oferit mită, inclusiv pentru fotbaliştii din echipa locală, dar acesta i-a dat cu flit celui care i-a propus afacerea, un fost atacant al lui Dinamo, Alexandru Bălţoi, fost jucător care a activat în cariera sa şi la fostul CF Brăila, dar şi la Academica Clinceni. Mai mult, l-a denunţat pe instigator şi s-a dus cu întreaga conversaţie purtată cu acesta direct la Federaţia de Fotbal care a reacţionat imediat şi l-a sancţionat pe cel care pusese la punct afacerea bănoasă. Întreaga poveste s-a petrecut chiar anul acesta, înainte de Sărbătorile Pascale, într-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar pentru echipa locală generată de lipsa banilor, pe fondul crizei finanţării publice din cauza concluziilor unui control de la Curtea de Conturi la Primăria Brăila. Echipa Dacia Unirea, în frunte cu Pânzaru, a ales să respecte spiritul de fair play în care trebuie să se deruleze competiţia sportivă. Bravo băieţi!

Cu toate că, în acest an, staff-ul tehnic şi jucătorii Daciei Unirea Brăila n-au primit nici un leu din salariu, ei au respectat competiţia şi spiritul de fair play în care trebuie să se deruleze aceasta şi n-au picat în capcana unui câştig ilicit, dar facil, de pe urma trucării unor meciuri de fotbal. La un moment dat, în primăvara acestui an, s-a ivit şansa unui câştig, însă nu unul care urma să se obţină în teren ci în culisele lui. Iată despre ce este vorba: pe 12 aprilie, cu două zile înainte de meciul de pe Municipal dintre Dacia Unirea şi Academica Clinceni, Alexandru Bălţoi, un jucător care în urmă cu patru ani a activat în cariera sa şi la CF Brăila şi la Clinceni, dar care în acel moment era sub contract cu Atletico Vaslui, echipă din Liga a III-a, l-a sunat pe Alin Pânzaru să-i propună o “afacere bănosă” atât pentru el cât şi pentru jucători. Din primele fraze Bălţoi i-a spus clar lui Alin Pânzaru că nu este bine să discute detaliile la telefon, temându-se ca nu cumva discuţiile să le fie interceptate şi înregistrate, şi că vor continua dialogul prin SMS-uri. Fostul atacant al lui Dinamo, dar şi al echipei CF Brăila, Alexandru Bălţoi i-a înaintat antrenorului brăilean o ofertă de trucare a meciului care avea să se dispute vineri, 12 aprilie, cu două zile înainte de Paşti. Mai precis, acesta i-a propus lui Pânzaru ca în schimbul sumei de 20.000 lei, aproximativ 4.500 de euro, meciul care urma să se dispute să fie câştigat de formaţia din Clinceni.  “Facem să fie bine pentru toţi de Paşti, pe praful ăsta”, a fost îndemnul lui Bălţoi. Însă antrenorul Alin Pânzaru a refuzat într-un mod categoric oferta făcută de fostul lui jucător.

Vă prezentăm în continuare dialogul purtat prin SMS de cei doi, mesaje pe care Pânzaru le-a predat ulterior Comisiei de Disciplină din cadrul Federaţiei Române de Fotbal:

Bălţoi: “Facem să fie bine pentru toţi de Paşti, pe praful ăsta”.

“Tu ştii cum e, îţi dau ţie şi tu vorbeşti cu băieţii. Şi mai ai ceva de la mine”.

Alin Pânzaru, antrenorul de la Dacia Unirea Brăila: “Ai stat degeaba lângă mine, n-ai învăţat nimic. Nu mă interesează un leu nemuncit, mai bine mă târăsc ca râma de foame (...) Ăla care oferă să-şi ia lumânări cu ei, că vine Paştele”. Antrenorul i-a recomandat lui Bălţoi să vorbească la Clinceni, “cu Dragomir, că lor le plac combinaţiile”.

 

Pânzaru: “Ispite şi tentative de trucare a meciurilor sunt la tot pasul”

“Am rămas surprins de acest telefon pentru că în cei patru ani de când a plecat de la Brăila eu nu am mai discutat cu atacantul Alexandru Bălţoi. După ce am schimbat câteva amabilităţi fostul nostru jucător a trecut la subiect şi mi-a făcut o propunere de trucare a partidei care avea să se dispute pe Municipal între Dacia Unirea şi Academica Clinceni. Însă la un moment dat a spus că nu este bine să continuăm discuţia la telefon pentru că putem fi ascultaţi şi s-a trecut la un schimb de SMS-uri. Mi-a spus să pierdem meciul şi vom avea bani în buzunare de Paşti, dar l-am refuzat într-o manieră categorică”, a explicat antrenorul Alin Pânzaru. “Noi am mai trecut prin astfel de situaţii, una dintre ele a fost cea cu Gloria Buzău şi de aceea, pentru că acum am avut şi dovezi potrivit binecunoscutei expresii Verba volant, scripta manent, am trimis SMS-urile către ofiţerul de integritate Cosmin Negraru. Din discuţiile purtate ulterior cu cei de la FRF am înţeles că Bălţoi era vizat de mai mult timp în astfel de cazuri. Ispite şi tentative de trucare a meciurilor au fost şi sunt la tot pasul, dar noi oricât de săraci am fi, şi orice ar spune anumite persoane care vor să denigreze acest club, noi nu le-am dat şi nici nu o să le dăm curs. Mă bucur că s-a luat această decizie drastică, iar acest lucru să se întâmple cu toţi «boschetarii din fotbal»“, a mai spus Alin Pânzaru.

 

FRF l-a suspendat 10 luni de Bălţoi şi i-a tras şi o amendă de 100.000 lei

Aflat pe rolul Comisiei de Integritate a FRF de mai multe luni, cazul lui Bălţoi a fost finalizat zilele trecute. “Admite sesizarea formulată de FRF prin Secretarul General împotriva pârâtului Alexandru Bălţoi. În temeiul art. 60 al.1 şi 12, art. 60 bis cu aplicarea art. 45 din RD al FRF se sancţionează Alexandru Bălţoi cu măsura suspendării pentru o perioadă de 10 (zece) luni şi o penalitate sportivă de 100.000 lei”, sună verdictul dat în şedinţa din 3 iulie 2017 de către Comisia de Disciplină şi Etică a FRF.

După aflarea verdictului, Bălţoi a acceptat să ofere o primă declaraţie pe acest subiect celor de la GSP.ro: „Asta e o tâmpenie, o aberaţie. Am făcut o glumă de 1 aprilie cu Alin Pânzaru. I-am zis să facem şi noi o chestie. Era o glumă, dar el a luat-o în serios şi s-a dus cu SMS-ul la Federaţie. Sunt nevinovat. Oricum m-am lăsat de fotbal. Fac nişte cursuri de kinetoterapie”.

După cum susţine presa centrală, Alex Bălţoi a câştigat două titluri de campion cu Dinamo. El era unul dintre jucătorii preferaţi ai lui Cristi Borcea, care îl propunea constant la echipa naţională. La 23 de ani, atacantul a marcat golul victoriei lui Dinamo în Supercupa României, 3-2 cu FCSB, în 2005.

De-a lungul carierei, Bălţoi a jucat la Dinamo, Farul, Oţelul, FC Argeş, UTA, FC Braşov, Unirea Alba Iulia, Ceahlăul, Chiajna, CF Brăila, Clinceni, Academia Argeş şi Unirea Dej.

Cazul său este al 7-lea anchetat în ultimii 3 ani de Departamentul de Integritate al FRF care se încheie cu suspendări.

În februarie 2016, clubul din Clinceni a fost preluat de chinezul Eric Mao, asociat de UEFA cu mafia asiatică a pariurilor, iar Alexandru Dragomir - fostul coleg al lui Bălţoi de la Dinamo, Dinamo II şi Clinceni a fost numit preşedinte. Pe 17 martie, Dragomir a fost suspendat şi el 3 luni de federaţie pentru tentativă de trucare a unui meci.

 

Aberaţie uriaşă a Curţii de Conturi Brăila: ce nu-i bine la Primărie, e bine la CJ şi invers

În altă ordine de idei, revenind la subiectul finanţării fotbalului local, trebuie spus că preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă că şi instituţia pe care o conduce a ajuns într-o situaţie similară cu cea a Primăriei Municipiului în ceea ce priveşte finanţarea sportului de performanţă. Pe scurt, are conturile blocate la capitolul Sport şi CJ este forţat să recupereze banii deja alocaţi începând de anul trecut. Decizia, susţine acesta, vine în urma unui control recent al Curţii de Conturi, în urma căruia i s-au imputat sumele acordate către disciplinele sportive prin contribuţii, pe perioada 2016 - 2017, însă vine în totală contradicţie cu controlul inspectorilor la Primăria Municipiului. Mai exact, Chiriac s-a arăta total surprins de faptul că municipalităţii i se impută faptul că a dat bani către sport prin contract de finanţare iar Consiliului că nu a făcut acest lucru.

“Am avut un control de audit al Curţii de Conturi. Nu am avut voie să spun nimic până acum. Unul dintre motivele acestuia a fost şi finanţarea sportului de performanţă. Am să vă spun dumneavoastră public, că dacă la Primăria Municipiului, aceiaşi colegi ai Camerei de Conturi Brăila spuneau că nu au voie să facă finanţare pe contract de finanţare, nouă ne spun că avem voie să facem contract de finanţare şi că nu putem să o facem prin contribuţii. Nu mai înţeleg nimic! Se pare că lucrurile sunt în altă dimensiune şi aşteptăm cu nerăbdare să vedem ce se întâmplă. Deci Primăria Municipiului Brăila a dat bani prin contract de finanţare şi Curtea de Conturi le-a spus că nu este bine şi că e bine pe contribuţie. Auditul Curţii de Conturi care a venit la Consiliul Judeţean a spus că nu este bine pe contribuţie, aşa cum am dat noi pe 2016 şi 2017, şi că este bine să dăm prin contract de finanţare. Atenţie! Vorbim de aceeaşi Cameră de Conturi a judeţului Brăila! Sunt colegi. Probabil că nu vorbesc între ei sau cred că au opinii diferite, discuţii diferite. Dar mă pune rău pe gânduri încotro să ne îndreptăm sau ce trebuie să facem”, a declarat stupefiat Chiriac.

Acesta a subliniat că până acum au fost alocate mai bine de 30 miliarde lei vechi către disciplinele sportive şi că nu are de gând să grăbească demersurile privind recuperarea acestora de la echipele sportive.

“Păi, acum nu mai putem livra bani. Dar sperăm să găsim o soluţie foarte repede. Atât timp cât o să contestăm decizia CC, nu vom cere recuperarea sumelor. Aşteptăm şi noi cu mare nerăbdare răspunsul care ar fi trebuit să îl dea de mult Primăriei Brăila. Noi încercăm să găsim o soluţie legală. Am mai spus-o: în continuare noi avem bani în buget şi suntem hotărâţi să finanţăm sportul de performanţă, dar să găsim şi varianta legală. Vom contesta cu siguranţă toate măsurile pe care Camera de Conturi Brăila ni le-a adus la cunoştin”, a mai completat sursa citată.

Cât despre Ordonanţa de Urgenţă 38/2017, care permite finanţarea transparentă a disciplinelor sportive, Chiriac nu s-a arătat prea încântat.

“Finanţarea pe OG 38 este foarte ambiguă. Încercăm şi aşa. Dar vrem să găsim modalitatea legală, să nu cumva să păţim, la anul, când va veni din nou Curtea de Conturi, să ne spună că am finanţat ilegal şi prin această ordonanţă. Iar cei de la Curte nu fac consiliere şi au spus că este problema noastră cum ne gândim să rezolvăm problema. O să avem o discuţie şi cu  Ministrul Tineretului şi Sportului, să avem un document oficial. Dar vă spun că pe parte financiar-contabilă nu ne controlează Ministerul Turismului, ci Curtea de Conturi”, a mai adăugat Chiriac.

Preşedintele CJ Brăila a ţinut să mai atragă atenţia că, de exemplu, la HC Dunărea Brăila s-au făcut finanţări din anul 2008, prin mai multe metode şi niciodată nu au fost constatate probleme până acum.

“O să vedem. Sper să nu fie cu ţintă aceste controale. Să vedem cine va plăti pentru distrugerea sportului de performanţă la Brăila... Pentru că eu nu exclud această variantă, dar am să lupt în continuare ca această echipă să meargă mai departe”, a conchis hotărât Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro