Mergi la conţinutul principal

Misterul măcelului de la Măxineni, de nepătruns

• autorităţile nu îşi pot da seama ce animal de pradă poate fi responsabil de atacurile din câteva gospodării, în urma cărora au fost omorâte zeci de oi şi găini • se fac în continuare cercetări, pentru a se stabili dacă de vină au fost şacalii sau câinii • nu este exclusă nici varianta unui lup solitar care să fi ajuns în zonă prin lunca Siretului • unul dintre gospodarii păgubiţi este un fost primar al comunei Măxineni • acesta spune că animalele care i-au fost ucise valorau sute de milioane de lei vechi

 

Misterul atacurilor sângeroase de la Măxineni, cărora le-au căzut pradă peste 60 de oi şi 30 de găini, nu a putut fi dezlegat, pe parcursul zilei de vineri, 5 mai, de autorităţile care anchetau cazul. Este vorba atât despre Secţia I de Poliţie Rurală cât şi despre Direcţia Sanitar Veterinară, instituţii care au prelevat probe de la faţa locului, făcând şi analize de laborator, pe cadavrul unuia dintre animalele ucise.

Aşa cum v-am mai informat în ediţia on-line a cotidianului nostru, mai multe familii din comuna Măxineni se confruntă, de câteva zile, cu un fenomen ieşit din comun. Mai exact, zeci de animale din gospodăriile lor au fost găsite fără suflare dimineaţa, după ce, pe timpul nopţii, au fost sfâşiate de unul sau mai mulţi prădători rămaşi deocamdată neidentificaţi.

Primul atac a avut loc în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai, în gospodăria lui Stoica Baciu, fost primar al Măxineniului în anii '90, actualmente crescător de oi. Dimineaţă, acesta a găsit 26 de oi moarte şi încă trei grav rănite, care au murit pe parcursul zilei. Animalele prezentau muşcături pe tot corpul fără ca prădătorul care le-a omorât să fi mâncat totuşi din ele. În aceeaşi seară, o femeie de peste 80 de ani de pe aceeaşi stradă s-a trezit cu 30 de găini omorâte.

În noaptea următoare, unui alt sătean i-au fost omorâţi trei miei, aceştia fiind singurii pe care îi avea în gospodărie. În noaptea de miercuri spre joi, fostul primar Baciu a fost păgubit din nou, în ciuda faptului că luase măsuri, “baricadând” staulul oilor cu scânduri groase şi solide. Chiar şi aşa, prădătorii au reuşit să pătrundă în staul, rupând una dintre scânduri şi făcând prăpăd in interior. De această dată, au fost  omorâţi  20 de miei de rasă, pe care omul îi cumpărase în urmă cu doar câteva săptămâni, pentru suma de 200 milioane lei vechi.

Toţi păgubiţii susţineau, joi după-amiază, că e vorba de câini de luptă, cel mai probabil scăpaţi de sub control, în comună existând mai multe exemplare de câini din astfel de rase.

 

Se caută un răspuns

Straniul fenomen este anchetat în prezent de Poliţie dar şi de Direcţia Sanitar Veterinară Brăila. Poliţiştii au prelevat probe, iar DSV a dus o oaie la laborator, pentru analize. Directorul Gicu Drăgan ne-a declarat că, după studierea animalului, s-a ajuns la concluzia că moartea a survenit în urma numeroaselor muşcături de pe corpul acestuia. Drăgan spune că de vină ar putea fi şacalii sau câinii sălbăticiţi care se găsesc în număr mare pe câmpurile din preajma localităţii Măxineni. “Reprezentanţii fondului de vânătoare spun că există şacali în zonă, dar că aceştia se feresc de comunităţile umane, iar dacă atacă, o fac pentru a se hrăni, deci ar fi omorât una-două exemplare şi le-ar fi luat de acolo. E posibil să fie vorba mai curând de haite de câini fără stăpân. Într-o astfel de situaţie, Primăria Măxineni trebuie să ia măsuri pentru capturarea câinilor şi trimiterea lor într-un adăpost autorizat. Legile actuale nu mai permit împuşcarea câinilor de pe câmp”, ne-a declarat directorul DSV Brăila. Potrivit acestuia, animalele omorâte au fost preluate pentru incinerare, de firma specializată “Econeutralizare Grindaşi” SRL Bucureşti.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Sătenii păgubiţi sunt îngroziţi de cele întâmplate şi speră că autorităţile vor lua măsuri pentru stoparea fenomenului. Stoica Baciu, fostul edil în gospodăria căruia s-a produs primul atac, ne-a declarat: “A venit şi medicul veterinar, se cunoaşte plagă prin muşcare de câine, că nu o fi fost vârcolac sau vampir. Avem în zonă şacali dar şacalii nu intră în sat, că sunt fricoşi, şi dacă ar fi fost venea, mânca una, se sătura şi pleca. Acest animal a venit, a omorât şi nu a mâncat nimic. O bănuială a mea, e un câine agresiv, un câine de luptă. Animalul ăsta e în libertate, ce se întâmplă când se întunecă şi dă peste un copil, o bătrână sau chiar un adult? El e însetat, prietenii mi-au spus că norocul meu a fost că nu am dat peste el acolo,  dacă auzeam şi ieşeam în pijamale să văd ce fac animalele mele ăla mă ataca, pentru că mergeam cu mâna goală nu eram pregătit. A fost poliţia, s-au luat probe, fire de păr, am dus un animal la DSV. Paguba mea este peste 200 milioane lei vechi. Domnul Băsescu a avut mare dreptate când a spus că a văzut oameni muşcaţi de câini dar nu a văzut câini muşcaţi de oameni, acum eu spun că am văzut oi muşcate de câini dar nu am văzut câini muşcaţi de oi, iar ăsta e un mesaj pentru activiştii care susţin animalele astea periculoase”.

Actualul primar al Măxineniului, Costel Stroia, de profesie medic veterinar, se teme ca nu cumva să fie vorba despre vreun animal turbat, care atacă pentru a omorî, pe fondul bolii. “Sper să nu fie vreo sălbăticiune care să vină cu rabie. Deocamdată nu se ştie cu exactitate ce poate fi. Nu e exclus să avem de-a face cu atacul unor câini fără stăpân, care sunt abandonaţi în număr tot mai mare pe câmp, de persoane care îi aduc de la Brăila şi îi lasă aici. Dacă se va stabili că de vină sunt câinii şi va trebui să îi adunăm de pe câmp, va trebui să încheiem un contract cu o firmă specializată din Brăila, fiindcă pe plan local nu avem resursele necesare unei astfel de operaţiuni”, ne-a declarat primarul Stroia.

Din punctul de vedere al vânătorilor cu experienţă, atacul a fost produs de şacali sau câini, dar la fel de bine ar putea fi vorba despre un lup solitar, care să fi ajuns în zonă prin lunca Siretului. “Populaţia de lupi a crescut foarte mult, pe fondul măsurilor de protecţie care se iau în prezent, şi e posibil ca unul sau mai multe exemplare să fi ajuns în zona Măxineniului. Poate fi un lup bătrân, care nu mai poate vâna în câmp deschis şi a atacat în staulul de oi devenind foarte agresiv din cauza agitaţiei din acel spaţiu închis. Ar putea fi vorba şi de un câine turbat, însă acesta ar fi trebuit să se manifeste şi ziua, nu doar pe timpul nopţii. Relevant mi se pare că atacurile s-au produs în această perioadă, când pe câmpurile din jurul Măxineniului s-au instalat mai multe stâne, fiecare cu câinii ei de pază. E posibil ca din cauza acestor stâne, animalele de pradă să fi fost gonite de pe teritoriul lor şi împinse spre sat, unde îşi pot găsi mai uşor prada”, opinează Laurenţiu Radu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Brăila.

Poliţiştii încearcă şi ei să rezolve acest caz ciudat. “Au fost întocmite dosare penale pentru distrugere, iar în prezent se efectuează cercetări în scopul stabilirii situaţiei de fapt, a cauzelor care au dus la situaţia respectivă şi a împrejurărilor în care au fost comise faptele”, ne-a declarat subinspector Laura Dan, ofiţerul de relaţii publice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro