Mergi la conţinutul principal
Cazurile de tâlhărie de la Colegiul «Murgoci» scot mizeria de sub preş:

Minorii penali, pericol în Brăila

• cutuma că minorii sub 14 ani care comit fapte penale nu pot păţi nimic s-a dovedit a fi falsă • potrivit directorului DGASPC Brăila, legea permite înfiinţarea de centre rezidenţiale specializate pentru aceşti copii, numai că există prea puţine în ţară, cel mult 4 • aşa se întâmplă că, fără niciun astfel de centru pe teritoriul judeţului Brăila, DGASPC s-a văzut obligată să apeleze la direcţiile din ţară care au aşa ceva, numai că gradul de ocupare este de 100%, iar cei doi minori brăileni au fost refuzaţi • Protecţia Copilului şi Consiliul Judeţean au luat în serios înfiinţarea unui astfel de unităţi, doar că se lovesc de problema finanţării • între timp, Poliţia Locală şi Poliţia Naţională se contrazic care lucrători i-au prins primii pe minorii agresori, iar inspectorul şcolar general continuă doar să ameninţe cu acele “măsuri drastice” pe care nu le divulgă

 

Două cazuri de tâlhărie calificată, petrecute la nici 10 metri de una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din municipiu, la nici 3 săptămâni distanţă unul de altul, cu aceeaşi autori minori care nu pot răspunde penal pentru faptele lor, au scos la iveală mizeria de sub preş. O Poliţie Locală care se laudă că a prins autorii tâlhăriei şi-i aduce la fotografiat, o Poliţie Naţională care susţine că ea a fost prima care i-a prins pe minori înaintea celei Locale, dar care sfidează comunicarea cu mass-media, aşa cum o face mereu la cazuri de maxim interes, un Inspectorat Şcolar care se bate cu pumnul în piept că are pregătite măsuri drastice, dar pe care întârzie să le aplice probabil etc. Un singur lucru rămâne cert: teama părinţilor de a-şi trimite copiii la şcoală şi revolta cetăţenilor că aceşti minori nu pot fi traşi la răspundere din punct de vedere penal. O cutumă falsă. Puţini ştiu şi mult mai puţini o spun public: legea permite înfiinţarea centrelor rezidenţiale pentru copilul care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal. În toată ţara există mai puţin de 4 astfel de centre, aparţinând direcţiilor de protecţie a copilului. În Brăila, unde pare că fenomenul infracţional în rândul copiilor sub 14 ani tinde să ia amploare, nu există aşa ceva, iar Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila este refuzată de puţinele astfel de centre din ţară pentru internarea măcar a unuia dintre tâlharii minori.

21 ianuarie 2020. Un adolescent de 15 ani a fost înjunghiat în coapsa piciorului, la mică distanţă de artera femurală, de către un minor în vârstă de 10 ani, în faţa Colegiului “Murgoci”, în plină zi. Atacatorul îi ceruse bani şi ţigări, iar pentru că a fost refuzat, nu a ezitat să-i aplice “o corecţie” ce-i putea fi fatală. În următoarele zile, instituţiile se întreceau în declaraţii şi conferinţe de presă: intensificarea patrulelor poliţiei, jandarmeriei şi poliţiei locale în proximitatea şcolilor, poze pe Facebook cu oameni în uniformă în faţa colegiului “Murgoci” de parcă devenise punct de atracţie turistică. Inspectorul şcolar general, Viorel Botea, s-a lăudat încă de atunci că are măsuri drastice pe care vrea să le aplice, printre care izolarea elevilor în unităţile de învăţământ.

7 februarie 2020. Un adolescent de 15 ani a fost ameninţat de către un minor de 12 ani, în faţa Colegiului “Murgoci”, în plină zi. Atacatorul îi ceruse bani, sub ameninţarea cuţitului, susţin surse apropiate anchetei. Victima i-a dat 2 lei...În următoarele zile, instituţiile se întreceau în declaraţii şi în orgolii: care poliţişti i-au depistat primii: cei naţionali sau cei locali, se păstrează patrulele în zona şcolilor, dar se pare că atacatorii acţionează după ce se asigură că organele legii au plecat. Inspectorul şcolar general, Viorel Botea, încă se laudă că are măsuri drastice de aplicat, dar că mai are de purtat discuţii cu cei de la Consiliul Elevilor, peste 2 săptămâni.

 

Ce a făcut şi ce poate face Direcţia pentru Protecţia Copilului în aceste cazuri

 

După publicarea celui de-al doilea incident de la “Murgoci”, produs pe 7 februarie, au curs comentarii la adresa instituţiei Protecţiei Copilului, unii cititori şi nu numai fiind chiar nemulţumiţi că acei agresori minori nu au fost internaţi într-un centru în regim de urgenţă. Inclusiv prefectul judeţului, Cătălin Boboc, a adus în discuţie instituţia Protecţiei Copilului, într-o declaraţie solicitată de redactorii “Obiectiv-Vocea Brăilei”, în cursul zilei de sâmbătă. „Principalul obiectiv este prevenirea. Aşa cum aţi putut observa, Poliţia şi Jandarmeria şi-au intensificat prezenţa în zona unităţilor de învăţământ. Acest eveniment este la fel de nefericit ca primul, doar că acum nu au existat urmări grave. Tot ce pot să vă spun este că Poliţia a identificat autorul în mai puţin de două ore, dar mai multe detalii nu pot să vă dau. Ştiţi şi dumneavoastră, este o anchetă în lucru şi nu-mi doresc să periclitez mersul acesteia. Dar vă pot spune că luni voi avea o discuţie cu reprezentanţii Protecţiei Copilului (DGASPC – n.r.), deoarece este al doilea caz cu agresori minori”, ne-a declarat Boboc.

Pe lângă faptul că acest lucru este, practic, imposibil, deoarece minorii internaţi deja acolo sunt victime ale abuzurilor, agresiunilor etc., viaţa acestora ar fi fost pusă în pericol odată cu internarea celor doi agresori de 10 şi, respectiv, 12 ani.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila s-a autosesizat, aşa cum ne-a declarat şefa instituţiei, Simona Cimpoae, încă de la primul caz din ianuarie. Copiii au beneficiat de măsura de supraveghere specializată, stabilită de Comisia Protecţiei Copilului, astfel că minorii erau monitorizaţi, în colaborare cu Poliţia. Au beneficiat, de asemenea, şi de şedinţe de consiliere psihologică. După cel de-al doilea caz de violenţă în care au fost implicaţi, angajaţii DGASPC au ajuns la concluzia că măsura nu a dat rezultate, dovadă fiind recidiva. “În astfel de cazuri, Comisia pentru Protecţia Copilului poate stabili protecţia minorilor într-un centru specializat pentru copilul care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal. În Brăila nu există un astfel de centru, iar în ţară există foarte puţine. Am luat legătura cu celelalte direcţii din ţară, dar răspunsurile primite au fost nefavorabile, motivul invocat fiind acela că toate locurile sunt ocupate”, ne-a declarat Simona Cimpoae, directorul DGASPC Brăila.

Aceasta a mai afirmat că a purtat deja o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, despre înfiinţarea unui centru rezidenţial pentru copilul care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal, dar deocamdată se lovesc de problema finanţării. “Până atunci, am stabilit măsuri stricte în cazul celor doi minori. Am luat legătura cu şcoala la care sunt înscrişi, iar conducerea mă va anunţa imediat dacă aceştia absentează de la cursuri. În decembrie 2019, am organizat o vizită la Centrul de Detenţie din Tichileşti, unde au mers mai mulţi minori pentru a vedea ce-i aşteaptă dacă nu aleg calea cinstită în viaţă. Culmea, cei doi s-au numărat printre cei care au vizitat Centrul de Detenţie...”, a adăugat sursa citată.

Contactat telefonic, şeful CJ ne-a confirmat că ia serios în calcul înfiinţarea unui astfel de centru pentru copiii cu probleme penale, doar că acum analizează care ar fi variantele de finanţare. Francisk Chiriac a mai afirmat că în ultima perioadă, DGASPC Brăila a fost subfinanţată de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, doar 17% din bugetul necesar fiind alocat de la Bucureşti, diferenţa fiind acoperită din banii judeţului. “Pe lângă finanţare, trebuie să vedem exact modelul după care funcţionează celelalte centre din ţară, adică cine se ocupă de copii acolo, cine îi păzeşte, mai multe aspecte. Apoi, mi-ar fi plăcut ca Prefectura să ne cheme la discuţii pe toţi, adică şi Consiliul Judeţean să fie prezent, pentru că tot a amintit prefectul de DGASPC. Trebuie să existe dialog, chiar aş vrea să-i explic problema subfinanţării acestei instituţii. Consider că nu mai trebuie să se facă ping-pong între instituţii cu vinovăţia, în timp ce fenomentul trebuie monitorizat prin Inspectoratul Şcolar şi prin directorii de şcoli”, ne-a declarat Chiriac.

 

Poliţia Locală vs. Poliţia Naţională

 

Luni dimineaţa, întreagă presă brăileană a fost invitată la o conferinţă de presă-fulger la Poliţia Locală, pe tema ultimului caz de tâlhărie de la “Murgoci”. Au fost prezenţi primarul municipiului, Marian Dragomir, viceprimarii Alexandru Jantea şi Doiniţa Ciocan şi şeful instituţiei, Georgică Tănase. După ce au povestit cum poliţiştii locali au ajuns să-i identifice pe minorii care-şi cam fac veacul pe lângă unitatea de învăţământ, jurnaliştii au putut viziona întreaga scenă de vineri, surprinsă de camerele video ale Municipalităţii. La final, trei minori au fost aduşi în faţa presei, după care au fost predaţi Poliţiei Naţionale.

Numai că Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila află din presă de ceea ce tocmai făcuse Poliţia Locală şi se hotărăşte să “rupă” misterul: aşa cum ni s-a transmis prin Biroul de Relaţii Publice, primii care i-ar fi prins pe agresorii minori au fost agenţii de la Poliţia Municipiului, încă de sâmbătă seară. Printre măsurile luate: tatăl amendat cu 500 lei. “Totodată, în dimineaţa zilei de 10 februarie, minorul a fost predat de către poliţişti Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila în vederea includerii sale într-un program de consiliere psihologică”, potrivit IPJ Brăila.

Dacă acest lucru ar fi fost comunicat presei încă de când s-a întâmplat, poate că Poliţia Locală nu şi-ar mai fi asumat “trofeul”. Dar cum pe buletinele de presă ale IPJ regăsim doar şoferi băuţi şi tractorişti fără permis, în timp ce evenimentele grave sunt ţinute “la secret”, nu ar fi fost posibil un altfel de deznodământ.

 

Botea, mesaj pentru părinţi: «În astfel de cazuri, milităria trebuie dată jos din pod»

 

Inspectorul şcolar general, Viorel Botea, a comentat acest nou incident, la cererea jurnaliştilor “Obiectiv-Vocea Brăilei”. Acesta a susţinut că, de-a lungul timpului, au existat incidente mult mai grave, dar care nu au ajuns în atenţia opiniei publice. Mai mult, a lăsat să se înţeleagă că legăturile între atacuri, dar şi între agresori şi elevii de la “Murgoci” ar fi mult mai strânse, totul culminând ca, după închiderea reportofoanelor, să le spună jurnaliştilor să-şi aplece atenţia asupra meseriilor părinţilor copiilor. “Sunt nişte cazuri izolate, extrem de ciudate ca apariţie temporală şi frecvenţă, şi de aceea am solicitat organelor de forţă să analizeze cu foarte mare atenţie astfel de situaţii. Bănuiesc următorul lucru: că sunt aceste persoane care fac anumite lucruri de genul acesta intenţionat, pentru a-şi demonstra «puterea» pe care o au în mijlocul străzii. Au fost destule, au fost anunţate, dar acel atac cu cuţitul a fost o chestiune care a atras atenţia opiniei publice. Dar fiţi convinşi că ştiu de o grămadă de atacuri şi mai violente, de-a lungul timpului şi care n-au fost în presă. Nu au apărut, pentru că nu s-au făcut atât de publice. Repet, ceva nu este în regulă şi să vedem ce spun autorităţile competente”, a declarat, oficial, Viorel Botea, care a dat de înţeles cumva că el şi mandatul lui de şef la ISJ ar putea fi ţinta.

Pus să transmită un mesaj părinţilor din Brăila care au copii la şcoală, acesta a declarat: “Mesajul este următorul: Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila va face tot ceea ce este necesar pentru siguranţa elevilor în şcoli şi în perimetrul şcolii, atât cât ne permite legea. Dar, chiar dacă să zicem că există un grad larg de democraţie, uneori, în astfel de situaţii, milităria trebuie dată jos din pod. Pentru că nu se poate să ne trezim cu situaţii de genul ăsta. Eu am un principiu, între viaţă şi drepturi, primează viaţa (...)”.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro